English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων


Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         
Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Πίσω
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Εκπαιδευτικά προγράμματα Τμήματος Μουσειακής Αγωγής (Δημοτική Εκπαίδευση) του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Ειδώλιο το δόλιο» στο Κυπριακό Μουσείο

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ειδώλιο το δόλιο» απευθύνεται σε παιδιά Δ΄ τάξης και έχει ως θέμα του διαχρονική γνωριμία με τα ειδώλια, καθώς και την διαφοροποίηση τους από τα αγάλματα. Με βάση την ιστορική γραμμή και το θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά «ταξιδεύουν στον χρόνο», με σταθμούς σε διάφορες εποχές. Κινούνται σε όλες σχεδόν τις αίθουσες του Μουσείου, αναζητώντας μέσα από παιγνίδια, γρίφους και δοκιμασίες, που προϋποθέτουν συνεργασία, έρευνα, παρατήρηση και σύγκριση, στοιχεία για τα ειδώλια, καταλήγοντας στο «Ειδώλιο, το δόλιο». Τέλος, με βάση τα τεκμήρια και τις απόψεις των αρχαιολόγων, υποθέτουν την πιθανή χρήση των ειδωλίων κατά την αρχαιότητα και εντοπίζουν την εξελικτική χρήση τους στην σύγχρονη εποχή. Στα πλαίσια αυτής της αναζήτησης τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά, κατά τρόπο, ώστε η εμπλοκή τους στην όλη διαδικασία να είναι βιωματική και ουσιαστική.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού:

http://www.moec.gov.cy/dde/programs/mouseiaki_agogi/ekp_programmata_lef_eidolio_to_dolio.html

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: "Κύπριδα Αφροδίτη" στο Επαρχιακό Μουσείο Λεμεσού


Τα παιδιά της Δ’ τάξης των σχολείων της Λεμεσού παρατηρούν τα εκθέματα του Επαρχιακού Μουσείου Λεμεσού και γνωρίζουν τη Θεά Αφροδίτη και τη σχέση της με την Κύπρο. Με την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών και μέσα από ποικιλία δραστηριοτήτων ξυπνά το ενδιαφέρον τους για την ιστορία του πολιτισμού και της τέχνης. Μαζί με το ναυτικό Ηρόστρατο, τον ήρωα του προγράμματος, γνωρίζουν τους χώρους λατρείας της Αφροδίτης, παρατηρούν λατρευτικά αντικείμενα και συμμετέχουν σε πομπή προς το ναό της θεάς.Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού:


http://www.moec.gov.cy/dde/programs/mousiaki_agogi/ekp_programmata/lim_kyprida.htmlΕκπαιδευτικό Πρόγραμμα: "Πίσω από΄τις Πολεμίστρες" στο Μεσαιωνικό Μουσείο (Κάστρο Λεμεσού)


Μέσα στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού τα παιδιά της Ε΄ τάξης μαζί με το Θεόδωρο, πολεμιστή των βυζαντινών χρόνων, κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο τότε που το κάστρο στεκόταν ακοίμητος φρουρός της πόλης. Ανακαλύπτουν οικόσημα, όπλα, πανοπλίες, πολεμικές μηχανές, κανόνια και αντλούν πληροφορίες για τη ζωή των ιπποτών. Στο τέλος ντυμένοι κι αυτοί σαν ιππότες ανεβαίνουν στις πολεμίστρες και υπερασπίζονται το κάστρο.Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού:

http://www.moec.gov.cy/dde/programs/mousiaki_agogi/ekp_programmata/lim_polemistres.html
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: "Θάλασσα, Θάλασσα ... Πρόσκληση σε ένα Αρχαιολογικό Συμπόσιο" στο Επαρχιακό Μουσείο Λάρνακος


Τα παιδιά της Δ΄ τάξης επιστρατεύουν στο Επαρχιακό Μουσείο Λάρνακος όλη τη φαντασία που διαθέτουν και μαζί με τους δυο ήρωες του προγράμματος, το Ζήνωνα και την Ασπασία, ταξιδεύουν νοερά στο αρχαίο Κίτιο. Τα παιδιά εξερευνούν το μουσείο και ανακαλύπτουν στις προθήκες χαμένα αντικείμενα από τη ζωή των νέων τους φίλων (κρατήρες, οινοχόες, αμφορείς, κύλικες, πινάκια…), που φανερώνουν τη σχέση τους με τη θάλασσα (παραστάσεις με ψάρια, καλαμάρια και χταπόδια, λέπια και γοργόνες…). Στο τέλος, περιμένει τα παιδιά μια έκπληξη: ο Ζήνωνας και η Ασπασία εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για τη βοήθεια των παιδιών και, χρησιμοποιώντας αντίγραφα αγγείων του μουσείου σε θεατρικό παιχνίδι, τα προσκαλούν σε ένα αρχαίο συμπόσιο!..

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού:

http://www.moec.gov.cy/dde/programs/mousiaki_agogi/ekp_programmata/thalassa.html

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: "Ταξιδεύοντας με την Κυρά της Λέμπας" στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου
Μέσα από ένα νοερό ταξίδι πίσω στο χρόνο τα παιδιά της Δ΄και Γ’ τάξης της πόλης και επαρχίας Πάφου καλούνται να παρατηρήσουν και να μελετήσουν τα εκθέματα του Επαρχιακού Μουσείου Πάφου, δίνοντας έμφαση στα εκθέματα της πρώτης αίθουσας.
Αρχικά τοποθετούνται στο χρόνο μέσα από την ιστορική γραμμή και με ξεναγό το χαλκολιθικό ειδώλιο, «κυρά της Λέμπας», γνωρίζουν τις καθημερινές ασχολίες των κατοίκων της χαλκολιθικής Κύπρου. Μέσα από εξερευνήσεις, παιχνίδι θησαυρού, θεατρικό παιχνίδι και δραματοποίηση γίνονται μέτοχοι της προϊστορικής καθημερινότητας. Χρησιμοποιώντας ελεύθερα στολές, προβιές, υφάσματα και ομοιώματα εκθεμάτων, ψαρεύουν, ράβουν, επεξεργάζονται σπόρους, κυνηγούν, παρασκευάζουν φαγητό, κατασκευάζουν αγγεία, θάβουν τους νεκρούς τους. Τέλος, αναχωρούν παίρνοντας μαζί τους γνώση και όμορφες εμπειρίες.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού:

http://www.moec.gov.cy/dde/programs/mousiaki_agogi/ekp_programmata/paf_taxidevontas_sti_lemba.html

Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+, Netscape Navigator 6.2+


© 2005 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας