English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων

Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         

Νέα

English
ΕκτύπωσηΕκτύπωσηΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι παρατείνεται η διάρκεια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Αμαθούς, πόλις Κύπρου αρχαιοτάτη» μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2017.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού και λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας τόσο από σχολεία όσο και από το ευρύτερο κοινό, κρίθηκε σκόπιμη η παράτασή της.

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από Αρχαιολογικούς Λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων κατά τις ακόλουθες ημέρες και ώρες:

8 Ιουλίου 2017, ώρα 10:00 (η ξενάγηση θα γίνει στην ελληνική γλώσσα)
29 Ιουλίου 2017, ώρα 10:00 (η ξενάγηση θα γίνει στην αγγλική γλώσσα)
5 Αυγούστου 2017, ώρα 10:00 (η ξενάγηση θα γίνει στην ελληνική γλώσσα)
26 Αυγούστου 2017, ώρα 10:00 (η ξενάγηση θα γίνει στην αγγλική γλώσσα)

Οι ημερομηνίες για τις ξεναγήσεις που θα γίνουν στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν αργότερα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ στην Λάρνακα δεν θα είναι προσβάσιμο για το ευρύ κοινό την Τρίτη 27 Ιουνίου 2017, λόγω επίσκεψης προσκυνητών με την ευκαιρία των εορτασμών του Ραμαζανιού.

Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 14 Ιουνίου, από τις 15.00-18.00 και το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017, το Κυπριακό Μουσείο και το Εθνογραφικό Μουσείο Χ’’Γιωργάκη Κορνέσιου, θα παραμείνουν κλειστά λόγω της διεξαγωγής του Cyprus Rally 2017.


Ανακοίνωση Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για το Νέο Κυπριακό Μουσείο


Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 προκηρύχθηκε Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για το Νέο Κυπριακό Μουσείο και στις 20 Ιανουαρίου 2017, ημερομηνία υποβολής των προτάσεων, λήφθηκαν συνολικά εκατόν είκοσι εννέα (129) συμμετοχές.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2017, συμπληρώθηκε η αξιολόγηση του Πρώτου Σταδίου του Διαγωνισμού όπου επιλέγηκαν επτά (7) αρχιτεκτονικές προτάσεις για το Νέο Κυπριακό Μουσείο, οι οποίες αντιπροσώπευαν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών προσεγγίσεων.

Στις 20 Μαΐου 2017, συμπληρώθηκε η αξιολόγηση του Δευτέρου Σταδίου του Διαγωνισμού και επιλέγηκαν τρεις (3) Αρχιτεκτονικές Προτάσεις για το Νέο Κυπριακό Μουσείο.

Οι τρεις (3) Αρχιτέκτονες/ Αρχιτεκτονικά Γραφεία που επιλέγηκαν για το Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Βραβείο του Διαγωνισμού είναι οι ακόλουθοι:

    · THEONI XANTHI – ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ


    · PEDRO PITARCH ALONSO – ΙΣΠΑΝΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ


    · PAUL KALOUSTIAN – ΛΙΒΑΝΟΣ ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Οι υπόλοιποι Αρχιτέκτονες /Αρχιτεκτονικά Γραφεία που συμμετείχαν στο Δεύτερο Στάδιο του Διαγωνισμού, έλαβαν την ακόλουθη θέση:
    · GILBARTOLOME ARCHITECTURAL DESIGN WORKSHOP SL – ΙΣΠΑΝΙΑ Τέταρτη Θέση


    · DIMITRIS THOMOPOULOS – ΕΛΛΑΔΑ Πέμπτη Θέση


    · YANNIS KIZIS / KIZIS STUDIO SA ARCHITECTS & DESIGNERS AND TENSE ARCHITECTURE NETWORK– ΕΛΛΑΔΑ Έκτη Θέση


    · SITE SPECIFIC, ARQUITECTURA LDA AND MANUEL AIRES MATEUS – ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ Έβδομη Θέση

Η Κριτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά όλους τους Αρχιτέκτονες /Αρχιτεκτονικά Γραφεία που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό και εκφράζει τα συγχαρητήρια της στους Αρχιτέκτονες/Αρχιτεκτονικά Γραφεία που έλαβαν μέρος στο Δεύτερο Στάδιο του Διαγωνισμού. Ιδιαίτερα συγχαίρει όλους τους Αρχιτέκτονες /Αρχιτεκτονικά Γραφεία που έλαβαν το Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Βραβείο του Διαγωνισμού για το Νέο Κυπριακό Μουσείο.

Η αθρόα συμμετοχή τους, αναβαθμίζει το κύρος του Κυπριακού Μουσείου ενώ την ίδια στιγμή προσέφερε στην Κριτική Επιτροπή ένα μεγάλο αριθμό ενδιαφερουσών προτάσεων.

Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής εκφράζει και δημόσια τις θερμές ευχαριστίες του προς όλα τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για τη θετική συμβολή τους στην αξιολόγηση και στη μέχρι σήμερα πορεία του Διαγωνισμού καθώς και τους λειτουργούς του Τμήματος Δημοσίων Έργων για την υποστήριξη τους προς την Κριτική Επιτροπή και για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν για την επιτυχή κατάληξη του Διαγωνισμού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται επίσης στους δύο διεθνούς φήμης Αρχιτέκτονες που συμμετείχαν στην Κριτική Επιτροπή, Sir Peter Cook και κ. Ηλία Ζέγγελη για τη σημαντική συμβολή τους στην πορεία του Διαγωνισμού.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής είναι:

Αλέκος Μιχαηλίδης - Πρόεδρος

Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου

Μιχάλης Παπαγεωργίου

Έλενα Σοφιανού

Αθηνά Παπαδοπούλου

Άγγελος Κτωρίδης

Γρηγόρης Πατσαλοσαββής

Sir Peter Cook

Ηλίας Ζέγγελης
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το Κάστρο Πάφου θα είναι κλειστό για το κοινό το Σάββατο στις 20 Μαΐου από τις 13.00 μέχρι τις 19.30 και την Κυριακή στις 21 Μαΐου 2017, από τις 11.00 μέχρι την 13.30, λόγω προγραμματισμένων εκδηλώσεων του «Πάφος 2017». Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απολογείται για την όποια ταλαιπωρία παρουσιαστεί στους επισκέπτες του Μνημείου.LIGHT IT UP 4 HD – ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ
ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ HUNTINGTON

To Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι από τις 15 – 21 Μαϊου 2017, θα συμμετάσχει στην παγκόσμια δράση Light it Up 4 HD, στα πλαίσια του μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Νόσο του Huntington. Ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες, θα φωταγωγηθούν σε χρώματα μπλε και μωβ (για ενήλικα και ανήλικα άτομα που επηρεάζονται από τη Νόσο αντίστοιχα) σημαντικά κτήρια ανά το παγκόσμιο (για περαιτέρω πληροφορίες: https://www.huntingtonsociety.ca/lightitup4hd/). Στην Κύπρο, για το σκοπό αυτό θα φωταγωγηθούν σε χρώματα μπλε και μωβ το Κυπριακό Μουσείο, τα Κάστρα Λεμεσού, Κολοσσίου, Πάφου και Λάρνακας καθώς και άλλα δημόσια κτήρια ανά το παγκύπριο.

To Τμήμα Αρχαιοτήτων στηρίζει την προσπάθεια του νεοσύστατου Κυπριακού Συνδέσμου για τη Νόσο του Huntington, ο οποίος σε στενή συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, προσφέρει υπεύθυνα ενημέρωση και στήριξη σε όλους όσοι επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τη Νόσο (πάσχοντες, ασυμπτωματικοί φορείς, φροντιστές, οικογένειες, επαγγελματίες υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών). Με αυτή την πράξη το Τμήμα Αρχαιοτήτων δηλώνει για ακόμη μια φορά έμπρακτα ότι οι δράσεις του στόχο έχουν την ευημερία του σύγχρονου πολιτισμού. Βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία και στον Άνθρωπο, αφού η πολιτιστική κληρονομιά από τον Άνθρωπο προέρχεται και στον Άνθρωπο πρέπει να καταλήγει!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι την Τρίτη 9 Μαΐου 2017, από τις 12:00 το μεσημέρι και την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, καθ΄ όλην την διάρκεια της ημέρας, ο Αρχαιολογικός χώρος του Κουρίου θα παραμείνει κλειστός για το κοινό, λόγω της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι, από τις 8 Μαΐου 2017 μέχρι τον Νοέμβριο 2017 το Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Λάρνακας θα παραμείνει κλειστό στο κοινό λόγω της διεξαγωγής βελτιωτικών έργων στο κτίριο όπως και εργασιών που αφορούν την επανέκθεση της αρχαιολογικής συλλογής του Μουσείου. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απολογείται για οποιαδήποτε ταλαιπωρία τυχόν προκληθεί.ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 προκηρύχθηκε διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Νέο Κυπριακό Μουσείο και στις 20 Ιανουαρίου 2017, τελευταία ημερομηνία υποβολής των προτάσεων, λήφθηκαν συνολικά εκατόν είκοσι εννέα (129) συμμετοχές.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2017 ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του πρώτου σταδίου του Διαγωνισμού και έχουν επιλεγεί επτά (7) αρχιτεκτονικές προτάσεις για το Νέο Κυπριακό Μουσείο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών προσεγγίσεων.

Οι επτά (7) αρχιτέκτονες/αρχιτεκτονικά γραφεία που έχουν επιλεγεί είναι οι ακόλουθοι:

• DIMITRIS THOMOPOULOS – ΕΛΛΑΔΑ

• GILBARTOLOME ARCHITECTURAL DESIGN WORKSHOP SL – ΙΣΠΑΝΙΑ

• PAUL KALOUSTIAN – ΛΙΒΑΝΟΣ

• PEDRO PITARCH ALONSO – ΙΣΠΑΝΙΑ

• SITE SPECIFIC, ARQUITECTURA LDA AND MANUEL AIRES MATEUS – ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ

• THEONI XANTHI – ΕΛΛΑΔΑ

• YANNIS KIZIS / KIZIS STUDIO SA ARCHITECTS & DESIGNERS – ΕΛΛΑΔΑ

Το ολοκληρωμένο Ανακοινωθέν, ημερομηνίας 6/2/2017, βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.mcw.gov.cy/mcw/mcw.nsf/All/1FC78915C13B8AF6C22580BF001D3FE6?OpenDocument


Διαγωνισμός για την Προμήθεια και εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας σε πατώματα, κατασκευή τοιχοποιίας από γυψοσανίδα και πογιατίσματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας
ΑΡ. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: 13.25.004/3/2017

To Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ζητά προσφορές για Προμήθεια και εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας σε πατώματα, κατασκευή τοιχοποιίας από γυψοσανίδα και πογιατίσματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας (ΑΡ. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: 13.25.004/3/2017).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες και έγγραφα διαγωνισμού μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Δημοσίων Συμβάσεων (eProcurement) στην ιστοσελίδα www.eprocurement.gov.cy


Παροχή Υπηρεσιών για συντήρηση κεραμικών ευρημάτων ενάλιων ανασκαφών και επισκοπήσεων στα πλαίσια των εργασιών του Τμήματος Αρχαιοτήτων στη Συντήρηση Ενάλιων Αρχαιοτήτων


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τον πιο πάνω διαγωνισμό ότι έχουν αναρτηθεί διευκρινήσεις στην πιο κάτω σελίδα https://www.eprocurement.gov.cy/ceproc/cft/listClarification.do?resourceId=1839311LIGHT IT UP BLUE – ΜΠΛΕ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

To Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στις 2 Απριλίου 2017, θα συμμετάσχει στην παγκόσμια εκδήλωση Light it Up Blue, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό. Για το σκοπό αυτό θα φωταγωγηθούν σε χρώμα μπλε το Κυπριακό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας, το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης, τα Κάστρα Πάφου, Λεμεσού, Κολοσσίου και Λάρνακας, η Μεσαιωνική Αγρέπαυλη Κουκλιών και οι αρχαιολογικοί χώροι Χοιροκοιτίας και Αμαθούντας. Η συμμετοχή σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια ενημέρωσης για τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα που εντάσσονται στο φάσμα του Αυτισμού και οι οικογένειές τους, συνάδει με το όραμα και την αποστολή του Τμήματος Αρχαιοτήτων για τη δημιουργία στερεού πλαισίου για την ανάπτυξη της κοινωνίας, βασισμένο στις αρχαιολογικές και πολιτιστικές αξίες. Με αυτή την πράξη το Τμήμα Αρχαιοτήτων δηλώνει για ακόμη μια φορά έμπρακτα ότι η προστασία και προώθηση της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς δεν υφίστανται ανεξαρτήτων των κοινωνικών συμφραζομένων, αλλά αποτελούν δράσεις με στόχο τον άνθρωπο και την ευημερία του σύγχρονου πολιτισμού.

Παροχή Υπηρεσιών για συντήρηση κεραμικών ευρημάτων ενάλιων ανασκαφών και επισκοπήσεων στα πλαίσια των εργασιών του Τμήματος Αρχαιοτήτων στη Συντήρηση Ενάλιων Αρχαιοτήτων


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει την προκήρυξη διαγωνισμού για την Παροχή Υπηρεσιών για Συντήρηση Κεραμικών Ευρημάτων Ενάλιων Ανασκαφών και Επισκοπήσεων.

Απαιτούμενα προσόντα:


  1. Πανεπιστημιακό δίπλωμα ή τίτλος ή ισότιμο προσόν στη Συντήρηση Αρχαιοτήτων (Σημ. Ο όρος «Πανεπιστημιακός δίπλωμα ή τίτλος» καλύπτει και μεταπτυχιακό δίπλωμα ή τίτλο). Απαραίτητο είναι όπως στο πρόγραμμα σπουδών συμπεριλαμβάνεται η συντήρηση κεραμικής.

  2. Πείρα (η οποία αποκτήθηκε μετά το πτυχίο στη Συντήρηση) στην πρακτική Συντήρηση Αρχαιολογικών Αντικειμένων συνολικής διάρκειας 1 έτους.

Το έργο χρηματοδοτείται 100% από το Honor Frost Foundation.

Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων: 12 Απριλίου 2017, 11:00πμ

Για λήψη των εγγράφων διαγωνισμού πατήστε στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.eprocurement.gov.cy/ceproc/cft/prepareViewCfTWS.do?resourceId=1839311

ή επικοινωνήστε με το 22 806708 ή το 22 865874

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (Τμήμα Αρχαιοτήτων) ανακοινώνει την διοργάνωση της πρώτης Διημερίδας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, στην οποία θα παρουσιαστεί το έργο και οι δραστηριότητες του. Στόχος της Διημερίδας είναι η ενημέρωση του κοινού και η προβολή του έργου που επιτελεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Το πολύπλευρο έργο του Τμήματος Αρχαιοτήτων αναδεικνύεται κυρίως μέσα από τις σημαντικές ανασκαφές, τη συντήρηση των Αρχαίων Μνημείων και του αρχαιολογικού υλικού αλλά και την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου μέσω των μουσείων και των περιοδικών εκθέσεων. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στην ελληνική.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ


ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΛΕΜΠΑ-ΛΑΚΚΟΙ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι ο Προϊστορικός οικισμός Λέμπα-Λάκκοιθα παραμείνει κλειστός για το κοινό από τις 15 Φεβρουαρίου 2017 λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης.


ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΙΩΝΑ
ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΕΥΣΤΟΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΟΥΡΙΟΥ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι οι Οικίες Διονύσου και Αιώνα στον αρχαιολογικό χώρο Κάτω Πάφου, καθώς επίσης η Οικία Ευστολίου στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου, θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό, λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης, κατά τις πιο κάτω ημερομηνίες:

Οικία Διονύσου: 20 Φεβρουαρίου 2017 – 24 Φεβρουαρίου 2017
Οικία Αιώνα: 28 Φεβρουαρίου 2017 – 1 Μαρτίου 2017
Οικία Ευστολίου: 2 Μαρτίου 2017 – 3 Μαρτίου 2017ΕΙΔΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ
ΕΚΘΕΣΗ
«Αμαθούς, πόλις Κύπρου αρχαιοτάτη»
Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού
7 Οκτωβρίου 2016 – 7 Ιουλίου 2017

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι κατά τη διάρκεια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Αμαθούς, πόλις Κύπρου αρχαιοτάτη» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από Αρχαιολογικούς Λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων κατά τις ακόλουθες ημέρες και ώρες:

28 Ιανουαρίου 2017, ώρα 10:00 (ελληνική γλώσσα)
4 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 10:00 (ελληνική γλώσσα)
11 Μαρτίου 2017, ώρα 10:00 (ελληνική γλώσσα)
18 Μαρτίου 2017, ώρα 10:00 (αγγλική γλώσσα)
8 Απριλίου 2017, ώρα 10:00 (ελληνική γλώσσα)
29 Απριλίου 2017, ώρα 10:00 (ελληνική γλώσσα)
6 Μαΐου 2017, ώρα 10:00 (αγγλική γλώσσα)
20 Μαΐου 2017, ώρα 10:00 (ελληνική γλώσσα)
10 Ιουνίου 2017, ώρα 10:00 (αγγλική γλώσσα)
24 Ιουνίου 2017, ώρα 10:00 (ελληνική γλώσσα)ΤΕΜΕΝΟΣ ΧΑΛΑ ΣΟΥΛΤΑΝ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το τέμενος Χαλά Σουλτάν στην Λάρνακα δεν θα είναι προσβάσιμο για το ευρύ κοινό την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016, λόγω οργανωμένης επίσκεψης μεγάλου αριθμού προσκυνητών με την ευκαιρία των εορτασμών της γέννησης του Προφήτη Μωάμεθ, που αναμένεται να αγγίξει τα όρια της χωρητικότητας του Μνημείου.

Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΑΦΟΥ
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και ¨Έργων, ανακοινώνει ότι, από τις 24 Οκτωβρίου 2016 μέχρι τον Νοέμβριο 2017 το Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Πάφου θα παραμείνει κλειστό στο κοινό λόγω της διεξαγωγής βελτιωτικών έργων στο κτίριο όπως και εργασιών που αφορούν την επανέκθεση της αρχαιολογικής συλλογής του Μουσείου. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απολογείται εκ των προτέρων για οποιαδήποτε ταλαιπωρία τυχόν προκληθεί.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 το Κυπριακό Μουσείο θα κλείσει στις 13.00 λόγω της διεξαγωγής του Cyprus Rally 2016.


Διαγωνισμός για παροχή Υπηρεσιών δύο Αρχαιολόγων για ψηφιοποίηση κινητών ευρημάτων και Αρχαίων Μνημείων

Αριθμός Διαγωνισμού: 13.25.004/5/2016

  To Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ζητά προσφορές για το Διαγωνισμό για παροχή Υπηρεσιών δύο Αρχαιολόγων για ψηφιοποίηση κινητών ευρημάτων και Αρχαίων Μνημείων. Περισσότερες πληροφορίες και τα έγγραφα του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Δημοσίων Συμβάσεων (eProcurement) στην ιστοσελίδα www.eprocurement.gov.cy και από τη σελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο διαδίκτυο http://www.mcw.gov.cy/mcw/da/da.nsf/DMLnews_gr/DMLnews_gr?OpenDocument. Παρακαλούνται όσοι ενδιαφερόμενοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων είτε να εγγράφουν και να συσχετιστούν με το διαγωνισμό είτε, αν πάρουν τα έγγραφα από την ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, να παρακολουθούν τη ιστοσελίδα για να ενημερώνονται για οποιεσδήποτε αλλαγές ή ανακοινώσεις σχετικά με το διαγωνισμό.

  Για τα έγγραφα του Διαγωνισμού πατήστε ΕΔΩ

  Παρακαλώ βλέπετε και Συμπληρωματικούς Όρους ΕΔΩ
Διαγωνισμός για παροχή Υπηρεσιών δύο Αρχαιολόγων για
ψηφιοποίηση κινητών ευρημάτων και Αρχαίων Μνημείων

Αρ. Διαγωνισμού: 13.25.004/5/2016

Διευκρίνιση #2

Διάρκεια εκτέλεσης και πληρωμές


Διευκρινίζονται τα ακόλουθα:


1. Η διάρκεια εκτέλεσης του Αντικειμένου της Σύμβασης είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης και η οριστική παραλαβή του συνόλου του Αντικειμένου της Σύμβασης πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο με τη λήξη της περιόδου αυτής (δηλαδή μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών ή πιο πρίν).


2. Η Συμβατική Αξία είναι για ένα συνολικό ποσό. Η πληρωμή θα γίνεται σταδιακά, σύμφωνα με τα έγγραφα του διαγωνισμού, και η τελευταία πληρωμή για το υπόλοιπο του ποσού θα γίνει μετά την οριστική παραλαβή του συνόλου του αντικειμένου της Σύμβασης.Διάλεξη με θέμα
«Μελέτη Φωτισμού Τεσσάρων Μεσαιωνικών Κάστρων της Κύπρου»

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της μελέτης φωτισμού των κάστρων της Κάτω Πάφου, της Λεμεσού, της Λάρνακας και του Κολοσσίου, διοργανώνει διάλεξη με ομιλητή τον Δρα Γιάννη Ηλιάδη, μελετητή της πιο πάνω εργασίας, εκ μέρους της εταιρείας «ΕΟΝ» με έδρα την Αθήνα, ειδικού στη μελέτη και εφαρμογή φωτισμού Μνημείων και Μουσείων. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00 – 12:00 π.μ. στην Μεσαιωνική αίθουσα Καστελιώτισσα, παρά την πύλη Πάφου στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Η μελέτη προωθήθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, στα πλαίσια της διατήρησης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, και πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της Υπηρεσίας Στήριξης της Ε.Ε. για την Κύπρο (Structural Reform Support Service). Σκοπός της μελέτης είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ανάδειξης των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων των κάστρων, μέσω εξειδικευμένου φωτισμού, με τρόπο που να σέβεται και να προβάλλει τα μοναδικά χαρακτηριστικά και την αυθεντικότητα των μνημείων. Η διάλεξη είναι ανοικτή για το κοινό.


Saving Prehistoric Antiquities Under Threat.Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι, διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων από τις 23 – 24 Σεπτεμβρίου 2016, μέσα στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος Saving Prehistoric Antiquities Under Threat.

Συγκεκριμένα, στις 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 στο Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, Λευκωσία) θα δοθεί διάλεξη από τον Καθηγητή Jean-Robert Gisler (University of Fribourg and Bern, Ελβετία) με τίτλο «Insights into the new challenges in protecting cultural property”. Στη συνέχεια, στις 19:30 στον ίδιο χώρο, θα τελεστούν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης του Τμήματος Αρχαιοτήτων με τίτλο «Αρχαιολογία και Μνήμη: Ανασκαφές στις Επαρχίες Κερύνειας και Αμμοχώστου». Η έκθεση θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό ευρήματα από προϊστορικές θέσεις που ανασκάφηκαν πριν από το 1974 σε περιοχές που σήμερα δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η «επιστροφή» στην αρχαιολογία μη προσπελάσιμων περιοχών, όπως είναι αυτές της Κερύνειας και της Αμμοχώστου, αποσκοπεί στο να αναδείξει τον ιδιαίτερο πολιτισμικό και ιστορικό τους χαρακτήρα και να υπογραμμίσει ότι η αρχαιολογική εικόνα που έχει διαμορφωθεί για την Κύπρο τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες είναι αποσπασματική, καθώς βασίζεται σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί αποκλειστικά στο ελεύθερο τμήμα του νησιού.

Μέσα στα ίδια πλαίσια, το Τμήμα Αρχαιοτήτων διοργανώνει στις 24 Σεπτεμβρίου 2016, από τις 08:45 μέχρι τις 18:30, στη Μεσαιωνική Αίθουσα Καστελλιώτισσα στη Λευκωσία ημερίδα με τίτλο «Four Decades of Hiatus in Archaeological Research in Cyprus: Towards Restoring the Balance”. Οι εισηγήσεις θα είναι στην αγγλική γλώσσα. Η ημερίδα αφιερώνεται στη μνήμη του Καθηγητή Edgar Peltenburg.

To ερευνητικό πρόγραμμα «Saving Prehistoric Antiquities Under Threat» συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Πολιτισμού (Swiss Federal Office of Culture) και διεξάγεται υπό την αιγίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τρία χρόνια και προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2017. Απώτερος στόχος της έρευνας είναι η διάσωση, μέσω ψηφιακής καταγραφής, ευρημάτων που σήμερα φυλάσσονται στο Κυπριακό Μουσείο και που προέρχονται από προϊστορικές θέσεις που ανασκάφηκαν πριν από το 1974 στις περιοχές που σήμερα δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΤΕΜΕΝΟΣ ΧΑΛΑ ΣΟΥΛΤΑΝ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι, λόγω οργανωμένης επίσκεψης με μεγάλο αριθμό προσκυνητών στα πλαίσια των εορτασμών του Kurban Bayram, που αγγίζει τα όρια της χωρητικότητας του τεμένους Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, το τέμενος δεν θα είναι προσβάσιμο για το ευρύ κοινό την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016.

Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.


EDGAR PELTENBURG

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει με λύπη ότι την Κυριακή 14 Αυγούστου 2016 απεβίωσε ο Δρ Edgar Peltenburg, Επίτιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Ο Δρ Peltenburg γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1942. Το 1963 πήρε το πτυχίο του στην Αρχαία Ιστορία και Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, και μετέπειτα το διδακτορικό του το 1968. Ήταν λέκτορας σε διάφορα πανεπιστήμια στον Καναδά, στην Αγγλία και στη Σκωτία, μέχρι που διορίστηκε λέκτορας στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, όπου παρέμεινε μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2008 αφού εργάστηκε ως Καθηγητής της Αρχαιολογίας την περίοδο 1994-2007.

Ήταν Διευθυντής ανασκαφικών αποστολών στην Κύπρο όπως και στην Αγγλία, Σκωτία, Ιράκ και Συρία. Η πολύχρονη συνεργασία του Δρος Peltenburg με το Τμήμα Αρχαιοτήτων ξεκίνησε με τις ανασκαφές του στον Άγιο Επίκτητο-Βρύσι στην Επαρχία Κερύνειας από το 1969 μέχρι 1973. Το 1976 ξεκίνησαν οι εργασίες του ‘Lemba Archaeological Project’ με τις ανακαφές του στη Λέμπα-Λάκκους, Κισόνεργα-Μυλούδια και Κισόνεργα-Μοσφίλια. Την περίοδο 1991-2011 διενήργησε ανασκαφές στις τοποθεσίες Σουσκιού-Βαθύρκακας και Σουσκιού-Λαόνα.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα αφιερώσει την προσεχή Ημερίδα με τίτλο «Four Decades of Hiatus in Archaeological Research in Cyprus: Towards Restoring the Balance», που διοργανώνεται στις 24 Σεπτεμβρίου 2016 στη μεσαιωνική αίθουσα Καστελιώτισσα, εις μνήμη του Δρος Edgar Peltenburg, ο οποίος θα μιλούσε για τις ανασκαφές στον Άγιο Επίκτητο-Βρύσι.
Edgar PeltenburgΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΦΑΡΚΩΝΙΑ ΣΤΟ ΚΟΛΟΣΣΙ»

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι η εικαστική έκθεση του καλλιτέχνη Λευτέρη Ολύμπιου, με τίτλο «Φαρκώνια στο Κολόσσι», η οποία εκτίθεται στο Κάστρο Κολοσσίου από τις 18 Απριλίου 2016, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό, στον ίδιο χώρο, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016.ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει τον επαναπατρισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο ενός αρχαίου πήλινου ειδωλίου. Το ειδώλιο εντοπίστηκε μετά από διαδικτυακή έρευνα του Τμήματος Αρχαιοτήτων σε ιστοσελίδα οίκου πώλησης αρχαιοτήτων του Λονδίνου.

Κατόπιν αιτήματος των Κυπριακών αρχών (Τμήματος Αρχαιοτήτων και Αστυνομίας Κύπρου), ο οίκος παρέδωσε το ειδώλιο στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία τον Ιούλιο 2016 το παρέδωσε στις Κυπριακές αρχές. Το ειδώλιο προέρχεται από τη δηλωμένη και καταγραμμένη ιδιωτική συλλογή του Χριστάκη Χατζηπροδρόμου, η οποία πριν την Τούρκικη εισβολή του 1974 βρισκόταν στην οικία του στην Αμμόχωστο. Ως αποτέλεσμα της εισβολής, η οικία λεηλατήθηκε, τα αντικείμενα της συλλογής κλάπηκαν και η συλλογή διασκορπίστηκε.

Πρόκειται για ένα πήλινο ειδώλιο αλόγου με αναβάτη-πολεμιστή που χρονολογείται στην Κυπρο-Αρχαϊκή περίοδο (περίπου 700 π.Χ).

ΔΩΡΕΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

  Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στον κύριο Χριστάκη Χατζηπροδρόμου για την ευγενική δωρεά ενός προϊστορικού πήλινου ειδωλίου. Το ειδώλιο προέρχεται από τη δηλωμένη ιδιωτική τoυ συλλογή, η οποία πριν την Τούρκικη εισβολή του 1974 βρισκόταν στην οικία του κύριου Χατζηπροδρόμου στην Αμμόχωστο. Ως αποτέλεσμα της εισβολής, η οικία λεηλατήθηκε, τα αντικείμενα της συλλογής κλάπηκαν και η συλλογή διασκορπίστηκε. Το εν λόγω ειδώλιο επαναπατρίστηκε από το Μόναχο τον Αύγουστο 2015 μαζί με άλλες αρχαιότητες που βρέθηκαν στην παράνομη κατοχή του Αydin Dikmen, μετά από πολύχρονη δικαστική μάχη.

  Πρόκειται για αρχαιότητα της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000–1650 π.Χ.) με γραπτή κόσμηση που εμπίπτει σε μία ιδιαίτερη και σπάνια ομάδα πήλινων ειδωλίων που παρουσιάζουν βρέφος σε λίκνο (παιδικό κρεβάτι).

  Το αντικείμενο θα συμπεριληφθεί στα εκθέματα της έκθεσης που διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων στα πλαίσια του προγράμματος SPAUT (Saving the Prehistoric Antiquities under Threat) που προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2016. Στη συνέχεια το ειδώλιο θα εκτεθεί στο Κυπριακό Μουσείο.

Κυπριακό πήλινο ειδώλιο Μέσης Εποχής Χαλκού, επαναπατρισμένο από Μόναχο.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΟΥΡΙΟΥ
Με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας για δήθεν παραχώρηση του Αρχαίου Θεάτρου Κουρίου στο πλαίσιο τελετής γάμου το Τμήμα Αρχαιοτήτων διευκρινίζει ότι η παραχώρηση του θεάτρου έγινε μόνο για διοργάνωση κονσέρτου με κλασσικό ρεπερτόριο ακολουθώντας
τη νόμιμη διαδικασία και σύμφωνα με τους Κανονισμούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων που διέπουν τη χρήση Αρχαίων Μνημείων Α΄ Πίνακα. Για τη χρήση των Μνημείων δεν γίνονται εξαιρέσεις και τίθενται αυστηροί όροι, τους οποίους οφείλουν να ακολουθούν οι διοργανωτές έτσι ώστε να εξασφαλίζεται
τόσο η ακεραιότητα όσο και η αρχαιολογική αξία των Μνημείων.


ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΔΑΠΕΔΟ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ


Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας σχετικά με την αποκάλυψη νέου ψηφιδωτού δαπέδου στη Λάρνακα το Τμήμα Αρχαιοτήτων σας αποστέλλει φωτογραφία μέρους του ψηφιδωτού δαπέδου και σας ενημερώνει τα ακόλουθα:

Το ψηφιδωτό δάπεδο αποκαλύφθηκε στην οδό Αγίου Νεοφύτου στη Λάρνακα κατά τις εργασίες εκσκαφών για το αποχετευτικό σύστημα της πόλης. Η αρχαιολογική έρευνα στο χώρο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και μόνο τμήμα του ψηφιδωτού δαπέδου έχει αποκαλυφθεί.
Παρόλο που μόνο τμήμα του αποκαλύφθηκε, το οποίο δεν έχει ακόμη συντηρηθεί, μπορούμε προκαταρκτικά να εκτιμήσουμε ότι απεικονίζει σκηνές με άθλους του Ηρακλή και χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο.

Από γραπτές πηγές και επιγραφές γνωρίζουμε ότι κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο το Αρχαίο Κίτιον έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εδραίωση του ρωμαϊκού πολιτισμού στην Κύπρο εντούτοις μέχρι σήμερα τα ρωμαϊκά κατάλοιπα στη πόλη είναι ελάχιστα.
Έτσι το ψηφιδωτό δάπεδο που ήρθε στο φως καθώς και το κτίριο στο οποίο ανήκει αποτελούν σημαντική μαρτυρία της ανάπτυξης της πόλης κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι, από το Σάββατο 16 Ιουλίου 2016 και εξής, ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο στη Μάα-Παλαιόκαστρο θα παραμένει κλειστός τα Σάββατα και τις Κυριακές. Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας θα είναι ως εξής:

Χειμερινό Ωράριο (από 16η Σεπτεμβρίου μέχρι 15η Απριλίου) Δευτέρα – Παρασκευή: 08:30 – 16:00

Καλοκαιρινό Ωράριο (από 16η Απριλίου μέχρι 15η Σεπτεμβρίου) Δευτέρα – Παρασκευή: 09:30 – 17:00

ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΜΑΪΟΥ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ.


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων θα είναι ελεύθερη. Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, www.mcw.gov.cy/da για κατάλογο των Μουσείων και τα ωράριά τους, όπως και για να ενημερωθεί για όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.ΔΩΡΕΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΚΑ. ΚΑΙΤΗ ΚΛΗΡΙΔΟΥ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στην κα. Καίτη Κληρίδου για την ευγενική της δωρεά αντικειμένων νεώτερου πολιτισμού. Η δωρεά έγινε εις μνήμην των γονέων της, του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και της Λίλας Ειρήνης Κληρίδου. Πρόκειται για σημαντική συλλογή αποτελούμενη από χαλιά, έπιπλα, ασημικά και φωτιστικά. Μεγάλο μέρος των αντικειμένων βρίσκεται ήδη εκτεθειμένο στο Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου), Λευκωσία ενώ προγραμματίζεται η έκθεση των υπόλοιπων αντικειμένων στο Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας, Λεύκαρα.
Δωρεά αντικειμένων στο Τμήμα Αρχαιοτήτων από κα. Καίτη ΚληρίδουΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (ΟΙΚΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΑΚΗ ΚΟΡΝΕΣΙΟΥ)

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι, από τις 25 Απριλίου μέχρι και τις 2 Μαΐου 2016, το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου) στη Λευκωσία θα παραμείνει κλειστό λόγω εργασιών συντήρησης.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΟΥΡΙΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο του εορτασμού της 18ης Απριλίου που καθιερώθηκε από το ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) ως Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων, την Κυριακή 17 Απριλίου 2016, και ώρα 10:30 – 13:00, διοργανώνει αθλητική εκδήλωση στο αρχαίο Στάδιο Κουρίου, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Αφορμή για τη συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί το παγκόσμιο θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων, «Η κληρονομιά του Αθλητισμού» (“The heritage of sport”), το οποίο δίνει την ευκαιρία να τονιστεί το σημαντικό τρίπτυχο πολιτισμός – αθλητισμός – εθελοντισμός. Στην εκδήλωση θα διεξαχθούν αθλήματα, όπως στίβος, τοξοβολία, ξιφασκία και πάλη, με τη συμμετοχή των αντίστοιχων Ομοσπονδιών ΚΟΕΑΣ, ΚΟΤΟΞ, ΚΟΞΙΦ και ΚΟΠΑΛ, μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ποδηλατική διαδρομή από την Κ.Ο.Πο. Το κοινό θα μπορεί να συμμετάσχει στις διάφορες δραστηριότητες και θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί με πληροφοριακό και οπτικοακουστικό υλικό. Η διεξαγωγή της εκδήλωσης στο αρχαίο Στάδιο του Κουρίου αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του μνημείου, αλλά και τη σημασία της μεγάλης αυτής γιορτής, μέσω της οποίας προωθούνται παναθρώπινες αξίες, στα πλαίσια της διαφύλαξης και προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΤΟΠΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΑΙΠΑΦΟΥ (ΚΟΥΚΛΙΑ)


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιπάφου (Κούκλια), Επαρχίας Πάφου θα είναι ανοιχτό την Παρασκευή 1η Απριλίου 2016 από τις 8.30 μέχρι τις 17.00.ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, πληροφορεί το κοινό ότι στα πλαίσια των κοινωνικών του δραστηριοτήτων θα συμμετάσχει στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο θα φωταγωγηθούν με χρώμα μπλε το Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου (Κάστρο Λεμεσού) και το Κάστρο Λάρνακας από τις 15 έως 20 Ιουνίου. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων αναγνωρίζοντας ότι διαχρονικά η Κύπρος αποτελούσε καταφύγιο για τους πρόσφυγες της ευρύτερης περιοχής και κατέβαλλε προσπάθειες ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία, στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από τα προσφυγικά ζητήματα με στόχο τη δημιουργία κλίματος ανοχής και σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων, καθώς και του δικαιώματος διαφύλαξης και προστασίας της πολιτιστικής τους κληρονομιάς στον χώρο καταγωγής τους η οποία αποτελεί και μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις της Ύπατης Αρμοστείας για την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων στην Κύπρο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.unhcr.org.cy/el/ekdiloseis/pagkosmia-imera-prosfygon/world-refugee-day-2015/wrd-events.htmlLIGHT IT UP BLUE – ΜΠΛΕ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι στις 2 Απριλίου 2015, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, θα συμμετάσχει στην παγκόσμια εκδήλωση με την επονομασία Light it Up Blue. Σε αυτά τα πλαίσια θα φωταγωγηθούν στο χρώμα μπλε τα Μεσαιωνικά Κάστρα Λεμεσού, Κολοσσίου και Λάρνακας, ο Αρχαιολογικός Χώρος Χοιροκοιτίας, και η Μεσαιωνική Αγρέπαυλη Κουκλιών. Θα φωταγωγηθεί επίσης το Κυπριακό Μουσείο, καθώς και τα Αρχαιολογικά Μουσεία των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας και το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης στην Πόλη Χρυσοχούς. Η συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Αυτισμό και οι οικογένειές τους, αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Τμήματος Αρχαιοτήτων για προστασία, προβολή και προώθηση της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς με στόχο το όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Πεποίθηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι ότι ο πολιτισμός μας ανήκει σε όλους τους πολίτες και ότι η ανάπτυξη της γνώσης ως προς τη σημασία των αρχαιολογικών αξιών, και η διατήρησή τους, συμβάλλει άμεσα στη δημιουργία ορθής βάσης για κοινωνική ευημερία.ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ PASCAL ΛΕΜΕΣΟΥ


Στις 22 Ιανουαρίου 2015, ο Όμιλος Κοινωνικής Προσφοράς της ιδιωτικής σχολής PASCAL Λεμεσού, σε συνεννόηση με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, καθάρισε από τα σκουπίδια την παραλία που αντιστοιχεί με την ακρόπολη της αρχαίας Αμαθούντας.

ΝΕΑ ΩΡΑΡΙΑ (ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΑΚΗ ΚΟΡΝΕΣΙΟΥ)

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας του Κυπριακού Μουσείου και του Εθνολογικού Μουσείου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου.

Κυπριακό Μουσείο
Δευτέρα Κλειστό
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 08.00-18.00
Σάββατο 09.00-17.00
Κυριακή 10.00-13.00

Κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα μέχρι τις 20.00

Εθνολογικό Μουσείο Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου
Δευτέρα Κλειστό
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 08.30-15.30
Σάββατο 09.30-16.30
Κυριακή κλειστό

Το πιο πάνω διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των δύο Μουσείων τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
ΑΡΧΑΙΟ ΚΟΥΡΙΟ, 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, έχοντας ως ένα από τους βασικότερους του στόχους την προβολή και γνωριμία όλων των κοινωνικών συνόλων και ομάδων με τους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία του τόπου μας, είναι με μεγάλη του χαρά που ανακοινώνει συνέχιση του προγράμματος για ξεναγήσεις Ατόμων με Οπτική Αναπηρία σε αρχαιολογικούς χώρους, συγκεκριμένα στο αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στην Οικία Ευστολίου, από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριο Δημητριάδη, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014 στις 18:00.

Σκοπός του Τμήματος Αρχαιοτήτων με την εν λόγω προσπάθεια είναι να δώσει τη δυνατότητα στα άτομα με οπτική αναπηρία να αποκτήσουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην αρχαιολογική μας παράδοση. Συνεχίζοντας με τον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου, μετά την Οικία Διονύσου στην Κάτω Πάφο, δίνεται η δυνατότητα στα άτομα με οπτική αναπηρία να γνωρίσουν και να κατανοήσουν με άμεσο και απτό τρόπο αρχαιολογικές έννοιες όπως το ψηφιδωτό και τη τεχνολογία του, αναγνωρίζοντας έτσι την αξία και τη σημασία της διατήρησης της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς.

Σε συνεργασία με τη Σχολή Τυφλών έχουν κατασκευαστεί και τοποθετηθεί δίγλωσσες επεξηγηματικές πινακίδες για την Οικία Ευστολίου και το αρχαίο θέατρο με το σύστημα γραφής Braille, ενώ τρισδιάστατο αντίγραφο του θεάτρου δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με οπτική αναπηρία αντίληψης του χώρου. Ομοίωμα ψηφιδωτού και ψηφίδες που ακολουθούν τις αρχαίες μεθόδους κατασκευής και είναι ελεύθερα στο κοινό για αφή επιτρέπουν στα άτομα αυτά να κατανοήσουν διαδραστικά την τεχνολογία και την κατασκευή τους. Οι αρχαιοφύλακες, που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο, έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα από τη Σχολή Τυφλών ως οδηγοί, ώστε τα άτομα με οπτική αναπηρία να έχουν μια ουσιαστική και βιωματική εμπειρία και να αποκομίσουν τα μέγιστα από την επίσκεψή τους. Παράλληλα, ενισχύοντας την απόκτηση ολοκληρωμένης γνώσης, πληροφοριακοί οδηγοί έχουν εκδοθεί στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, στο σύστημα Braille και σε μεγεθυμένη γραφή, που θα διατίθενται δωρεάν στα άτομα με οπτική αναπηρία, με ενημερωτικό υλικό για το μνημείο.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 18:00 με ξενάγηση στην Οικία Ευστολίου και στο αρχαίο θέατρο από Αρχαιολογικό Λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων και θα ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων και των Αναπληρώτριων Διευθυντριών του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της Σχολής Τυφλών. Το κύριο μέρος της εκδήλωσης θα αποτελέσει συναυλία που θα δοθεί στο χώρο του θεάτρου από την ορχήστρα της Σχολής Τυφλών «Μελωδύτες» σε ένα αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκη.WI-FI ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΟΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ ΝΕΑΣ ΠΑΦΟΥ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στο Κέντρο Επισκεπτών του Αρχαιολογικού Χώρου Κουρίου και στο Ωδείο του Αρχαιολογικού Χώρου της Νέας Πάφου προσφέρεται δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο (wi-fi).


  ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΟΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΧΑΛΑ ΣΟΥΛΤΑΝ ΤΕΚΚΕ, 2014
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι το Κυπριακό Μουσείο, ο Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου και το τέμενος Χαλά Σουλτάν έχουν βραβευτεί με το Πιστοποιητικό Διάκρισης 2014 του γνωστού ταξιδιωτικού οργανισμού TripAdvisor, ο οποίος χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατομμύρια ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο.

Το βραβείο αυτό βασίζεται αποκλειστικά στα σχόλια που έχουν καταγράψει οι επισκέπτες μετά από επίσκεψη στους πιο πάνω χώρους κατά το περασμένο έτος. Η βράβευση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για το Τμήμα Αρχαιοτήτων αφού βασίζεται εξολοκλήρου στις ταξιδιωτικές εμπειρίες και κυρίως στην ποιότητα των κριτικών από τους επισκέπτες. Λειτουργεί έτσι ως η καλύτερη διαφήμιση αφού κάθε βραβευμένος προβάλλεται μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Συγχρόνως αναγνωρίζονται οι συνεχείς προσπάθειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων, που σε αντίξοες συνθήκες, εξακολουθεί να αναβαθμίζει τους επισκέψιμους του χώρους και ταυτόχρονα να προβάλλει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΙΣΜΟΥ, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι θα συμμετάσχει και φέτος στην επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού που καθιερώθηκε να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Ταυτόχρονα με τον μπλε φωτισμό των Πυραμίδων στην Αίγυπτο, του Νότιου Πόλου, του Πύργου της Πίζας, του Πύργου του Άϊφελ, του αγάλματος του Χριστού στη Βραζιλία, του Μουσείου Ιστορίας στο Μισσούρι και πολλών άλλων μνημείων και ιστορικών κτηρίων σε όλον τον κόσμο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα φωτίσει μπλε το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία και τα ακόλουθα Μνημεία: Κάστρο Λεμεσού, Κάστρο Λάρνακας, Κάστρο Πάφου, Κάστρο Κολοσσίου, Αρχαιολογικός χώρος Χοιροκοιτίας και Αρχαιολογικός χώρος Παλαιπάφου (Κούκλια). Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κοινωνικό έργο του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο προτάσσει και προωθεί τη δημιουργία συνείδησης και κατανόησης για τα άτομα με αναπηρία, που περιλαμβάνουν και άτομα που πάσχουν από αυτισμό, καθώς και τη δημιουργία στήριξης στους δικούς τους ανθρώπους.


ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
  Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και ΄Εργων, ανακοινώνει ότι, λόγω αναδιοργάνωσης τμήματος της έκθεσης στο Επαρχιακό Μουσείο Λάρνακας, η δυτική πτέρυγα του Μουσείου από τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014 θα παραμείνει προσωρινά κλειστή για το κοινό.ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και ΄Εργων, ανακοινώνει ότι, λόγω αναδιοργάνωσης τμήματος της έκθεσης στο Επαρχιακό Μουσείο Λάρνακας, μέρος της δυτικής πτέρυγας του Μουσείου από την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014 θα παραμείνει προσωρινά κλειστό για το κοινό.

  ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ 173 ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, Λευκωσία η τελετή υποδοχής των 173 αντικειμένων εκκλησιαστικής τέχνης που έχουν κλαπεί από εκκλησίες των κατεχομένων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε αριθμό επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που έγινε ποτέ στην Κύπρο και μετά από ένα πολύχρονο δικαστικό αγώνα στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Μονάχου της Γερμανίας. Οι 173 βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες, στις οποίες είναι έκδηλα τα σημάδια της ανεπανόρθωτης καταστροφής και βίαιης απόσπασης και αποκόλλησης από την θέση τους, προέρχονται από πολλές ελληνοκυπριακές εκκλησίες και εκκλησίες της Μαρωνίτικης κοινότητας και αποτελούν μοναδικό δείγμα της Κυπριακής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου στην εκκλησιαστική τέχνη. Θα εκτίθενται προσωρινά στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης μέχρι την τελική επιστροφή τους εκεί όπου ανήκουν.


ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΑ ΤΕΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τους περί Αρχαιοτήτων (Τροποποιητικούς) Κανονισμούς του 2013, τα τέλη εισόδου στα Μουσεία και Αρχαιολογικά Μνημεία αναθεωρούνται από τις 15 Νοεμβρίου 2013 ως ακολούθως:

- Μουσεία και Αρχαία Μνημεία με υφιστάμενο τέλος €3,40 σε €4,50.
- Αρχαιολογικός χώρος Κουρίου με υφιστάμενο τέλος €1,70 σε €4,50.
- Όλα τα υπόλοιπα Μουσεία και Αρχαία Μνημεία με υφιστάμενο τέλος €1,70 σε €2,50.

Τα πιο πάνω τέλη μειώνονται κατά 20% για ομάδες επισκεπτών πέραν των 10 ατόμων που συμμετέχουν σε οργανωμένη εκδρομή. Θα εκδίδονται επίσης δελτία εισόδου για περίοδο μιας ημέρας έναντι τέλους €8,50, για περίοδο τριών ημερών έναντι τέλους €17,00 και για περίοδο επτά ημερών έναντι τέλους €25,00.ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΚΔΟΤΗΡΙΟΥ – ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΙΤΙΟΥ, ΛΑΡΝΑΚΑ


Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013, Ώρα 5:30 μμ5:30 μμ: Ξενάγηση στον χώρο από Αρχαιολογικό Λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων

6:00 μμ: Χαιρετισμός Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων
κυρίου Τάσου Μητσόπουλου

Χαιρετισμός Δημάρχου Λάρνακας
κυρίου Ανδρέα Λουρουτζιάτη

Χαιρετισμός Αναπληρώτριας Διευθύντριας Τμήματος Αρχαιοτήτων
Δρ Μαρίνας Σολομίδου-Ιερωνυμίδου

6:10 μμ: Ομιλία από τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου
κύριο Βάσο Καραγιώργη, ανασκαφέα του χώρου

6:30 μμ: Μουσικό πρόγραμμα από το φωνητικό σχήμα «Μελωδία» του Ελληνικού Ωδείου Κιτίου-Αραδίππου

...........................................................................


Θα ακολουθήσει δεξίωση στο χώρο των εγκαινίωνΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
«ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ,
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΥ»,
5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, έχοντας ως ένα από τους βασικότερους στόχους τη γνωριμία ανεξαιρέτως όλων των πολιτών με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Κύπρου, με μεγάλη χαρά ανακοινώνει την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος «Ξεναγήσεις Ατόμων με Οπτική Αναπηρία στην Οικία Διονύσου, Αρχαιολογικός Χώρος Κάτω Πάφου» από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τ. Μητσόπουλο, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 στις 17:30.

Στα πλαίσια του προγράμματος, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε άτομα με οπτική αναπηρία να γνωρίσουν και να κατανοήσουν με άμεσο και απτό τρόπο το αρχαιολογικό υλικό και συνυφασμένες έννοιες, όπως το ψηφιδωτό και η τεχνολογία κατασκευής του, αναγνωρίζοντας έτσι την αξία και τη σημασία της διατήρησης της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς.

Σε συνεργασία με τη Σχολή Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας» έχουν κατασκευασθεί και τοποθετηθεί δίγλωσσες επεξηγηματικές πινακίδες στην «Οικία του Διονύσου» σε σύστημα γραφής Braille, ενώ ανάγλυφη κάτοψη της Οικίας, δίνει τη δυνατότητα άμεσης κατανόησης του χώρου. Επιπλέον, έχει τοποθετηθεί αντίγραφο ψηφιδωτού με υπερυψωμένες ψηφίδες, ώστε να γίνονται αντιληπτά τα επιμέρους χαρακτηριστικά και το μοτίβο. Ως μέρος της προσπάθειας για πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με τον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου και ιδιαίτερα την «Οικία του Διονύσου», εκδόθηκαν οδηγοί στο σύστημα γραφής Braille, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Για άτομα με μειωμένη όραση οι οδηγοί εκδόθηκαν σε μεγεθυμένη γραμματοσειρά. Οι εν λόγω οδηγοί θα προσφέρονται δωρεάν στα άτομα με οπτική αναπηρία ως ευγενική χορηγία του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι αρχαιοφύλακες του αρχαιολογικού χώρου έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα από ειδικές εκπαιδεύτριες της Σχολής Τυφλών, ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσουν ως οδηγοί των ατόμων με οπτική αναπηρία, με στόχο να αποκομίσουν τα μέγιστα από την επίσκεψή τους. Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι πιλοτικό και ότι σύντομα θα εφαρμοστεί και σε άλλα μνημεία του ιδίου και άλλων αρχαιολογικών χώρων.

Η τελετή έναρξης του πιλοτικού προγράμματος θα αρχίσει στις 17:30 με ξενάγηση στην «Οικία του Διονύσου» από Αρχαιολογικό Λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Η εκδήλωση θα συνεχίσει στο αρχαίο Ωδείο με χαιρετισμούς από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων κύριο Τ. Μητσόπουλο, τον Δήμαρχο Πάφου κύριο Σ. Βέργα, την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρα Μ. Σολομίδου- Ιερωνυμίδου και την Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Σχολής Τυφλών κυρία Πελαγία Εγγλεζάκη-Καρπασίτη. Η συναυλία που θα δοθεί από μαθητές του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή Ματθαίου Καριόλου, θα αποτελέσει το κύριο μέρος της εκδήλωσης.

Τέλος, στο Κέντρο Επισκεπτών του Αρχαιολογικού Χώρου Κάτω Πάφου θα φιλοξενείται, για μια εβδομάδα, έκθεση φωτογραφίας με χαρταετό αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Κύπρου, με τίτλο «Η κληρονομιά της Κύπρου από Ψηλά» του κ. Thomas Sagory. Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Κύπρο.ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ MOSAIKON

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι το δεύτερο εκπαιδευτικό εργαστήρι για την συντήρηση και διαχείριση αρχαιολογικών χώρων με ψηφιδωτά MOSAIKON, θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο από τις 28 Απριλίου μέχρι τις 16 Μαΐου 2014. Το εργαστήρι διοργανώνεται σε συνεργασία με το Getty Conservation Institute και την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και η αίτηση συμμετοχής για το εργαστήρι η οποία θα πρέπει να αποσταλεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα

http://www.getty.edu/conservation/our_projects/education/mosaikon/mosaikon_course2014.htmlΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013 και ώρα 19:00 μμ θα πραγματοποιηθεί δεντροφύτευση στον αρχαιολογικό χώρο του Νεολιθικού Οικισμού Χοιροκοιτίας παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων με σκοπό την αποκατάσταση του τοπίου στο χώρο μετά την πρόσφατη πυρκαγιά που τον έπληξε. Κατά τη δεντροφύτευση, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Χοιροκοιτίας και το Κέντρο Νεότητας της Κοινότητας, θα φυτευθούν πενήντα περίπου μεγάλα δέντρα.

Μετά την πρόσφατη πυρκαγιά του Ιουνίου που έπληξε σοβαρά τον αρχαιολογικό χώρο κατακαίοντας άγρια βλάστηση, χαρουπιές και ελαιόδεντρα στις πλαγιές του λόφου του Νεολιθικού Οικισμού, το Τμήμα Αρχαιοτήτων προχώρησε άμεσα σε ενέργειες για την αποκατάσταση του τοπίου και στην λήψη περαιτέρω μέτρων για την καλύτερη θωράκιση του χώρου σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς.

Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, του ίδιου του προσωπικού του Τμήματος Αρχαιοτήτων, καθώς και των κατοίκων της κοινότητας Χοιροκοιτίας, κατέστη δυνατός ο περιορισμός της φωτιάς στις πλαγιές του λόφου, αφήνοντας έτσι ανέπαφα τα ίδια τα αρχαιολογικά κατάλοιπα, τους διαδρόμους επίσκεψης, καθώς και το πωλητήριο και τις αποκατεστημένες Νεολιθικές οικίες. Στον περιορισμό της πυρκαγιάς συνέβαλε και το γεγονός ότι ο ίδιος ο αρχαιολογικός χώρος ήταν καθαρός από άγρια βλάστηση, οπόταν μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς το Τμήμα Αρχαιοτήτων προχώρησε σε μία σειρά επιπλέον μέτρων για την περαιτέρω προστασία του χώρου. Καθαρίστηκε έτσι πλήρως η κοίτη του ποταμού Μαρωνίου που περιβάλλει το λόφο από την καμένη άγρια βλάστηση δημιουργώντας παράλληλα μια αντιπυρική ζώνη, λήφθηκαν πρόνοιες για την εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης μέχρι την κορυφή του λόφου, την εγκατάσταση περιστρεφόμενης εξόδου κινδύνου, καθώς και αποθηκευτικού χώρου για εργαλεία πυρόσβεσης.

ΑΤΕΛΕΤΗ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ, ΜΟΝΑΧΟ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι την Τρίτη 16 Ιουλίου 2013 σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Αστυνομίας της Βαυαρίας στο Μόναχο, έγινε συμβολική παράδοση 173 αντικειμένων εκκλησιαστικής τέχνης, τα οποία θα επαναπατριστούν σύντομα. Η τελετή οργανώθηκε για να σηματοδοτήσει τη σημαντική απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Μονάχου της 18ης Μαρτίου 2013, η οποία ακολούθησε την απόφαση του Δικαστηρίου του Σεπτεμβρίου του 2010 για τον επαναπατρισμό των αντικειμένων που κλάπηκαν και εξήχθηκαν παράνομα από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου μετά την Τούρκικη εισβολή του 1974.

Στην τελετή παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμούς η Υπουργός Δικαιοσύνης της Βαυαρίας κα Beate Merk, o Πρόεδρος της Αστυνομίας της Βαυαρίας κος Peter Dathe, ο πρώτος Ποινικός Εισαγγελέας κος Franz Weber, εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος και εκ μέρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων η Δρ Δέσπω Πηλείδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια. Παρέστη επίσης εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Κύπρου στο Βερολίνο, άλλοι επίσημοι του Βαυαρικού Κράτους όπως και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βαυαρίας. Παραδόθηκαν συμβολικά η εικόνα του Αγίου Βασιλείου από τον Ναό της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας στο Παλαίκυθρο, ενώ εκτέθηκαν στο χώρο άλλα 5 αντικείμενα δηλαδή το εντοίχιο ψηφιδωτό του Αγίου Θωμά από την Παναγία Κανακαρίας στη Λυθράγκωμη, η εικόνα του Ιησού Χριστού από το ναό του Αγίου Θεοδώρου στην Καρπασία, δύο θραύσματα τοιχογραφιών της Δευτέρας Παρουσίας από το ναό του Αντιφωνητή στην Καλογραία και η εικόνα της Θεοτόκου μαζί με το Χριστό και τον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα με τις προσωπογραφίες των δωρητών από το ναό του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη. Παρ’ όλον ότι τα αντικείμενα έχουν συντηρηθεί για να είναι σε θέση να ταξιδέψουν, τα σημάδια της βίαιης αποκόλλησης και κακής μεταχείρισης τους από τους αρχαιοκάπηλους είναι εμφανή.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε αριθμό επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που έγινε ποτέ στην Κύπρο. Επίσης αξιοσημείωτη είναι η σημασία που δόθηκε από τον Βαβαρικό τύπο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο γεγονός αυτό.Ο ΠΕΡΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ, ΚΕΦ. 31 ΜΕΧΡΙ Ν.103(Ι) ΤΟΥ 2012


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στις 11 Ιανουαρίου 2013, η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή και o ομόλογός της Υπουργός Εξωτερικών της Συνομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ελβετίας Δρ. Didier Burkhalter, υπέγραψαν στη Βέρνη συμφωνία για την Εισαγωγή και τον Επαναπατρισμό των Πολιτιστικών Αγαθών.

Η υπογραφή της Συμφωνίας αποτελεί προϊόν διαβουλεύσεων μεταξύ Κύπρου-Ελβετίας από το 2006 και εντεύθεν και καλύπτει κυπριακές και ελβετικές αρχαιότητες που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως το 1500 μ.Χ. Η Συμφωνία προνοεί την απαγόρευση της εισαγωγής πολιτιστικών αγαθών στα δυο κράτη όταν δεν έχουν τηρηθεί οι κανόνες του κράτους προέλευσης. Παράλληλα, θεσπίζει το πλαίσιο συνεργασίας για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών που έχουν εξαχθεί παράνομα και προωθεί την επιστημονική συνεργασία και τις αρχαιολογικές ανταλλαγές Κύπρου-Ελβετίας.

Η υπογραφή της Συμφωνίας, σε συνδυασμό με την ανανέωση του Μνημονίου Συναντίληψης Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ (Ιούλιος 2012) για την επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή κυπριακών αρχαιοτήτων στις ΗΠΑ, αποτελεί σημαντικό βήμα γενικότερα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και ειδικότερα για την παρεμπόδιση της παράνομης εμπορίας πολιτιστικών θησαυρών που αποτελούν προϊόν της συστηματικής λεηλασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές.

Υπογραφή Συμφωνίας Κυπριακής Δημοκρατίας - Συνομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ελβετίας για την Εισαγωγή και τον Επαναπατρισμό των Πολιτιστικών ΑγαθώνΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει ότι στις 10 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε τελετή ανταλλαγής Ρηματικών Διακοινώσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ σχετικά με την ανανέωση του Μνημονίου Συν-Αντίληψης (MοU) μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή αρχαιολογικών αντικειμένων συμπεριλαμβανομένων εκκλησιαστικών, λατρευτικών και εθνολογικών αντικειμένων που χρονολογούνται μέχρι το 1850 μ.Χ, όπως και νομισμάτων μέχρι το 1500 μ.Χ.

Το Μνημόνιο Συν-Αντίληψης (MΟU) για την προστασία της αρχαιολογικής και εθνολογικής κληρονομιάς της Κύπρου τέθηκε σε εφαρμογή το 2002, ανανεώθηκε για ακόμη πέντε χρόνια το 2007 και έχει πρόσφατα ανανεωθεί για ακόμη πέντε χρόνια με επέκταση στα αντικείμενα λατρευτικής και εθνολογικής φύσεως που χρονολογούνται μέχρι το 1850. Η εισαγωγή των αντικειμένων αυτών εντός των Η.Π.Α. επιτρέπεται μόνο αν τα αντικείμενα συνοδεύονται από άδεια εξαγωγής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ανανέωση του Μνημονίου αντανακλά τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να διασφαλίσουν την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και προσφέρει την ευκαιρία για συνεχιζόμενη συνεργασία με στόχο να περιοριστεί η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αντικειμένων. Το Μνημόνιο ενδυναμώνει τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΑ 1/2012

To Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει τη διεξαγωγή Δημόσιας Διαβούλευσης για την προτεινόμενη τροποποίηση των περί Αρχαιοτήτων Κανονισμών, σε σχέση με τα τέλη και δικαιώματα εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους/μουσεία και τη χρήση Αρχαίων Μνημείων Πρώτου Πίνακα. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.Ο ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΦΗΜΙΑΝΟΥ, ΛΥΣΗΣΤο Τμήμα Αρχαιοτήτων χαιρετίζει με μεγάλη ικανοποίηση τον επαναπατρισμό των τοιχογραφιών του Αγίου Ευφημιανού της Λύσης, που έφθασαν στην Κύπρο την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 και τοποθετήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στην Λευκωσία.

Οι τοιχογραφίες που χρονολογούνται στο 13ο αιώνα κοσμούσαν την εκκλησία του Αγίου Ευφημιανού, γνωστή και ως Άγιος Θεμωνιανός, στην κατεχόμενη Λύση. Στον τρούλο απεικονίζεται ο Παντοκράτορας που περιβάλλεται από χορό αγγέλων, η Ετοιμασία του Θρόνου και η Παναγία με τον Πρόδρομο σε δέηση. Στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας του Ιερού απεικονίζεται η Παναγία Πλατυτέρα με τον Χριστό σε στηθάριο, πλαισιωμένη από τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Το τοιχογραφημένο σύνολο του Αγίου Ευφημιανού θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έργα της κυπριακής θρησκευτικής ζωγραφικής, αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου καθώς και του ευρύτερου Βυζαντινού πολιτισμού.

Μετά από σχεδόν τρείς δεκαετίες παραμονής τους στο Ίδρυμα Menil του Houston στο Texas των Η.Π.Α. oι τοιχογραφίες επιστρέφουν στην Κύπρο, κατόπιν των συντονισμένων προσπαθειών όλων των αρμοδίων φορέων του Κράτους και της Εκκλησίας της Κύπρου, καθώς και της βούλησης του ιδίου του Ιδρύματος Menil, την οποία χαιρετίζουμε. Η επιστροφή των τοιχογραφιών επιτεύχθηκε σε πνεύμα συναίνεσης και αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη του διεθνούς κλίματος που έχει δημιουργηθεί μέσα από διάφορες διεθνείς και διμερείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών και ευνοεί την επιστροφή παράνομα εξαχθέντων θησαυρών. Η Κύπρος έχει να επιδείξει ενεργή δράση στις προσπάθειες που πραγματοποιούνται για προστασία των πολιτιστικών αγαθών, τόσο μέσω της υπογραφής μνημονίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και άλλες ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες, όσο και τη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά και διεθνή fora.

Το δύσκολο εγχείρημα της μεταφοράς των τοιχογραφιών στην Κύπρο επετεύχθη με την στενή συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και του Ιδρύματος Menil. Συντηρητές των πιο πάνω φορέων συντήρησαν τις τοιχογραφίες πριν από την μετακίνηση τους, επέβλεψαν τις εργασίες συσκευασίας και συνόδευσαν τις αρχαιότητες από το Μουσείο του Ιδρύματος Menil μέχρι το Βυζαντινό Μουσείο στη Λευκωσία. Στην ετοιμασία της υποδομής για την επανέκθεση τους συνέβαλε μεγάλη ομάδα διαφόρων ειδικοτήτων όπως αρχαιολόγοι, συντηρητές, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και ειδικές εταιρείες για τη μεταφορά και την τοποθέτηση. Εκφράζουμε ευχαριστίες προς το Ίδρυμα Menil για τη συνεργασία και ευχόμαστε οι ενέργειες του να αποτελέσουν παράδειγμα για τον επαναπατρισμό και άλλων σημαντικών κυπριακών αρχαιοτήτων που βρίσκονται ακόμη στο εξωτερικό.

Οι τοιχογραφίες τοποθετήθηκαν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πρώτη αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, το οποίο επιχειρεί να αποδώσει κατά το δυνατόν αυθεντικότητα στην θέαση τους. Ευχή όλων μας όμως, παραμένει η επιστροφή των τοιχογραφιών στον φυσικό τους χώρο που είναι το Εκκλησάκι του Αγίου Ευφημιανού στη Λύση, αποκαθιστώντας έτσι πλήρως το μνημείο που σήμερα βρίσκεται σε κακή κατάσταση διατήρησης και είναι απογυμνωμένο από τον εσωτερικό του διάκοσμο.

Με την επιστροφή τους οι τοιχογραφίες έρχονται να συμπληρώσουν ένα από τα πολλά χαμένα κομμάτια της πολύπαθης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία ανήκει σε κοινότητες, όπως η Λύση, όπου η μνήμη της κληρονομιάς αυτής παραμένει αναλλοίωτα ζωντανή μέσα από τις θύμησες των κατοίκων της.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΟΙΚΙΑΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ΝΕΑ (ΚΑΤΩ) ΠΑΦΟΣ

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει στο κοινό ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες συντήρησης των ψηφιδωτών και οι εργασίες γενικής αναβάθμισης του στεγάστρου της Οικίας του Διόνυσου στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου.

Οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης στην Οικία του Διόνυσου διεκπεραιώθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε τέσσερις φάσεις και διήρκησαν ένα χρόνο. Η πρώτη φάση των εργασιών συντήρησης αφορούσε τα ψηφιδωτά στα δωμάτια 5 (γεωμετρικός διάκοσμος), 6 (Φαίδρα και Ιππόλυτος), 7 (γεωμετρικός διάκοσμος), 8 (Αρπαγή του Γανυμήδη), 9 (γεωμετρικός διάκοσμος). Η δεύτερη φάση των εργασιών αφορούσε τα έργα τα οποία βρίσκονται στις τέσσερις στοές του αίθριου (10, 11, 12 και 16). Η τρίτη φάση των εργασιών αφορούσε τα δωμάτια 2 (Νάρκισσος), 3 (οι Τέσσερεις Εποχές), 15 (το Παγώνι) και 13 και 14 (γεωμετρικοί διάκοσμοι). Η τέταρτη φάση αφορούσε τις εργασίες συντήρησης στα δωμάτια με το βοτσαλωτό δάπεδο που απεικονίζει τη Σκύλλα (δωμάτιο 1) και το ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει τον Θρίαμβο του Διόνυσου (δωμάτιο 4).

Πριν από τη διεξαγωγή της διαδικασίας συντήρησης των ψηφιδωτών προηγήθηκε έρευνα όπου προσδιορίστηκαν στοιχεία τα οποία αφορούσαν την τεχνολογία κατασκευής, προσδιορίστηκε ο τύπος των πετρωμάτων και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς επίσης η σύσταση και τα χαρακτηριστικά των κονιαμάτων.

Οι μεγάλης έκτασης εργασίες εξωραϊσμού και αναβάθμισης του στεγάστρου περιλάμβαναν την επένδυση όλων των πλευρών του στεγάστρου με ξύλινα στοιχεία, την αντικατάσταση θυροπαραθύρων, την αντικατάσταση των συνθετικών πινάκων με πολυκαρπονικά φύλλα, το βάψιμο εσωτερικά και εξωτερικά του στεγάστρου και των πεζογεφυρών, τη στεγανοποίηση της οροφής, την τοποθέτηση υδρορροών και αγωγών απομάκρυνσης των όμβριων υδάτων από το αίθριο και το στέγαστρο περιμετρικά, καθώς και την απεντόμωση του στεγάστρου.ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΒΕΤΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει ότι στις 24 Μαΐου 2011, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, της Νομικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Εξωτερικών από την πλευρά της Κύπρου και τους εκπροσώπους της Ελβετίας, μονογράφηκε διμερής συμφωνία για την επιβολή περιορισμών στην παράνομη εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών στις δύο χώρες.

Η συμφωνία αυτή προωθείται στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη διάσωση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών και της αποτροπής της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Προβλέπει επίσης, τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού με την ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών, εμπειρογνωμόνων και τη διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Η συμφωνία μονογράφηκε από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάκη Κωνσταντινίδη, Γενικό Διευθυντή και το Διευθυντή της Εξειδικευμένης Υπηρεσίας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτισμού της Ελβετίας κ. Benno Widmer.
Μονογραφή σημαντικής προκαταρκτικής συμφωνίας Κύπρου – Ελβετίας για τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτωνΤΕΜΕΝΟΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ (ΠΟΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ)

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και ΄Εργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει ότι το τέμενος (εκκλησία Αγίου Ανδρονίκου) στην Πόλη Χρυσοχούς θα λειτουργεί από 15 Ιουνίου 2010, με το πιο κάτω ωράριο:

Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 13.00
Σάββατο Κλειστό
Κυριακή 8.30 – 16.00ΠΡOΓΡΑΜΜΑ ΨΗΦΙΟΠΟIΗΣΗΣ «CYPRUS ARCHAEOLOGICAL DIGITIZATION PROGRAMME»: ΥΠΟΓΡΑΦH ΣΥΜΒΟΛAIΟΥ

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει την υπογραφή συμβολαίου με την ιδιωτική εταιρεία H. S. Data Ltd, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2009, για τους σκοπούς υλοποίησης του προγράμματος ψηφιοποίησης «Cyprus Archaeological Digitization Programme».

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό της Νορβηγίας και σκοπό έχει την ψηφιοποίηση του συνόλου των κηρυγμένων Αρχαίων Μνημείων και την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος ψηφιοποίησης των κινητών ευρημάτων που έχουν βρεθεί στην Επαρχία Πάφου μέχρι το 1975.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Σε συμμαχία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς προχώρησαν Κύπρος και Κίνα διά της μονογραφής Συμφωνίας, η οποία αφορά την παρεμπόδιση της κλοπής των ευρημάτων των λαθραίων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής πολιτιστικής περιουσίας.

Η Συμφωνία μονογραφήθηκε στις 8 Μαΐου στο Πεκίνο από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων Μάκη Κωνσταντινίδη και τον Dong Baohua Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Κρατικής Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας, στην παρουσία του Πρέσβη της Δημοκρατίας στο Πεκίνο Μάριου Ιερωνυμίδη, του Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Παύλου Φλουρέντζου και του Διευθυντή Εμπορικής Ναυτιλίας Σέργιου Σεργίου και Κινέζων ομολόγων τους.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «η Συμφωνία αυτή θεωρείται σημαντική δεδομένου του πολιτιστικού πλούτου των δύο χωρών. Η Κύπρος έχει ήδη υπογράψει παρόμοια συμφωνία με τις ΗΠΑ. Με αυτό τον τρόπο, τόσο η Κίνα όσο και η Κύπρος ενδυναμώνουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς».


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝ-ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ (MOU)

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει ότι στις 20 Ιουλίου 2007 πραγματοποιήθηκε τελετή ανταλλαγής Ρηματικών Διακοινώσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ σχετικά με την παράταση του Μνημονίου Συν-Αντίληψης (MΟU).

Το Μνημόνιο Συν-Αντίληψης (MΟU) για την προστασία της αρχαιολογικής και εθνολογικής κληρονομιάς της Κύπρου, που τέθηκε σε εφαρμογή το 2002, παρατείνεται για ακόμη πέντε χρόνια με ισχύ από τις 16 Ιουλίου 2007. Η ανανέωση του Μνημονίου αντανακλά τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να διασφαλίσουν την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και προσφέρει την ευκαιρία για συνεχιζόμενη συνεργασία έτσι ώστε να ελαττωθεί η περαιτέρω σύληση καθώς και ευκαιρίες για μία επιστημονικότερη μελέτη των άθικτων αρχαιολογικών χώρων. Το MΟU απεικονίζει επίσης την αυξανόμενη ισχύ των διμερών σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ.

Το Μνημόνιο επιτρέπει στο Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσει την απαγόρευση εισαγωγής Προ-Κλασικών και Κλασικών αρχαιολογικών αντικειμένων, εκκλησιαστικών αντικειμένων της Βυζαντινής περιόδου καθώς και εθνολογικών λατρευτικών αντικειμένων εκτός και αν αυτά συνοδεύονται με άδεια εξαγωγής που παραχωρήθηκε από την Κύπρο.

Η κατανόηση της ιστορίας της Κύπρου, λόγω έλλειψης γραπτών κειμένων, στηρίζεται πολλές φορές στην πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά της, η οποία μαρτυρά τις αλληλεπιδράσεις των κατοίκων του νησιού με τις γειτονικές χώρες, διατηρώντας τον μοναδικό Κυπριακό χαρακτήρα του νησιού. Τα εκκλησιαστικά και εθνολογικά αντικείμενα λατρείας, που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. μέχρι περίπου τον 15ο αιώνα μ.Χ. και περιλαμβάνουν αντικείμενα όπως εικόνες, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, απεικονίζουν το ψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο της Κύπρου.

Με την επέκταση του Μνημονίου Συν-Αντίληψης (MΟU) επιτεύχθηκε η τροποποίηση της λίστας με τις κατηγορίες απαγορευμένων αντικειμένων έτσι ώστε να περιληφθούν και τα νομίσματα που κόπηκαν στην Κύπρο από τα μέσα του 6ου αι. π.Χ μέχρι το 235 μ.Χ. και τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των αρχαιολογικών ευρημάτων της Κύπρου και σημαντικό φορέα για την ανάπλαση της ιστορίας του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νομίσματα γίνονται για πρώτη φορά αποδεχτά σε τέτοιο Μνημόνιο από τις ΗΠΑ.


Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ ή επισκεφτείτε την κατηγορία 'Νομοθεσία' της ιστοσελίδας μας

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΥ

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων (Τμήμα Αρχαιοτήτων) ανακοινώνει, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Αρ. 65.484), την κατάργηση της δωρεάν εισόδου σε Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου κατά την ημέρα Κυριακή, από 1.1.2008.Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+, Netscape Navigator 6.2+


© 2005 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας