English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων

Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         

Η Σύληση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κατεχόμενη Κύπρο

English
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ


2. ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ


Αγία Ειρήνη: Ανασκαφές

To ιερό βρίσκεται κοντά στο κατεχόμενο σήμερα χωριό της Αγίας Ειρήνης στην επαρχία Μόρφου, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και ανασκάφηκε από τη Σουηδική αρχαιολογική Αποστολή το 1929.

Το ιερό αποτελείται από ένα αγροτικό τέμενος με ακανόνιστο ωοειδές σχήμα. Βρίσκεται σε ένα ανοικτό χωράφι, κοντά στην ακτή και είναι κτισμένο πάνω σε βραχώδες έδαφος με ελαφριά κλίση προς τη θάλασσα. Η θέση του είναι σχετικά απομονωμένη αν και σε μικρή απόσταση στα βόρεια του χώρου υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη μικρού οικισμού και τάφων, κάποιοι από τους οποίους χρονολογούνται στην Κύπρο – Γεωμετρική περίοδο. Οι τάφοι αυτοί αποτελούν μια πιθανή ένδειξη ότι ο οικισμός σχετίζεται με το τέμενος.

Το τέμενος περιβαλλόταν από ογκώδες περίβολο κατασκευασμένο από χώμα το οποίο και κάλυψε τα κατάλοιπα κτισμάτων που ανήκαν στο ιερό της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (Υστεροκυπριακή ΙΙΙ). Η είσοδος του τεμένους βρισκόταν στο νότιο τμήμα του χώρου και το δάπεδό του ήταν κατασκευασμένο από πατημένο χώμα και άμμο. Στο εσωτερικό του τεμένους, στο βόρειο τμήμα βρέθηκε χαμηλός βωμός, ακανόνιστου τριγωνικού σχήματος. Επίσης βρέθηκε και τράπεζα προσφορών για υγρές σπονδές. Η τράπεζα είναι φτιαγμένη από παχιά ασβεστολιθική πλάκα ακανόνιστου κυκλικού σχήματος με μικρές κοιλότητες λαξευμένες στην άνω της επιφάνεια.Αγία Ειρήνη: Πήλινα ειδώλια

Το τέμενος κτίστηκε στις αρχές της Κύπρο – Γεωμετρικής Ι και διατηρήθηκε μέχρι τα μέσα της Κύπρο – Γεωμετρικής ΙΙΙ οπότε και υπέστη τροποποιήσεις. Ο περίβολος και το δάπεδο ανυψώθηκαν και ο αρχικός βωμός καλύφθηκε από την επίχωση του δαπέδου. Ένας νέος βωμός στήθηκε σε κοντινή απόσταση από τον παλιό βωμό, αποτελούμενος από ασβεστολιθική μονολιθική στήλη. Το τέμενος αυτό λειτουργούσε μέχρι τα μέσα της Κύπρο – Αρχαϊκής Ι.

Το πρώτο Αρχαϊκό τέμενος στην Αγία Ειρήνη χρονολογείται στα μέσα της Κύπρο – Αρχαϊκής Ι και παρέμεινε σε χρήση μέχρι τις αρχές της Κύπρο – Αρχαϊκής ΙΙ. Το δεύτερο Αρχαϊκό τέμενος λειτούργησε μέχρι τα μέσα της Κύπρο – Αρχαϊκής ΙΙ περιόδου και έπειτα επισκευάστηκε. Μετά από μια τρομακτική πλημμύρα γύρω στο 500 π. Χ. το τρίτο Αρχαϊκό τέμενος εγκαταλείφθηκε για να χρησιμοποιηθεί για λίγο πάλι τον 1ο αι. π. Χ.


Αγία Ειρήνη: Πήλινο ειδώλιο

Το ιερό στη Αγία Ειρήνη είναι περισσότερο γνωστό για το μεγάλο αριθμό πήλινων ειδωλίων τα οποία βρέθηκαν τοποθετημένα γύρω από το βωμό. Τα ειδώλια αυτά, τα οποία ήταν αφιερώματα σε κάποιο θεό, αριθμούν σε περίπου 2000 και μόνο δύο από αυτά απεικονίζουν γυναίκες. Εκτός από το μεγάλο αριθμό των αφιερωμάτων, εντύπωση επίσης προκαλεί και το μνημειακό μέγεθος πολλών από αυτών. Πολλά από τα πήλινα ειδώλια φαίνεται ότι πιθανόν να αποτελούν προϊόντα ενός εργαστηρίου, το οποίο εφάρμοσε τις ίδιες τεχνικές και την ίδια τεχνοτροπία για αρκετά χρόνια. Από τα 2,000 πήλινα ειδώλια που βρέθηκαν τα μισά βρίσκονται σήμερα στο Medelhavsmuseet στη Σουηδία, ενώ τα υπόλοιπα εκτίθενται στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία.

Βιβλιογραφία:

Gjerstad, E. 1948 The Cypro-Geometric, Cypro-Archaic and Cypro-Classical Periods. The Swedish Cyprus Expedition, vol. IV (2). Stockholm.
Αρχή Σελίδας


© 2005 - 2023 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας