Τμήμα Αρχαιοτήτων

Ανασκαφές

Ερήμη-Πιθάρκα


2022

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου για το έτος 2022, στη θέση Ερήμη-Πιθάρκα, όπου μια διεθνής επιστημονική ομάδα από τα Πανεπιστήμια του Graz (Aυστρία), του Salento (Ιταλία) και του Kardynal Stefan Wyszynski (Βαρσοβία Πολωνίας) πραγματοποίησαν έρευνες σε τμήμα του προϊστορικού οικισμού της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που κείται σε πλάτωμα, στην ανατολική όχθη του ποταμού Κούρη.

Από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 26 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν γεωφυσικές έρευνες και ανασκαφές στην θέση Ερήμη -Πιθάρκα της επαρχίας Λεμεσού, με την συμμετοχή φοιτητών και ειδικών από την Αυστρία, Πολωνία Ελλάδα Κύπρο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η γεωφυσική έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Fabian Welc.

Οι ανασκαφικές έρευνες είχαν στόχο να καταδείξουν τα όρια των κτηρίων που είχαν εν μέρει αποκαλυφθεί στην Περιοχή Ι, κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών του Τμήματος Αρχαιοτήτων (2007). Η έρευνα έφερε στο φως την συνέχεια ενός μεγάλου κτηριακού συγκροτήματος που επεκτείνεται προς τα ανατολικά και τα νότια του χώρου. Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα περιλαμβάνουν κάποια επιπλέον δωμάτια, έναν υπαίθριο χώρο, όπου βρέθηκε, στην θέση του, το κάτω τμήμα ενός πίθου, και τα θεμέλια ενός τοίχου με πήλινο αυλάκι αποστράγγισης. Σε πολλά σημεία το φυσικό έδαφος από μαλακό ημίβραχο υποκαθιστά και ενισχύει την λίθινη θεμελίωση των τοίχων, ενώ σε άλλες περιοχές το έδαφος εξομαλύνεται σε στρώσεις χώματος. Τα κινητά ευρήματα περιλαμβάνουν κεραμική και λίθινα εργαλεία, που συνηγορούν στην χρονολόγηση των αρχιτεκτονικών ευρημάτων στην Υστερο-Κυπριακή IIΓ. Η κεραμική που βρέθηκε αποτυπώνει σχέσεις του οικισμού με την περιοχή του Αιγαίου (ενδοχώρα και Κρήτη) και την Ανατολή.


Ερήμη -Πιθάρκa, 2022
Κατεβάστε το Acrobat Reader Αρχείο ERIMI-PITHARKA_2022_GR.pdf (Μέγεθος αρχείου:462,85Kb)

Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να εκτυπώσετε το έγγραφο.
Εκτύπωση