Τμήμα Αρχαιοτήτων


Μουσεία
Αγροτικό Μουσείο Φικάρδου
Αγροτικό Μουσείο Φικάρδου

Το Αγροτικό Μουσείο Φικάρδου στεγάζεται στην Οικία Κατσινιόρου, στο χωριό Φικάρδου, το οποίο βρίσκεται 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας, στο ανατολικό τμήμα της οροσειράς του Τροόδους. Το χωριό, το οποίο είχε σχεδόν ολοκληρωτικά εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του, αναστηλώθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και κηρύχθηκε ολόκληρο σε Αρχαίο Μνημείο Δευτέρου Πίνακα. Από το 1984 το χωριό έχει ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα αναβίωσης και ένταξής του στην τουριστική ανάπτυξη.

Αγροτικό Μουσείο Φικάρδου


Η Οικία Κατσινιόρου, το όνομα της οποίας προέρχεται από τον τελευταίο ιδιοκτήτη, είναι ένα διώροφο αγροτικό αρχοντικό με ξύλινη αμφικλινή στέγη και πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία της βενετοκρατίας. Ο όροφος αποτελούσε τον χώρο διαβίωσης, ενώ στο ισόγειο γίνονταν οι διάφορες εργασίες, αποθηκεύονταν τα προϊόντα και υπήρχαν οι στάβλοι για τα ζώα της οικογένειας. Η οικία επιπλώθηκε σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής της, έτσι ώστε να αντανακλά την εικόνα της καθημερινής ζωής σε μια αγροτική οικία. Τα εργαλεία και τα σκεύη που συγκεντρώθηκαν στο ισόγειο δίνουν μια εικόνα της αγροτικής ζωής και των καθημερινών ασχολιών των κατοίκων του χωριού. Το υλικό αυτό ενισχύεται με φωτογραφίες, σχέδια και κείμενα που εκτίθενται στον όροφο.

Η Οικία Κατσινιόρου, καθώς και η λεγόμενη Οικία Αχιλλέα Δημήτρη, η οποία έχει διαμορφωθεί σε εργαστήρι υφαντικής και ξενώνας μελετητών, έχουν τιμηθεί με το βραβείο Europa Nostra.Αγροτικό Μουσείο Φικάρδου

ΔιεύθυνσηΦικάρδου
Τηλέφωνο22634731
Ώρες λειτουργίας

Για τις Δημόσιες Αργίες βλέπετε Αρχική σελίδα
Χειμερινό ωράριο (16/9 - 15/4)
Δευτέρα- Κυριακή: 08.30 - 16.00


Καλοκαιρινό ωράριο (16/4 - 15/9)
Δευτέρα- Κυριακή: 09.30 - 17.00

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΑΡΓΙΕΣ
Τιμή εισιτηρίου Δωρεάν είσοδος
Προσβασιμότητα Μερική πρόσβαση σε άτομα που διακινούνται με αναπηρικό τροχοκάθισμα.


Πίσω

Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να εκτυπώσετε το έγγραφο.
Εκτύπωση