English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων


Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         
Ανασκαφές
Πίσω
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Ναυάγιο του Μαζωτού: Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΜΑΖΩΤΟΥ, 2012

(Υπεύθυνοι έρευνας: Δρ. Στέλλα Δεμέστιχα & Καθ. Δημήτρης Μιχαηλίδης)

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει την επιτυχημένη ολοκλήρωση της 3ης ανασκαφικής περιόδου στο Ναυάγιο του Μαζωτού (01.05.2012 – 15.06.2012). Η έρευνα διεξάγεται από την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπο τη διεύθυνση της Δρος. Στέλλας Δεμέστιχα, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και το Ίδρυμα ΘΕΤΙΣ.

Κατά τη φετεινή έρευνητική αποστολή ανοίχθηκαν δύο τομές στο βόρειο άκρο της συγκέντρωσης των αμφορέων, όπου, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας, βρίσκεται η πρύμνη του αρχαίου πλοίου. Ένας από τους κύριους στόχους της ανασκαφής σε αυτήν την περιοχή ήταν να διαπιστωθεί η έκταση των υπολειμμάτων του αρχαίου σκαριού που διατηρείται κάτω από τα κεραμεικά αγγεία του φορτίου. Μετά το πέρας των εργασιών και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ανασκαφικών περιόδων, έγινε πλέον φανερό ότι σώζεται η καρίνα και σημαντικό τμήμα του πετσώματος του πλοίου σε μήκος τουλάχιστον 15 μέτρων. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας: το ναυάγιο του Μαζωτού συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στα ελάχιστα που μπορούν να δώσουν στοιχεία για τη ναυπηγική των κλασσικών χρόνων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Επιπλέον, κατά τη φετεινή ανασκαφική περίοδο αποκαλύφθηκαν νέα στοιχεία και για το εμπόριο της εποχής: εκτός από τους εμπορικούς αμφορείς κρασιού από τη Χίο, οι οποίοι είχε εξαρχής διαπιστωθεί ότι αποτελούσαν το κύριο φορτίο, διαπιστώθηκε ότι το πλοίο μετέφερε και ένα δευτερεύον: ανάμεσα στους αμφορείς του πρυμναίου τμήματος του αμπαριού βρέθηκαν στοιβαγμένες πρόχοι, δηλαδή επιτραπέζια αγγεία για το σερβίρισμα του κρασιού. Η ανασκαφή προχώρησε εν μέρει και στην καμπίνα της πρύμης, όπου άρχισαν να εντοπίζονται και μικρά αγγεία λεπτής κεραμεικής, πιθανότατα σκεύη του πληρώματος ή άλλων επιβαινόντων στο πλοίο. Ένα μάλιστα από αυτά φέρει στη βάση εγχάρακτα τα αρχικά του ονόματος του ιδιοκτήτη του.
Όλα τα ευρήματα, μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Λάρνακας όπου, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιείται η συντήρησή τους από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Για την αποτύπωση της θέσης των ευρημάτων χρησιμοποιήθηκε φωτογραμμετρία, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (υπεύθυνος Δρ. Δημήτρης Σκαρλάτος).

Εκτός από τους βασικούς χορηγούς, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ίδρυμα ΘΕΤΙΣ, την έρευνα στήριξαν η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, η εταιρεία ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ και η εταιρεία Αντρέας Χαραλάμπους. Ουσιαστική υπήρξε επίσης και η στήριξη της εταιρείας ‘Τσιμεντοποιεία Βασιλικού’, η οποία επέτρεψε τον ελλιμενισμό του ερευνητικού σκάφους στο λιμάνι του Βασιλικού και, κυρίως, της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.), η οποία πρόσφερε το συγκρότημα του Κέντρου Αναψυχής Οικογενειών Αξιωματικών ΕΛΔΥΚ στον Άγιο Θεόδωρο, για τη διαμονή της ερευνητικής ομάδας. Τέλος, καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή διεξαγωγή της έρευνας υπήρξε η τεχνική υποστήριξη που παρείχαν τα μέλη του Maritime Institute of Eastern Mediterranean και του Nautilos Search and Rescue Team.

Ναυάγιο Μαζωτού, 2012
1. Ναυάγιο Μαζωτού, 2012

Ναυάγιο Μαζωτού, 2012
2. Ναυάγιο Μαζωτού, 2012


Ναυάγιο Μαζωτού, 2012
Ναυάγιο Μαζωτού, 2012
Κατεβάστε το Acrobat Reader Αρχείο mazotos press greek.pdf (Μέγεθος αρχείου:278,3Kb)[
Κατεβάστε το Acrobat Reader Αρχείο PIO Mazotos Shipwreck 2011 gr.pdf (Μέγεθος αρχείου:282,41Kb)

Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+, Netscape Navigator 6.2+


© 2005 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας