English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων

Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων

English
ΕκτύπωσηΕκτύπωση

Συναυλία Εργαστηρίου Εγχόρδων
12/10/2013

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγένθυνση

Συναυλία Εργαστηρίου Εγχόρδων – Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων Υ.Π.Π. (Cyprus Young Strings Soloists)

Τα καταπληκτικά παιδιά του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Υ.Π.Π. σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων διοργανώνουν συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στις 20:00. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κυριάκου Κενεβέζου. Όλα τα έσοδα από τη συναυλία θα δοθούν στο Συμβούλιο Ασθενών του Νοσοκομείου «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» που όπως είναι γνωστό στηρίζει οικονομικά οικογένειες παιδιών που αποστέλλονται στο εξωτερικό για μακροχρόνιες και πολυδάπανες θεραπείες.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία με θέρμη, καθώς η δημιουργία δεσμών μεταξύ παιδιών και αρχαιολογίας αποτελεί έναν από τους βασικούς του στόχους. Συγκεκριμένα, μέρος της ευρύτερης πολιτικής του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι να προσελκύσει τους νέους και τα παιδιά, που αποτελούν τον πυλώνα του τόπου μας, ώστε να αναπτυχθεί η απαραίτητη γνώση και συνείδηση για προστασία και ανάδειξη της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς. Η ένταξη των παιδιών σε διάφορες εκδηλώσεις που έχουν ως κέντρο αναφοράς αρχαιολογικούς χώρους και αρχαία μνημεία αποτελεί μέρος αυτής της πολιτικής και αντικατοπτρίζει τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει το Τμήμα Αρχαιοτήτων στην ισότιμη συμμετοχή όλης της κοινωνίας στον πολιτισμό μας, με όραμα την κοινωνική ανάπτυξη και την αλληλεγγύη. Ως πρεσβευτής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, με αυτή τη συνεργασία, επιτυγχάνει τη σύνδεση μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος, το οποίο, μέσα από τη μουσική των ταλαντούχων αυτών παιδιών, διαγράφεται φωτεινό και ευοίωνο.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων – Εργαστήρι Εγχόρδων, δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2006 από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Λειτούργησε ως το πρώτο στάδιο στην εφαρμογή ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανάπτυξη νεαρών μουσικών ταλέντων της Κύπρου. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και μεγαλεπήβολο σχέδιο για την ανάπτυξη του πολιτισμού γενικότερα και την παροχή ευκαιριών στα νεαρά ταλαντούχα παιδιά της Κύπρου ειδικότερα να ενασχοληθούν με κάτι τόσο υγιές και ευγενικό όπως είναι η μουσική.

H Τάξη του Βιολιού ήταν το πρώτο μέρος του σχεδίου που λειτούργησε πιλοτικά στα πλαίσια αυτού του Προγράμματος. Αυτή τη χρονιά αρχίζουν τη λειτουργία τους και οι Τάξεις Βιόλας, Βιολοντσέλου και Κοντραμπάσου κάτω από την εποπτεία και καθοδήγηση Πανεπιστημιακών Καθηγητών διεθνούς φήμης και εμβέλειας.

To Πρόγραμμα λειτουργεί κάτω από την εποπτεία και καθοδήγηση του διάσημου Καθηγητή Ματθαίου Καριόλου, ο οποίος εργάζεται εντατικά με τα παιδιά. Ο κ. Καριόλου, Καθηγητής σε Μουσικό Πανεπιστήμιο στην Αυστρία, έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στη διδασκαλία βιολιού σε παιδιά πάρα πολύ μικρής ηλικίας παράλληλα με τους φοιτητές που διδάσκει και χρησιμοποιεί τη δική του προσωπική μέθοδο διδασκαλίας με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι βοηθοί του κ. Καριόλου οι οποίοι διδάσκουν τα παιδιά σε συστηματική βάση είναι οι: Μενέλαος Μενελάου, Μελίνα Harrer-Κάνθου, Κώστας Δεμιρτζόγλου, Sorin Horlea και Varvara Peneva.

Οι εμφανίσεις του Εργαστηρίου στα επτά χρόνια της λειτουργίας του, έχουν καταπλήξει το κοινό με την υψηλού επιπέδου ποιότητά τους.

Μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας του Εργαστηρίου Εγχόρδων, δημιουργήθηκε η ομάδα “Cyprus Young Strings Soloists” η οποία αποτελείται από εξαιρετικά ταλαντούχα παιδιά. Η ομάδα αυτή, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή Ματθαίου Καριόλου, έχει ήδη κερδίσει διεθνή αναγνώριση. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλες πρωτεύουσες (Βιέννη, Βρυξέλλες, Μόσχα, Ρώμη, Βατικανό), στις πιο διάσημες αίθουσες παγκόσμια, με πολυπληθές ακροατήριο, με διθυραμβικές κριτικές από παγκοσμίου φήμης προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, πολιτικού και θρησκευτικού κόσμου. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ορισμένα από τα παιδιά αυτά κατόρθωσαν να φτάσουν στα πιο υψηλά επίπεδα βιολιστικής τέχνης παγκόσμια, για την ηλικία τους, χάρις στο ταλέντο τους και στις ιδιαίτερες παιδαγωγικές μεθόδους του Καθηγητή τους. Παγκοσμίου φήμης μουσικοί έχουν εκφράσει την έκπληξή τους και τον ενθουσιασμό τους για το επαγγελματικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται ήδη τα παιδιά παρά το σύντομο χρονικό διάστημα της λειτουργίας του Εργαστηρίου.

Σημαντικός σταθμός στην πορεία του Ensemble “Cyprus Young Strings Soloists”, είναι οι εμφανίσεις, με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την επίσκεψη της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’, στο Βασιλικό Κονσερβατόριο των Βρυξελλών, στο διάσημο μέγαρο συναυλιών “Musikverein” στη Βιέννη, στο διεθνές φεστιβάλ “Moscow meets friends” του διάσημου Spivakov Foundation στη Μόσχα και τον περασμένο Οκτώβριο στο Κυρηνάλειο Προεδρικό Μέγαρο στη Ρώμη και στο Βατικανό όπου έτυχαν της επιδοκιμασίας ενός όρθιου, ενθουσιώδους ακροατηρίου. Τον περασμένο Μάιο, τα παιδιά προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε συναυλία στη Monza της Ιταλίας μαζί με την κρατική ορχήστρα Bacau Ρουμανίας όπου καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+, Netscape Navigator 6.2+


© 2005 - 2019 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας