English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων

Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         

Αρχαιολογικοί Χώροι

English
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Ταμασσός

Η αρχαία πόλη-βασίλειο της Ταμασσού βρίσκεται 21 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας, στις όχθες του ποταμού Πεδιαίου. Το μεγαλύτερό της μέρος βρίσκεται κάτω από τα σύγχρονα χωριά Πολιτικό, Πέρα και Επισκοπιό.

Δεν γνωρίζουμε πότε και από ποιον ιδρύθηκε η πόλη. Φαίνεται ότι η ύπαρξή της χρονολογείται από τον 8ο αι. π.Χ., σε μια περιοχή που κατοικείτο ήδη από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Μέχρι το πρώτο μισό του 7ου αι. π.Χ. εξελίχθηκε σε μια σημαντική πόλη-βασίλειο. Γνώρισε ιδιαίτερη ακμή λόγω της εκμετάλλευσης των πλούσιων κοιτασμάτων χαλκού της επικράτειάς της.

Κατά το δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ. ο βασιλιάς της Ταμασσού Πασίκυπρος, πούλησε την πόλη στο βασιλιά του Κιτίου Πουμιάθωνα, έτσι η πόλη περιήλθε στην κατοχή των Φοινίκων. Σύντομα όμως η Ταμασσός μαζί με τα μεταλλεία της παραχωρήθηκε στη Σαλαμίνα, μέχρι την τελική κατάργηση των βασιλείων από τους Πτολεμαίους στα 312-311 π.Χ. Τότε, τα μεταλλεία της Ταμασσού πέρασαν στα χέρια του στρατηγού κυβερνήτη της Κύπρου, ενώ με την ένταξη του νησιού στο ρωμαϊκό κράτος η κυριότητα των μεταλλείων πέρασε στο ρωμαίο ανθύπατο. Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι κατά το πρώτο μισό του 1ου αι. μ.Χ. η Ταμασσός έγινε μια από τις πρώτες χριστιανικές επισκοπικές έδρες της Κύπρου, γενικά δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο.

Ταμασσός: Κτιστός τάφος
Ταμασσός: Κτιστός τάφος


Οι πρώτες ανασκαφές στο χώρο έγιναν στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Γερμανό αρχαιολόγο Max Ohnefalsch-Richter, για λογαριασμό των Άγγλων κυρίων της Κύπρου. Ανέσκαψε πολλούς τάφους διαφόρων περιόδων και τρεις βασιλικούς κτιστούς τάφους της αρχαϊκής περιόδου, από τους οποίους οι δύο σώζονται σήμερα. Οι τάφοι αυτοί είναι κτισμένοι με μεγάλους πελεκητούς λίθους, οι οποίοι είχαν λαξευτεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε η όλη κατασκευή να θυμίζει ξύλινη υπέργεια οικία με αέτωμα.


Ταμασσός: Σφίγγα
Ταμασσός: Σφίγγα από ασβεστόλιθο


Το 1997, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και ανάπλασης του χώρου από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ήρθαν στο φως δίπλα από τους δύο βασιλικούς τάφους τέσσερα σύγχρονα γλυπτά από ασβεστόλιθο (δύο σφίγγες και δύο λιοντάρια), τα οποία θα πρέπει να ήταν τοποθετημένα στην είσοδο των βασιλικών τάφων, ως φύλακες. Τα γλυπτά αυτά εκτίθενται σήμερα στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία.Ταμασσός: Λιοντάρι
Ταμασσός: Λιοντάρι από ασβεστόλιθο

Κατά τις ανασκαφές που έγιναν στη δεκαετία 1970-1980 από τη Γερμανική Αρχαιολογική Αποστολή του Πανεπιστημίου του Giessen, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Hans-Gunter Buchholz, αποκαλύφθηκε μέρος της πόλης της αρχαϊκής, κλασικής και ελληνιστικής περιόδου. Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε μέρος των ισχυρών τειχών που περιέβαλλαν την πόλη κατά την αρχαϊκή περίοδο, ιερά και εγκαταστάσεις επεξεργασίας χαλκού. Το ιερό της Αφροδίτης, καθώς και το ιερό της Μητέρας των Θεών, κτίστηκαν κατά την αρχαϊκή περίοδο και καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά των Περσών στα 499/98 π.Χ. Στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. ξανακτίστηκαν με διαφορετικό αρχιτεκτονικό ρυθμό. Φαίνεται ότι υπήρχαν πολλά άλλα ιερά γύρω από την Ταμασσό, τα οποία όμως δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί.
ΕπαρχίαΛευκωσία
Ώρες λειτουργίας

Για τις Δημόσιες Αργίες βλέπετε Αρχική σελίδα
Aπό τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013:

Χειμερινό ωράριο (16/9 - 15/4)
Δευτέρα- Παρασκευή: 8.30 - 16.00
Σάββατο - Κυριακή: κλειστό


Καλοκαιρινό ωράριο (16/4 - 15/9)
Δευτέρα- Παρασκευή: 9.30 - 17.00
Σάββατο - Κυριακή: κλειστό
Τιμή εισιτηρίου 2,50
Τηλέφωνο22622619
ΠροσβασιμότηταΜή προσβάσιμος ο χώρος σε άτομα που διακινούνται με τροχοκάθισμα.
Πίσω


Αρχή Σελίδας


© 2005 - 2023 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας