Τμήμα Αρχαιοτήτων


Μνημεία
«Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης, ΠυργάΤο «Βασιλικό Παρεκκλήσιο» της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, στο δυτικό άκρο του χωριού Πυργά. Είναι κτισμένο σε ένα χαμηλό ύψωμα που δεσπόζει έναν παραπόταμο του ποταμού Τρίμιθου.

Το παρεκκλήσιο κτίστηκε και διακοσμήθηκε, σύμφωνα με μια χαμένη σήμερα επιγραφή, στα 1421/22. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει και η (εύλογη) άποψη ότι το παρεκκλήσιο ήταν αφιερωμένο στο Πάθος του Σωτήρος. Πρόκειται για ένα μικρών διαστάσεων, μονόχωρο και καμαροσκέπαστο κτίσμα χωρίς αψίδα. Παλαιότερα θα πρέπει να υπήρχε στοά που εκτεινόταν στις τρεις του πλευρές, εκτός της ανατολικής. Μέχρι τα τέλη τουλάχιστον του 19ου αιώνα ο ναός περιβαλλόταν από ερείπια που θα ανήκαν σε κάποια έπαυλη ή μονή που θα σχετιζόταν με το παρεκκλήσιο. Σήμερα σώζονται μόνο ίχνη από αυτά.


«Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης, Πυργά
«Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης, Πυργά


Αρχικά το εσωτερικό του ναού ήταν κατάγραφο, όπως οι βυζαντινές εκκλησίες της οροσειράς του Τροόδους, με την πάροδο όμως του χρόνου πολλές τοιχογραφίες καταστράφηκαν. Την εποχή που κτίστηκε, στις αρχές του 15ου αιώνα, στις ορθόδοξες εκκλησίες της Κύπρου επικρατεί μια τεχνοτροπία όπου τα βυζαντινά στοιχεία αναμειγνύονται με τα δυτικά, με κυρίαρχα τα πρώτα. Εδώ βλέπουμε ότι η τεχνοτροπία αυτή παρουσιάζεται και σε λατινικά μνημεία. Ενδεχομένως να πρόκειται για Έλληνα ζωγράφο ο οποίος χρησιμοποίησε και μερικά δυτικά στοιχεία. Οι γαλλικές επιγραφές αποδίδονται φωνητικά και είναι παραφθαρμένες, έτσι συμπεραίνουμε ότι έμαθε τα γαλλικά εξ ακοής.

Στο κάτω μέρος της σκηνής της Σταύρωσης απεικονίζονται δύο γονατιστές μορφές δωρητών με στέμμα, οι οποίες μπορούν να ταυτιστούν με το Ρήγα Ιανό Λουζινιάν (1398-1432) και τη δεύτερη σύζυγό του Καρλότα ντε Μπορμπόν. Η μορφή που γονατίζει στα πόδια του Χριστού στην παράσταση του Επιτάφιου Θρήνου είναι ενδεχομένως ο Ούγος Λουζινιάν, αδελφός του Ιανού και Λατίνος επίσκοπος Λευκωσίας.

«Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης, Πυργά
«Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης, Πυργά


Ανάμεσα στο ζωγραφικό διάκοσμο του ναού περιλαμβάνεται και μια σειρά οικοσήμων του μεσαιωνικού Βασιλείου της Κύπρου, ενώ πάνω σε πολλά μέρη της ζωγραφικής επιφάνειας υπάρχουν χαράγματα που έγιναν από περιηγητές και προσκυνητές του μεσαίωνα. Πολλά από αυτά φέρουν ημερομηνίες που εντάσσονται μέσα στο 15ο και το 16ο αιώνα.
Επαρχία Λάρνακας
Τηλέφωνο --
Ώρες λειτουργίαςΧειμερινό ωράριο (16/9 - 15/4)
Δευτέρα - Παρασκευή: 8.30 - 16.00


Καλοκαιρινό ωράριο (16/4 - 15/9)
Δευτέρα - Παρασκευή: 9.30 - 17.00
Τιμή εισιτηρίου € 2,50

Πίσω

Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να εκτυπώσετε το έγγραφο.
Εκτύπωση