English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων


Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         
Ανασκαφές
Πίσω
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Υποβρύχιες έρευνες στην Ανατολική Κύπρο (Eastern Cyprus Maritime Survey): Institute of Nautical Archaeology (Texas A&M University)


2008


(Υπεύθυνος Έρευνας: J. Leidwanger)

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει την ολοκλήρωση της υποβρύχιας καταδυτικής επισκόπησης που διεξήχθη από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου, κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής του νησιού, στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο. Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Institute of Nautical Archaeology του Texas A&M University, και επίσης λαμβάνει οικονομική βοήθεια από το University of Pennsylvania και το RPM Nautical Foundation ενώ δέχεται διοικητική στήριξη από το Ίδρυμα Θέτις.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στη θέση ενός Ρωμαϊκού ναυαγίου που ανακαλύφθηκε το 2007. Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική μη-διεισδυτική χαρτογράφηση των επιφανειακών ευρημάτων ούτως ώστε να προσδιοριστεί η έκταση της θέσης, η κατάσταση διατήρησης και ο χαρακτήρας της αλλά και το είδος του φορτίου που κουβαλούσε όταν βυθίστηκε. Το καράβι, που χρονολογείται στις πρώτες δεκαετίες του 2ου αιώνα μ.Χ., φαίνεται να μετέφερε φορτίο αποτελούμενο από ποικιλία υγρών, πιθανόν κρασί αλλά ίσως και ελαιόλαδο, τα οποία ήταν αποθηκευμένα σε πάνω από 130 στάμνους ή αμφορείς.

Οι περισσότεροι στάμνοι προέρχονται από τη νοτιοανατολική Μικρά Ασία και γενικά από τη βορειοανατολική Μεσόγειο. Μια άλλη ομάδα αμφορέων όμως, φαίνεται να περιείχαν κρασί από τη Μεσογειακή ακτή της Γαλλίας. Μερικά αντικείμενα που δεν ήταν μέρος του φορτίου, ίσως να χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση και την προετοιμασία φαγητού και αποτελούν ενδείξεις για την πιθανή ύπαρξη γαλέρας, δίνοντας μας έτσι πληροφορίες για τη ζωή πάνω σε ένα τέτοιο εμπορικό καράβι. Στην επιφάνεια όμως δεν εντοπίστηκαν ίχνη ξύλου, άγκυρες ή άλλα εξαρτήματα του καραβιού. Αν και παραμένει άγνωστος ο προορισμός του καραβιού, η ανεύρεσή του σε ρηχά νερά και η Ρωμαϊκή παρουσία στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο και ακόμη πιο βόρεια σε θέσεις όπως η Λεύκολλα, αποτελούν ενδείξεις ότι, είτε το καράβι πλησίαζε κάποιο λιμάνι είτε συμμετείχε σε εμπορικές δραστηριότητες, μεταφέροντας προϊόντα σε μικρές αποστάσεις από και προς την ακτή. Αν και σκορπισμένα, τα ευρήματα αποτελούν σημαντικές ενδείξεις για τις τοπικές και τις περιφερειακές εμπορικές επαφές αυτού του ειρηνικού αλλά ακμάζοντος Ρωμαϊκού νησιού, αλλά ακόμη μας δίνουν πληροφορίες και για τις μακρινές εμπορικές επαφές.

Τα μελλοντικά σχέδια για περαιτέρω έρευνες στη θέση αυτή περιλαμβάνουν μια εκτενή επισκόπηση στα ρηχά νερά σε συνδυασμό με την εφαρμογή της μεθόδου τηλεανίχνευσης για την ανεύρεση καλύτερα διατηρημένων θέσεων σε βαθύτερα, πιο αμμώδη στρώματα σε μεγαλύτερη απόσταση από την ακτή. Η αξιόλογη ιστορία της περιοχής του Κάβο Γκρέκο αποδεικνύεται όχι μόνο με την ανεύρεση ναυαγίων, αγκύρων και άλλων ευρημάτων που έχουν σημειωθεί κατά μήκος της ακτής, αλλά και από τις μαρτυρίες ντόπιων δυτών και από συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα. Σύμφωνα με το Διόδωρο, ήταν σε κάποιο σημείο στα βόρεια της περιοχής της έρευνας που το 306 π.Χ., ο Δημήτριος ο Πολιορκητής ο Μακεδόνας νίκησε τον Πτολεμαίο της Αιγύπτου σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο φημισμένες ναυμαχίες της αρχαιότητας. Παρόλο που ο Πτολεμαίος τελικά επέστρεψε νικητής, καταλαμβάνοντας το νησί για όλη την υπόλοιπη Ελληνιστική περίοδο, σχεδόν εκατόν πολεμικά σκάφη είχαν δηλωθεί βυθισμένα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, γεγονός που δίνει ελπίδες στους αρχαιολόγους που διεξάγουν έρευνες στα βαθύτερα νερά της περιοχής αυτής.


Δύτες καταγράφουν τα κατάλοιπα του Ρωμαϊκού ναυαγίου
σε ένα από τα άκρα της θέσης

Αρχή Σελίδας


© 2005 - 2023 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας