Τμήμα Αρχαιοτήτων


Μνημεία
Εκκλησία Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα, Περιστερώνα

Ο ναός των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα είναι κτισμένος στη δυτική όχθη του παραπόταμου του Σερράχη, Περιστερώνα, του ομώνυμου χωριού, το οποίο βρίσκεται στον κάμπο της Μεσαορίας στην επαρχία Λευκωσίας.

Μαζί με την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου, αποτελούν τις μοναδικές πεντάτρουλες εκκλησίες της Κύπρου. Ο ναός των Αποστόλων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα, στη σημερινή του μορφή, χρονολογείται στα τέλη του 11ου - αρχές 12ου αιώνα. Πιθανόν να αντικατέστησε παλαιότερη εκκλησία, η οποία είχε τη μορφή τρίκλιτης καμαροσκέπαστης βασιλικής. Το 1959, κατά τη διάρκεια περιορισμένης ανασκαφικής έρευνας στο εσωτερικό του ναού, βρέθηκε ημικυκλικό σύνθρονο εντός της αψίδας, καθώς επίσης και η βάση του τέμπλου. Μέρος του βορείου τοίχου του αρχικού ναού διατηρείται σήμερα ενσωματωμένο στο δυτικό τμήμα του τοίχου του υφιστάμενου ναού.Εκκλησία Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα, Περιστερώνα.


Η εκκλησία ανήκει στον τύπο της καμαροσκέπαστης τρίκλιτης βασιλικής. Το κεντρικό κλίτος φέρει τρείς τρούλους. Στο κέντρο των πλαγίων κλιτών η ημικυλινδρική καμάρα διακόπτεται από ένα μικρότερο τρούλο, που εφάπτεται των πλευρών του κεντρικού τρούλου του μεσαίου κλίτους, σχηματίζοντας έτσι εξωτερικά σταυρόσχημη κάτοψη στη στέγη του ναού. Ο νάρθηκας, αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη με σύγχρονες επισκευές. Το κωδωνοστάσιο του ναού κτίστηκε το 19ο αιώνα. Τα παλαιότερα δείγματα τοιχογραφιών ανήκουν στο 15ο και 16ο αιώνα, ενώ σώζονται και τα βημόθυρα του εικονοστασίου του 16ου αιώνα. Στο νάρθηκα εκτείθενται γύψινα τεμάχια τέμπλου της Μέσης Βυζαντινής περιόδου από την πρώτη αρχιτεκτονική φάση του ναού.
Εκκλησία Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα, Περιστερώνα.


Επαρχία Λευκωσίας
Τηλέφωνο --
Ώρες λειτουργίαςΠαρακαλούμε επικοινωνήστε με το καφενείο δίπλα
Τιμή εισιτηρίουΔωρεάν
Πίσω

Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να εκτυπώσετε το έγγραφο.
Εκτύπωση