English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων


Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         
Ανασκαφές
Πίσω
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Τσέρι-Αγκάλη


Υπεύθυνη ανασκαφής: Ευθυμία Άλφα (Τμήμα Αρχαιοτήτων)

2010
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2010 διεξήχθη ανασκαφική έρευνα στη θέση Τσέρι – Αγκάλη στην επαρχία Λευκωσίας, υπό τη διεύθυνση της Αρχαιολογικού Λειτουργού Ευθυμίας Άλφα. Τεχνικός-σχεδιάστρια της ανασκαφής ήταν η Μαίρη Τσιάμπερλαιν και τεχνικός ο Ηλίας Χριστοφή.

Στην περιοχή Αγκάλη, περίπου 2 χιλιόμετρα ΝΑ του σύγχρονου χωριού του Τσερίου, και κοντά στην Αλμυρό ποταμό, είχε ανακαλυφθεί τυχαία το 1949 από κατοίκους του χωριού ένα εντυπωσιακό υπόγειο κτίσμα με σκαλοπάτια, το οποίο καταγράφηκε στα αρχεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων ως στέρνα της Ρωμαϊκής περιόδου. Το κτίσμα αυτό, με τον καιρό, γέμισε με χώμα, μέχρι που το 2006, το Τμήμα Αρχαιοτήτων το εντόπισε ξανά και προχώρησε στην κήρυξή του σε Μνημείο Α’ Πίνακα.

Οι φετινές έρευνες στόχο είχαν να ανασκαφεί το εσωτερικό του κτίσματος για να διαπιστωθεί η ακριβής του χρήση και χρονολόγηση. Οι μέχρι στιγμής έρευνες έχουν αποκαλύψει καμαροσκέπαστη κλίμακα με 40 υπόγεια σκαλοπάτια κατασκευασμένα από ασβεστόλιθο. Η κλίμακα πλαισιώνεται από δύο τοίχους κατασκευασμένους από ογκώδεις λαξευμένους πωρόλιθους συνδεδεμένους με ασβεστοκονίαμα. Η εσωτερική επιφάνεια των τοίχων και της οροφής και οι ενώσεις των σκαλοπατιών είναι επενδυμένα με υδραυλικό κονίαμα, μονωτικό υλικό, ιδιαίτερα ανθεκτικό στην υγρασία. Η οροφή είναι καμαροσκεπής, μήκους 10,10 μ., και κτισμένη από μεγάλους πωρόλιθους λαξευμένους με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία. Μέχρι στιγμής το βάθος του κτίσματος, από την αρχική επιφάνεια του τεμαχίου, φτάνει τα 8,80 μ.

Στο γέμισμα της κλίμακας υπήρχαν μικρές ποσότητες κεραμικής που χρονολογείται από την Αρχαϊκή μέχρι και την Παλαιοχριστιανική περίοδο (7ος αι. π.Χ – 7ος αι. μ.Χ.). Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και ένα κεφάλι αλόγου και ένα κεφάλι ανδρός, από Αρχαϊκά πήλινα ειδώλια. Κεραμική που χρονολογείται από την Αρχαϊκή μέχρι και την Παλαιοχριστιανική περίοδο συλλέχθηκε και από τον περιβάλλοντα χώρο της ανασκαφής. Η ακριβής χρονολόγηση του υπόγειου κτίσματος θα μπορέσει να γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι ανασκαφές και γίνει η απαραίτητη μελέτη των ευρημάτων.

Κατά την επόμενη ανασκαφική περίοδο αναμένεται να αποκαλυφθούν τα υπόλοιπα σκαλοπάτια του κτίσματος τα οποία προχωρούν σε μεγαλύτερο βάθος και να ανασκαφεί ο χώρος στον οποίο καταλήγει η κλίμακα. Οι μέχρι στιγμής έρευνες δείχνουν ότι το κτίσμα αυτό είχε να κάνει με την εκμετάλλευση και τη διαχείριση νερού και πιθανόν να σχετίζεται με υπόγειο υδροφόρο στρώμα (υδροφορέα). Αναμένεται ότι οι περαιτέρω έρευνες θα φανερώσουν κατά πόσο το μνημείο αυτό συγκοινωνεί με άλλα υπόγεια κτίσματα ή κατασκευές.

Η ανακάλυψη του μνημειακού αυτού κτίσματος, εμπλουτίζει σημαντικά τις γνώσεις μας όσον αφορά στην ιστορία της ανάπτυξης και αξιοποίησης των υδάτινων πόρων σε περιοχές όπως αυτής του Τσερίου η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερες συνθήκες ξηρασίας. Οι κάτοικοι διαχρονικά είχαν να αντιμετωπίσουν τις δυσάρεστες συνέπειες της ανομβρίας και εφάρμοζαν μεθόδους εντοπισμού, συλλογής, αποθήκευσης και μεταφοράς πολύτιμου νερού για ικανοποίηση των αρδευτικών και υδρευτικών τους αναγκών και κατά τη συνέπεια για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Ανασκαφή στη θέση Τσέρι-Αγκάλη, 2010


Αρχή Σελίδας


© 2005 - 2023 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας