English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων


Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         
Ανασκαφές
Πίσω
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Τοποθεσία 'Αυλή', Πάνω Πύργος Τηλλυρίας: Μουσείο Ιεράς Μονής Κύκκου


2009

(Υπεύθυνος Ανασκαφής: Στυλιανός Περδίκης)

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της ανασκαφικής έρευνας, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου στην τοποθεσία «Αυλή» στον Πάνω Πύργο Τηλλυρίας κάτω από την επίβλεψη του Στυλιανού Περδίκη, διευθυντή του Μουσείου Κύκκου, μαζί με την αρχαιολόγο του Μουσείου Κύκκου Βασιλική Λυσάνδρου και τον ανώτερο τεχνικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων Γεώργιο Κουμή. Εθελοντικά συμμετείχε και η αρχαιολόγος Ουρανία Περδίκη. Η ανασκαφή διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες από τις 5 μέχρι της 30 Οκτωβρίου 2009. Η Ιερά Μονή Κύκκου κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της ανασκαφής.
Η φετινή ανασκαφή επικεντρώθηκε προς τα βόρεια των οικοδομικών καταλοίπων, που εντοπίστηκαν κατά την περσινή πρώτη ανασκαφική φάση. Όπως αναμενόταν, το οικοδόμημα που ήταν κτισμένο με ορθογωνισμένους πωρόλιθους σε ισοδομικό σύστημα, επεκτεινόταν προς βορρά. Πρόκειται για την ανατολική πτέρυγα της οικοδομής, διαστάσεων περίπου 38 Χ 6.30 μέτρα και με άξονα νότος – βορράς, η οποία πιστεύεται ότι ήταν το σημαντικότερο τμήμα του όλου συγκροτήματος. Σύμφωνα με τα ανασκαφικά δεδομένα αυτή αποτελείται από έξι δωμάτια ανισομερή μεταξύ τους. Οι διαστάσεις τους ποικίλλουν ως προς το μήκος από 5.50, 6.60, 6.90 μέτρα. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η αίθουσα 6 με διαστάσεις 9.70 Χ 5.30 μέτρα.
Με τα μέχρι τώρα ανασκαφικά δεδομένα το μεσαιωνικό τούτο οικοδόμημα απαρτίζεται από οκτώ ανισομερή δωμάτια. Το κτήριο φαίνεται ότι επεκτείνεται προς τα δυτικά, όπου με κατεύθυνση ανατολή – δύση άρχισε να εμφανίζεται μια τρίτη πτέρυγα της οικοδομής. Αυτή αποτελεί συνέχεια του βόρειου άκρου της ανατολικής πτέρυγας. Η αποκάλυψη της πτέρυγας αυτής μόλις έχει αρχίσει. Ανασκάφηκε ένα δωμάτιο, το όγδοο κατά σειρά, του οποίου οι τοίχοι διέρχονται κάτω από υφιστάμενη νεώτερη, εγκαταλελειμμένη οικία των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Το δωμάτιο αυτό βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του φυσικού βράχου. Στο μέσο του νότιου τοίχου του δωματίου αυτού εντοπίστηκε θύρα με μονολιθικό κατώφλι στη θέση της διαστάσεων 110 Χ 76 εκ. Με βάση τη θύρα αυτή μπορούμε να υπολογίσουμε την υψομετρική στάθμη του υπόλοιπου πατώματος – ορόφου της οικοδομής.

Οικοδομικά κατάλοιπα δομημένα κύρια με ακατέργαστους τοπικούς ηφαιστειογενείς λίθους και άφθονο ασβεστοκονίαμα εντοπίστηκαν στα βορειοδυτικά εντός του τεμαχίου 503. Αυτά δεν οριοθετούν ακόμη πλήρη δωμάτια, αλλά είναι πασιφανές ότι σχετίζονται με το κτηριακό συγκρότημα, που ήρθε στο φως στα ανατολικότερα του χώρου.

Το υπό ανασκαφή μεσαιωνικό οικοδόμημα λιθολογήθηκε αγρίως κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Μεγάλες ποσότητες δομικού υλικού μετεφέρθηκαν στην πλησίον κοινότητα του Πάνω Πύργου, και χρησιμοποιήθηκαν σε δεύτερη χρήση ως οικοδομικό υλικό σε οικίες του χωριού. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής διενεργήθηκε επισκόπηση και καταγραφή – φωτογράφηση αυτών των οικιών.
Από τα κινητά ευρήματα ενδιαφέρουσα είναι η ποικιλία της κεραμικής, που απαρτίζεται από αβαφή και εφυαλωμένα αγγεία. Ως προς τα εφυαλωμένα, πλείστα από αυτά ξεχωρίζουν για την καλή ποιότητα τους και το ευμέγεθες σχήμα τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εισηγημένη κεραμική (μαγιόλικα). Από τα μεταλλικά αντικείμενα ξεχωρίζει χάλκινο δακτυλίδι με εγχάρακτη διακόσμηση, καθώς και δύο μεσαιωνικά νομίσματα. Μετά τη συντήρησή τους φάνηκε ότι το ένα είναι κυπριακής κοπής, ασημένιο τενιέρ του φράγκου βασιλιά της Κύπρου Ερρίκου Β΄ Λουζινιανού (1285 – 1324), και το άλλο χάλκινο τορνεσέλλο, βενετικής κοπής του δόγη της Βενετίας Ανδρέα Κονταρίνη (1368 – 1382). Από τα ανώτερα στρώματα της ανασκαφής προέρχεται οθωμανική καπνοσύριγγα με ερυθρό επίχρυσμα.

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής διενεργήθηκε και αρχαιολογική επισκόπηση στην περιοχή του Μανσούρα όπου εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν 47 τάφοι, οι οποίοι σύμφωνα με την κεραμική μπορούν να ενταχθούν στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.


Γενική άποψη του χώρου της ανασκαφής από νοτιοδυτικά

Αρχή Σελίδας


© 2005 - 2023 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας