Τμήμα Αρχαιοτήτων


Μουσεία
Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου), Λευκωσία Κυπριακό Μουσείο, Λευκωσία Τοπικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης, Πόλη Χρυσοχούς Επαρχιακό Μουσείο Λάρνακος Επαρχιακό Μουσείο Λεμεσού Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου (Κάστρο Λεμεσού) Τοπικό Μουσείο Κουρίου (Επισκοπή) Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Τοπικό Μουσείο Παλαιπάφου, Κούκλια Μουσείο Λαϊκής Τέχνης , Γεροσκήπου Τοπικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοϊας, Λεύκαρα Τοπικό Αγροτικό Μουσείο Φικάρδου



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πληροφορείται το κοινό ότι την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 λόγω Παγκύπριας τρίωρης στάσης εργασίας των εργαζομένων, τα Μουσεία, τα Μνημεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστά μεταξύ 12:00-15:00



SAFE PASS
ΩΡΑΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, ΜΝΗΜΕΙΩΝ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΑΡΓΙΕΣ
Ελεύθερη είσοδος σε δώδεκα Μουσεία που λειτουργούν κάτω από το Τμήμα Αρχαιοτήτων

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 27 Αυγούστου 2020, για δωρεάν είσοδο σε δώδεκα από τα Μουσεία που λειτουργούν κάτω από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχουν οι σχετικοί Κανονισμοί, αφού έλαβε υπόψη τη χαμηλή επισκεψιμότητα στα αρχαιολογικά μουσεία, τόσο λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε από την πανδημία, όσο και λόγω του δραματικά μειωμένου αριθμού τουριστών, αποφάσισε όπως, από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 η είσοδος στα δώδεκα μουσεία που καθόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι ελεύθερη. Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση των διαδικασιών με την ψήφιση των σχετικών Τροποποιητικών Κανονισμών.
Στόχος της άμεσης εφαρμογής της πολιτικής ελεύθερης εισόδου στα δώδεκα μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, είναι όπως καταστούν πιο προσιτά στους πολίτες και όπως δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει καλύτερα την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον  Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο  (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα (Αρ. 6) του 2021, από την 8η Φεβρουαρίου 2021 λήγει η αναστολή λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και ιστορικών χώρων.

Η εφαρμογή της πιο πάνω πολιτικής αφορά στα ακόλουθα δώδεκα Μουσεία:

Επαρχία Λευκωσίας
1)      Κυπριακό Μουσείο, Λευκωσία
2)      Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου), Λευκωσία
3)      Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου
4)      Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Φικάρδου
5)      Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου, Ευρύχου
 
Επαρχία Λάρνακας
6)      Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας
7)      Τοπικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας, Λεύκαρα
 
Επαρχία Λεμεσού
8)      Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού
9)      Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου – Επισκοπή

Επαρχία Πάφου
10)   Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου
11)   Τοπικό Αρχαιολογικό Moυσείο Μαρίου-Αρσινόης, Πόλη Χρυσοχούς
12)   Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Γεροσκήπου

ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εκδίδει δελτία εισόδου για περίοδο μιας (1) ημέρας, τριών (3) ημερών και επτά (7) ημερών με βάση τα οποίο οι κάτοχοι θα μπορούν, κατά τη διάρκεια ισχύος τους, να επισκέπτονται όλα τα μουσεία και αρχαία μνημεία που είναι υπό την ευθύνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Το δελτίο εισόδου δεν θα χρησιμοποιείται για περισσότερες από μια επισκέψεις στο ίδιο μουσείο ή Αρχαίο Μνημείο. Δελτία εισόδου εκδίδονται στα εκδοτήρια εισητηρίων κάθε μουσείου/μνημείου).


Δελτίο εισόδου 1 ημέρας: 8,50

Δελτίο εισόδου 3 ημερών: 17,00

Δελτίο εισόδου 7 ημερών: 25,00
ΟΜΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Για ομάδες επισκεπτών πέραν των δέκα (10) ατόμων, που συμμετέχουν σε οργανωμένη εκδρομή τα τέλη μειώνονται κατά 20%.



Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να εκτυπώσετε το έγγραφο.
Εκτύπωση