English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων

Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων

English
ΕκτύπωσηΕκτύπωση

LIGHT IT UP BLUE, 2020,
02/04/2020

LIGHT IT UP BLUE, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020:

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΟΣΟ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΠΛΕ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ


To Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι και φέτος, στις 2 Απριλίου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, θα συμμετάσχει στην παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης Light it Up Blue, και θα φωτίσει σημαντικά μνημεία και μουσεία της Κύπρου. Όπως κάθε χρόνο, σκοπός της φωταγώγησης είναι η ευαισθητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα που είναι στο φάσμα του Αυτισμού και οι οικογένειές τους. Μέσα από αυτή την προσπάθεια, το Τμήμα Αρχαιοτήτων διαχρονικά τονίζει το δικαίωμα συμμετοχής των ατόμων αυτών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και, κυρίως, την ανάγκη για διασφάλιση συνεχούς εκπαίδευσης και μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης, όταν οι γονείς δεν θα είναι πλέον σε θέση να παράσχουν στα παιδιά τους φροντίδα.

Αυτή τη χρονιά, δυστυχώς, οι δύσκολες μέρες που βιώνουμε στην Κύπρο και ανά το παγκόσμιο, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, και οι ενδεχόμενες επικίνδυνες συνέπειες, φέρνουν στην επιφάνεια αυτά τα κοινωνικά ζητήματα και καθιστούν τη διευθέτησή τους ακόμη πιο επιτακτική. Μέλημα όλων μας, κάτω από αυτές τις συνθήκες, πρέπει πρωτίστως να είναι η προστασία όλων των ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες και άλλες παθήσεις, καθώς και των πιο ηλικιωμένων συνανθρώπων μας. Για αυτό, φέτος το Τμήμα Αρχαιοτήτων αφιερώνει τη μπλε φωταγώγηση, που θεσπίστηκε για τον Αυτισμό, και σε όλους τους ευπαθείς συνανθρώπους μας, με το μήνυμα της δύναμης, της υπομονής και της αγάπης.

Σε χρώμα μπλε θα φωτιστούν το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού και το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης στην Πόλη Χρυσοχούς, οι Αρχαιολογικοί Χώροι Αμαθούντας και Χοιροκοιτίας, καθώς και τα Κάστρα Πάφου, Λεμεσού, Κολοσσίου, Λάρνακας και η Μεσαιωνική Αγρέπαυλη Κουκλιών. Προτροπή του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι να υπακούσουμε όλοι στα μέτρα που επιβλήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη δική μας προστασία. Ας αφήσουμε, λοιπόν, το μπλε φως των μουσείων και των μνημείων μας να φωτίσει τις καρδιές μας, ενώσω όλοι θα μένουμε και θα προφυλασσόμαστε στο σπίτι.

Μέσα από τη μπλε φωταγώγηση, το Τμήμα Αρχαιοτήτων επιθυμεί να τονίσει ότι ακόμη και κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες για όλο τον κόσμο συνθήκες, η πολιτιστική μας κληρονομιά συνεχίζει να αποτελεί το ζωντανό πυρήνα της κοινωνίας μας, ώστε, μέσα από τις αξίες που αντιπροσωπεύει, να αποκτήσουμε κοινωνική συνοχή, ατομική ευθύνη και αλληλεγγύη. Στις 2 Απριλίου, οι μπλε αχτίδες που θα εκπέμπουν τα μνημεία και τα μουσεία μας, θα συμβολίζουν την ελπίδα και τη βοήθεια προς τα άτομα με Αυτισμό, με άλλες αναπηρίες, νοσήματα και δυσκολίες, αλλά και προς όλους τους συνανθρώπους μας. Θα μεταφέρουν το μήνυμα ότι, με τη στάση μας, όλοι μαζί, στηρίζοντας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αγωνίζονται με αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή, θα νικήσουμε αυτή την πανδημία και θα δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, βασισμένο στα πανανθρώπινα ιδεώδη που έχουμε χρέος να διατηρήσουμε, μέσα από την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+, Netscape Navigator 6.2+


© 2005 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας