English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων


Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         
Ανασκαφές
Πίσω
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Αμαθούντα (Παλάτι): Γαλλική Σχολή Αθηνών


2011

(Υπεύθυνος έρευνας: Καθ. Th. Petit)

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει τη λήξη του πρώτου μέρους της ανασκαφικής περιόδου για το 2011 στο Παλάτι της Αμαθούντας. Το πρώτο μέρος των φετινών ερευνών πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του Καθ. Th. Petit και διήρκησε τέσσερεις εβδομάδες, από τις 13 Ιουνίου μέχρι τις 9 Ιουλίου. Το δεύτερο μέρος των φετινών ερευνών θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο. Βοηθοί στην ανασκαφή ήταν η Aurélie Carbillet (Πανεπιστήμιο της Λυών II), Julie April, Sarah Lambert και Benoit Proulx (Πανεπιστήμιο Λαβάλ -Κεμπέκ).

Φέτος διεξήχθησαν ταυτόχρονα δύο έρευνες:

Ι) Διερευνήθηκε η περιοχή 20 (Δωμάτιο Ι) στην οποία το 2010 είχε εντοπιστεί αρχαϊκό στρώμα κατοίκησης. Φέτος η έρευνα επεκτάθηκε προς τα δυτικά, στο νότιο μισό του Δωματίου Ι. Αρχικά αφαιρέθηκαν τα στρώματα προετοιμασίας του κλασσικού δαπέδου. Μέσα στα στρώματα αυτά βρέθηκε μικρός αποθέτης θεμελίωσης αποτελούμενος από μια χύτρα, μέσα στην οποία υπήρχε ένα μικρό κύπελλο. Κάτω από τα στρώματα αυτά εντοπίστηκε το στρώμα της αρχαϊκής περιόδου στο οποίο διατηρούνται τρία σημεία τοποθέτησης πιθαριών. Σε αυτό το δάπεδο, βρέθηκε μικρός κυκλικός λάκκος που περιείχε τέφρα και απανθρακωμένα κατάλοιπα. Φαίνεται ότι, κάτω από το αρχαϊκό δάπεδο, στο βόρειο τμήμα του δωματίου, εκτείνεται ένα προγενέστερο δάπεδο, το οποίο δεν έχει ακόμη διερευνηθεί.

ΙΙ) Η έρευνα επικεντρώθηκε επίσης στην αποκάλυψη της νοτιοανατολικής περιοχής των καταστημάτων του παλατιού. Εντοπίσθηκε η επέκταση των δύο τοίχων, που διαφαίνονται στα βόρεια (Περιοχή 18), οι οποίοι κατευθύνονταν κάτω από τα όρια της ανασκαφής προς τα νότια. Εντοπίστηκε επίσης ένα μικρό δωμάτιο διαστάσεων 1,68 m x 1,30 μ. το οποίο ήταν επιχωματωμένο με υπολείμματα τέφρας, μεγάλη ποσότητα οστών και κεραμικής και με πολλά θραύσματα αναθημάτων.

Ανάμεσα στα ευρήματα περιλαμβάνονται τα εξής: πήλινη κεφαλή με μάσκα ταύρου, θραύσμα έφιππου, ασβεστολιθική μορφή που κρατά άνθος στο στήθος, άνω τμήμα ειδωλίου τύπου Αστάρτης, τμήματα από πήλινα ειδώλια αλόγων, κεφάλι κρανοφόρου πολεμιστή, τμήμα πήλινου ομοιώματος καραβιού, κ.ά.

Σε μια μεγάλη περιοχή στα νοτιοανατολικά, οι τοίχοι και άλλες κτιστές κατασκευές είχαν καταστραφεί ως αποτέλεσμα έντονης λιθορυχίας. Επίσης σε μια έκταση περίπου 1.90 x 1.20 μ. διατηρήθηκε στρώμα καταστροφής που βρίσκεται πάνω από πολλά επάλληλα δάπεδα. Μόνο τα πρώτα δύο στρώματα έχουν ανασκαφεί. Η ανασκαφή των υπόλοιπων στρωμάτων θα συνεχιστεί το Σεπτέμβριο.

Το παχύ στρώμα επιχωμάτωσης περιείχε σχετικά άφθονη κεραμική κυρίως των κλασσικών χρόνων, πολύ μεγάλη ποσότητα εισηγμένων αμφορέων (από τη Χίο, την Καναά, κλπ.), αττική κεραμική με παραστάσεις και μεγάλο αριθμό γυναικείων ειδωλίων. Η επιχωμάτωση επίσης περιείχε σημαντικό αριθμό από θραύσματα κονιάματος τοίχων βαμμένα με ερυθρό, κίτρινο πράσινο και μαύρο χρώμα, καθώς και πολλά τμήματα από κονίαμα που διατηρούν ίχνη των δοκών και των καλαμιών.

Ανάμεσα στο υλικό, που στην πλειοψηφία του ανήκει στην Κλασσική περίοδο, παρατηρούμε και κάποια αντικείμενα που ανήκουν σε μεταγενέστερες περιόδους και χρονολογούνται από το 2ο αιώνα π.Χ. μέχρι τις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ.

Ανασκαφές Γαλλικής Αποστολής στο Παλάτι Αμαθούντας, 2011: Αποθέτης θεμελίωσης

Αρχή Σελίδας


© 2005 - 2023 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας