Τμήμα Αρχαιοτήτων


Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ 2017
18/04/2017

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγένθυνση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ
18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΌΣ


Η 18η Απριλίου θεσπίστηκε το 1983 από την UNESCO ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων. Η θέσπιση αυτή είχε, ως βασικό στόχο, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενθάρρυνση των πολιτών και των τοπικών αρχών να γνωρίσουν καλύτερα την πολιτιστική κληρονομιά, να εκτιμήσουν την αξία της και να την εντάξουν στη ζωή τους σε κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο.

Το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων είναι «Πολιτιστική Κληρονομιά και Αειφόρος Τουρισμός». Η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων 2017 προσφέρει την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να γιορτάσει και να εκτιμήσει τα θετικά αποτελέσματα που παρατηρούνται στην αμφίδρομη σχέση μεταξύ της βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Την ημέρα αυτή το ICOMOS μέσω των εθνικών και διεθνών επιστημονικών επιτροπών του, ενθαρρύνει τις τοπικές κοινότητες και τα άτομα να εξετάσουν τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στη ζωή και στις ταυτότητες που διαμορφώθηκαν στις κοινότητές τους, με απώτερο στόχο να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση της διαφορετικότητας.

Ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες και έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους κοινωνικο-οικονομικούς τομείς της εποχής μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο πολιτισμός, αντανακλάται στην κληρονομιά και στις παραδόσεις όσο και στη σύγχρονη τέχνη, στις γλώσσες, στην κουζίνα, στη μουσική, στις χειροτεχνίες, στα μουσεία και στη λογοτεχνία. Ο πολιτισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των σχέσεων των λαών και διαδραματίζει καθοριστικό συνεκτικό κρίκο στην διαμόρφωση της ταυτότητας και στο σεβασμό της. Οι περισσότερες χώρες κατατάσσουν τον πολιτισμό ως προτεραιότητα, για την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων στις 18 Απριλίου 2017, η είσοδος θα είναι δωρεάν στους πιο κάτω αρχαιολογικούς χώρους και αρχαία μνημεία.

1. Αρχαιολογικός Χώρος Ταμασσού – Πολιτικό
2. «Βασιλικό Παρεκκλήσι», Πυργά
3. Αρχαιολογικός Χώρος Κιτίου, Λάρνακα
4. Νεολιθικός Οικισμός, Χοιροκοιτία
5. Αρχαιολογικός Χώρος Τέντα, Καλαβασός
6. Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου, Επισκοπή
7. Ιερόν Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο, Επισκοπή
8. Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου, Κολόσσι
9. Αρχαιολογικός Χώρος Αμαθούντας, Άγιος Τύχωνας
10. Αρχαιολογικός Χώρος «Ψηφιδωτά», Κάτω Πάφος
11. Νεκρόπολη «Τάφοι των Βασιλέων», Κάτω Πάφος
12. Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιπάφου, Κούκλια
13. Αρχαιολογικός Χώρος Αγίου Γεωργίου, Πέγεια
14. Αρχαιολογικός Χώρος Μάα-Παλαιόκαστρο
15. Κάστρο Πάφου
16. Κάστρο Λάρνακας

Για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και χώρων θα πραγματοποιηθούν οι πιο κάτω εκδηλώσεις:

10 Μάρτιου μέχρι 11 Μαΐου 2017
Έκθεση φωτογραφίας στο Κέντρο Επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου στην Κάτω Πάφο με τίτλο «Τα 153 πουλιά μεταναστεύουν στην Κάτω Πάφο». Μετά τη μεγάλη επιτυχία της έκθεσης ζωγραφικής και φωτογραφίας «153 πουλιά» στη Λευκωσία τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων μεταφέρει την έκθεση στην Πάφο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε περισσότερα άτομα να την απολαύσουν και να μάθουν για τα πουλιά και το θαύμα της αποδημίας.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό από τις 10 Μαρτίου 2017 μέχρι τις 11 Μαΐου 2017, στο Κέντρο Επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου στην Κάτω Πάφο (Ψηφιδωτά), Δευτέρα – Κυριακή. Για το ωράριο του αρχαιολογικού χώρου παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

27 Μάρτιου μέχρι 30 Μαρτίου 2017

Εικαστική Έκθεση με θέμα «Τα τείχη της Λευκωσίας δεν έχουν φωνή, έχουν εμάς τα παιδιά». Η έκθεση διοργανώθηκε από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 90 χρόνια ζωής και δράσης του, και παρουσίασε έργα των παιδιών του σχολείου εμπνευσμένα από τα μνημεία και τα τείχη της εντός των τειχών Λευκωσίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Δήμαρχος Λευκωσίας κύριος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017, στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Παλαιά Αγορά Παλουριωτίσσσας» στη Παλουριώτισσα.

21 Απριλίου 2017
Προβολή της ταινίας «Αγέλαστος Πέτρα» του γνωστού Έλληνα σκηνοθέτη Φίλιππου Κουτσάφτη. Η προβολή της ταινίας διοργανώνεται από το Κυπριακό τμήμα του ICOMOS σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Ο σκηνοθέτης κινηματογραφεί επί δέκα ολόκληρα χρόνια την Ελευσίνα, καταγράφοντας τη ζωή και ενίοτε το θάνατο των απλών κατοίκων της, αλλά και τις αλλαγές που συντελούνται σε ένα μυθικό τόπο (συνδεδεμένο με το μύθο της Θεάς Δήμητρας και τα Ελευσίνια Μυστήρια), ο οποίος εκβιομηχανοποιήθηκε με καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή και τους αρχαιολογικούς της χώρους.

Η προβολή θα γίνει στο Ίδρυμα Άρτος – Αγίων Ομολογητών 64/ Λευκωσία, στις 20:30.

22 Απριλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2017
Εικαστική Έκθεση των Νίκου Κουρούσιη και Λίας Λαπίθη με θέμα «Συμπόσιο 1363 – Ανάθημα 1356», στο Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου. Η έκθεση διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες, το Κυπριακό Τμήμα του ICOMOS και την στήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Κολοσσίου. Ο Νίκος Κουρούσιης και η Λία Λαπίθη συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το 2009 στην έκθεση «TERRA NATAL», η οποία παρουσιάστηκε στην Νέα Υόρκη. Το 2010 η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε στο Λονδίνο και στη συνέχεια στην Πύλη Αμμοχώστου για τα «50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας». Παράλληλα το 2010 εγκαινιάστηκε νέα τους έκθεση με τίτλο «Συμπόσιο» στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου. Ο εικαστικός διάλογος συνέχισε το 2011 με την έκθεση «Μεσόγειος» στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, το 2012 με τις εκθέσεις «Κάθαρση – Κύπρος 17 σεντς» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος, «Διασπορά - Θα σε ακολουθήσω μέχρι την άκρη του κόσμου» στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, «Αφιέρωμα στον Πυθαγόρα – Τελευταία Αυλαία» στα εγκαίνια του νέου θεάτρου του ΘΟΚ. Το 2014 με την έκθεση «Διάλογος Ηράκλειτου – Παρμενίδη» στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας και η πορεία της συνεργασίας συνεχίζεται το 2017 με την έκθεση «Συμπόσιο 1363 – Ανάθημα 1356», στο Μεσαιωνικό Κάστρο του Κολοσσίου.

Η εκδήλωση τελεί, υπό την αιγίδα του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνίων και Έργων κύριου Αλέκου Μιχαηλίδη.
Εγκαίνια 22 Απριλίου 2017 στις 18:30 στο Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου.

Θα ακολουθήσει δεξίωση με την ευγενή χορηγία του Κοινοτικού Συμβουλίου Κολοσσίου.

26 Απριλίου 2017
Έκθεση στο Κέντρο Επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου Κιτίου με τίτλο «Η Λάρνακα, ο Luigi Palma di Cesnola και οι Κυπριακές Αρχαιότητες». Η έκθεση διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας και το Πανεπιστήμιο του Τορίνο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται αρχειακά έγγραφα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αφορούν στο ρόλο του Αμερικανού Προξένου στη Λάρνακα, του Ιταλού Luigi Palma di Cesnola, στην εξαγωγή Κυπριακών Αρχαιοτήτων στην Ευρώπη και την Αμερική. Ιδιαίτερη προβολή θα δοθεί σε σπάνια αρχειακά έγγραφα που τεκμηριώνουν τις σχέσεις του συγκεκριμένου πρόξενου με την Ιταλία και ιδιαίτερα με το Τορίνο.

Η εκδήλωση τελεί, υπό την αιγίδα του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνίων και Έργων κύριου Αλέκου Μιχαηλίδη.
Εγκαίνια 26 Απριλίου 2017 στις 18:30 στο Κέντρο Επισκεπτών του Αρχαιολογικού Χώρου Κιτίου.

Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Σάββατο, 6 Μαΐου 2017
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (Κ.Ο.Τ.), προσφέρει δωρεάν μεταφορές με λεωφορείο από Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, για επίσκεψη στο Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου και ξενάγηση από τους καλλιτέχνες, Νίκο Κουρούσιη και Λία Λαπίθη, στην εικαστική έκθεση «Συμπόσιο 1363 - Ανάθημα 1356». Για κάθε πόλη διατίθεται ένα λεωφορείο με αδειούχο ξεναγό (ξενάγηση στα ελληνικά και αγγλικά). Η προκράτηση είναι απαραίτητη. Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 10 άτομα και μέγιστος 50 (ανά πόλη). Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
Λευκωσία
Σημείο συνάντησης: Kέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας (Λεωφόρος Αθαλάσσας)
Ώρα αναχώρησης: 10:30 π.μ.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 25362756 (Δ-Π, 8:30 π.μ. - 2:30 μ.μ.)
Λεμεσός
Σημείο συνάντησης: Γραφείο Πληροφοριών Κ.Ο.Τ. Γερμασόγειας
Ώρα αναχώρησης: 9:30 π.μ.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 25323211 (Δ-Π, 8:30 π.μ. - 2:30 μ.μ.)
Πάφος
Σημείο συνάντησης: Γραφείο Πληροφοριών Κ.Ο.Τ. Κάτω Πάφου
Ώρα αναχώρησης: 10:00 π.μ.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 26930521 (Δ-Π, 8:30 π.μ. - 2:30 μ.μ.)

Σάββατο, 13 Μαΐου 2017
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (Κ.Ο.Τ.), προσφέρει δωρεάν μεταφορές με λεωφορείο από Λευκωσία και Λεμεσό, για επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο Κιτίου και ξενάγηση στην έκθεση «Η Λάρνακα, ο Luigi Palma di Cesnola και οι Κυπριακές Αρχαιότητες» από τον Δρ Ιωσήφ Χατζήκυριακο. Για κάθε πόλη θα διατίθεται ένα λεωφορείο με αδειούχο ξεναγό (ξενάγηση στα ελληνικά και αγγλικά). Η προκράτηση είναι απαραίτητη. Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 10 άτομα και μέγιστος 50 (ανά πόλη). Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
Λευκωσία
Σημείο συνάντησης: Kέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας (Λεωφόρος Αθαλάσσας)
Ώρα αναχώρησης: 9:30 π.μ.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 25362756 (Δ-Π, 8:30 π.μ. - 2:30 μ.μ.)
Λεμεσός
Σημείο συνάντησης: Γραφείο Πληροφοριών Κ.Ο.Τ Γερμασόγειας
Ώρα αναχώρησης: 10:30 π.μ.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 25323211 (Δ-Π, 8:30 π.μ. - 2:30 μ.μ.)Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να εκτυπώσετε το έγγραφο.
Εκτύπωση