English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων


Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         
Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Πίσω
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΤΑΦΩΝ ΤΗΣ ΕΓΚΩΜΗΣ (ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΒΡΕΤΑΝΩΝ) ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣΤο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου
έχει τη τιμή να σας προσκαλέσει στο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο με τίτλο
Οι Τάφοι της Έγκωμης (Ανασκαφές Βρετανικού Μουσείου)

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010
Αίθουσα Καστελλιώτισσα, Λευκωσία

Το πρόγραμμα μελέτης και ψηφιοποίησης με τίτλο 'Τάφοι της Έγκωμης (Βρετανικές Ανασκαφές) στο Κυπριακό Μουσείο' διεξάγεται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων υπό την επίβλεψη της Δρος. Δ. Πηλείδου σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να ολοκληρωθεί ο κατάλογος των αντικειμένων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του Βρετανικού Μουσείου το 1896 στην Έγκωμη, μία από τις πιο σημαντικές θέσεις της Εποχής του Χαλκού και που ανήκουν στην επονομαζόμενη Παλαιά Συλλογή του Κυπριακού Μουσείου. Επίσης, στόχος είναι να συμπληρωθεί ο διαδικτυακός κατάλογος των ευρημάτων, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο αμέσως μετά τις ανασκαφές του 1896 από το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο

Μέρος του ερευνητικού προγράμματος είναι αυτό το διεθνές επιστημονικό εργαστήριο το οποίο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Καστελλιώτισσα στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια του οποίου ερευνητές από διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα θα επικεντρωθούν στις «παλαιές ανασκαφές» στο χώρο της Έγκωμης. Ομιλητές θα είναι οι εξής: T. Kiely (Βρετανικό Μουσείο), P. Mountjoy (Βρετανική Σχολή Αθηνών), N. Hirschfeld (Πανεπιστήμιο S. Antonio), R. and H. Merrillees (Παρίσι), H. Crossman (Πανεπιστήμιο Reading), L. Crewe (Πανεπιστήμιο Manchester), E. Gubel (Musée d’ Art et d’Histoire, Βρυξέλλες), Δ. Πηλείδου (Τμήμα Αρχαιοτήτων), Α. Καλδέλη (Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και Α. Παπαδόπουλος (Τμήμα Αρχαιοτήτων).

Η εναρκτήρια ομιλία με τίτλο Enkomi, Engomi & Egkomi: From Myth to Reality and Back Again θα δοθεί από τον Δρα. Dr. R. Merrillees τη Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010 στο Cyprus American Archaeological Research Institute (CAARI) στις 19.00.

Οι εργασίες του Εργαστηρίου θα ξεκινήσουν το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010 στις 09.30 με τους χαιρετισμούς της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρος. Μ. Χατζηκωστή.

Το Εργαστήριο είναι ανοικτό προς το ενδιαφερόμενο κοινό και δεν υπάρχει κόστος εγγραφής. Οι ομιλίες θα είναι στην Αγγλική. Οι περιλήψεις θα ανακοινωθούν σύντομα.
Πρόγραμμα

9.00-9.30 Εγγραφές

9.30-9.45 Χαιρετισμός Διευθύντριας Τμήματος Αρχαιοτήτων

_____________________________________________________________________
ΜΕΡΟΣ 1

9.45-10.00 Εισαγωγή στο Ερευνητικό Πρόγραμμα της Έγκωμης
Δ. Πηλείδου (Έφορος Αρχαιοτήτων,Τμήμα Αρχαιοτήτων, Κύπρος)

10.00-10.25 Poachers turned gamekeepers? The British Museum archaeological agents in Cyprus in the 1890s
T. Kiely (Βρετανικό Μουσείο, Ηνωμένο Βασίλειο)

10.25-10.50 The Cypriot Pottery from the tombs of Enkomi
Δ. Πηλείδου (Έφορος Αρχαιοτήτων,Τμήμα Αρχαιοτήτων, Κύπρος)

10.50-11.15 Enkomi “Old Tombs” and the missing LHIIIC early phase
P. Mountjoy (Βρετανική Σχολή Αθηνών)

11.15-11.40 Exceptional objects from old excavations. The case of Aegean artefacts at Enkomi (1896 excavations)
Α. Παπαδόπουλος (Τμήμα Αρχαιοτήτων, Κύπρος)

11.40-12.15 Διάλειμμα

_____________________________________________________________________
ΜΕΡΟΣ 2

12.15-12.40 Further consideration of the marked pottery found in the Enkomi British Tombs
N. Hirschfeld (Πανεπιστήμιο San Antonio, ΗΠΑ)

12.40-13.05 The cylinder and stamp seals from the British Museum excavations in the old collection of the Cyprus Museum
R. and H. Merrillees (Παρίσι)

13.05-13.30 Contextual analysis of economic and social networks. The circulation of Bronze Age soft stone artifacts in Bahrain (Qala’ at al-Bahrain and Saar) and Cyprus (Enkomi and Maroni)
H. Crossman (Πανεπιστήμιο Reading, Ηνωμένο Βασίλειο)


13.30-15.00 Διάλειμμα

_____________________________________________________________________
ΜΕΡΟΣ 3

15.00-15.25 Making space for the living and the dead at Enkomi
L. Crewe (Πανεπιστήμιο Manchester, Ηνωμένο Βασίλειο)

15.25-15.50 Accomplishing the Objectives of the project: The methodological framework
Ανθή Καλδέλη (Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου)

15.50-16.15 Enkomi, Cyprus and Brussels, Belgium: The Cypriote Collection of the Royal museum of Art and History
E. Gubel (Musées Royaux d’Art et Histoire,Βρυξέλλες, Βέλγιο)


16. 15- 16.45 Συζήτηση


ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
Η πρόταση του Τμήματος Αρχαιοτήτων που υποβλήθηκε στο Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας για τη μελέτη και ψηφιοποίηση των αντικειμένων από τις ανασκαφές των τάφων της Έγκωμης (Βρετανικές ανασκαφές) που βρίσκοται στην Κύπρο, εγκρίθηκε το 2008. κύριος στόχος είναι να επιτευχθεί έστω και σε ψηφιακή μορφή η ενοποίηση των καταλόγων που έχουν ήδη συμπληρωθεί και καταχωρηθεί στο διαδίκτυο από το Βρεττανικό Μουσείο για τα αντικείμενα από τις ίδιες ανασκαφές που βρίσκονται εκεί.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 24 μήνες (Ιανουάριος 2009 – Δεκέμβριος 2010) και θα περιλαμβάνει αρχειακή έρευνα που αφορά τους 100 τάφους που ανασκάφηκαν από τους Βρετανούς το 1896 και δημοσιεύτηκαν το 1900. Τα δύο τρίτα των αντικειμένων μεταφέρθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου Περί Αρχαιοτήτων της εποχής, οι οποίες επέτρεπαν την παραχώρηση ενός τρίτου των ευρημάτων στους τρεις συντελεστές, τον ανασκαφέα, τον ιδιοκτήτη γης και την Κυβέρνηση. Το μερίδιο της Κυβέρνησης μεταφέρθηκε στο τότε κτίριο του Κυπριακού Μουσείου στην Οδό Βικτωρίας και από κει τα αντικείμενα αυτά μεταφέρθηκαν, γύρω στο 1909, στο σημερινό Κυπριακό Μουσείου, αφού τους είχαν δοθεί νέοι αύξοντες αριθμοί..

Ως πρώτο βήμα θα γίνει ταυτοποίηση των αντικειμένων των τάφων αυτών, θα γίνουν περιγραφές, φωτογράφηση και σχέδιο, θα γίνει η ανάλογη μελέτη και το ψηφιακό πλαίσιο και θα καταχωρηθούν στο διαδίκτυο, καθιστώντας μ΄ αυτό τον τρόπο δυνατή την ενοποίηση των δύο αρχείων, του Βρετανικού Μουσείου και του Κυπριακού, και της αποκατάστασης στο σημείο του δυνατού του περιεχόμενου των τάφων αλλά και την εύκολη πρόσβαση από μελετητές, εκπαιδευτικούς και το κοινό γενικά.

Στην τελική φάση του προγράμματος θα διοργανωθεί σεμινάριο με συμμετοχή επιστημόνων που έχουν ασχοληθεί με τη μελέτη του υλικού της Έγκωμης για την ανταλλαγή απόψεων σε θεωρητικό και μεθοδολογικό επίπεδο σχετικά με τα ταφικά έθιμα, κοινωνική ιεραρχία, ταυτότητα και τις διασυνδέσεις εντός και εκτός της Κύπρου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Βρεττανικού Μουσείου.
Αποσκοπεί
1. Στην προστασία της συλλογής μέσω της ταυτοποίησης, μελέτης και δημοσίευσης
2. Στην απόδοση μιας πληρέστερης εικόνας των πλούσιων τάφων αυτών από τη πόλη της Έγκωμης, μιας από τις σημαντικότερες πόλεις της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Κύπρο.
3. Στην προώθηση εφαρμογής στατιστικών και αναλυτικών μεθοδολογιών για τη μελέτη και ερμηνεία αρχαιολογικών πληροφοριών.
4. Στην αξιοποίηση συλλογών του Κυπριακού Μουσείου και στην εύκολη πρόσβαση σε υλικό που δεν βρίσκεται στις εκθέσεις.
5. Στη χρήση του υλικού αυτού για τη διδασκαλία της αρχαιολογίας.
Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+, Netscape Navigator 6.2+


© 2005 - 2019 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας