Τμήμα Αρχαιοτήτων


Μνημεία
Άγιος Ανδρόνικος- Πόλη Χρυσοχούς

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι, από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 15 Μαρτίου 2022, η εκκλησία του Αγίου Ανδρονίκου στην Πόλη Χρυσοχούς (επαρχία Πάφου) θα παραμείνει κλειστή λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απολογείται για την ταλαιπωρία που τυχόν προκληθεί στους επισκέπτες.Η εκκλησία του Αγίου Ανδρονίκου στην Πόλη Χρυσοχούς (επαρχία Πάφου) είναι ένας μονόχωρος, καμαροσκέπαστος ναός μικρών διαστάσεων. Μπορεί να χρονολογηθεί με σχετική σιγουριά στο 16ο αιώνα αφού κοσμείται με πολύ σημαντικές τοιχογραφίες οι οποίες ανήκουν στην περίοδο της Ενετοκρατίας (1489-1570).


Εκκλησία Αγίου Ανδρόνικου, Πόλη Χρυσοχούς

Εκκλησία Αγίου Ανδρoνίκου, Πόλη Χρυσοχούς


Ο ναός του Αγίου Ανδρονίκου μετατράπηκε σε τέμενος στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, οπότε προστέθηκε στη βόρειά του πλευρά ένα δωμάτιο προορισμένο για τις ανάγκες των μουσουλμάνων.


Εκκλησία Αγίου Ανδρόνικου, Πόλη Χρυσοχούς

Εκκλησία Αγίου Ανδρονίκου, Πόλη Χρυσοχούς


Στα 1963 εγκαταλείφθηκε και μετά το 1974 άρχισε μια επίπονη και μακροχρόνια εργασία αποκάλυψης των τοιχογραφιών του ναού, οι οποίες καλύπτονταν από μεταγενέστερα επιχρίσματα. Οι τοιχογραφίες που ήλθαν στο φως ανήκουν στο 16ο αιώνα. Περιλαμβάνουν σκηνές όπως την Ανάληψη, την Πεντηκοστή, τη Γέννηση της Θεοτόκου, τη θυσία του Αβραάμ και γενικά σκηνές από τη ζωή του Χριστού και της Θεοτόκου.Εκκλησία Αγίου Ανδρόνικου, Πόλη Χρυσοχούς: Τοιχογραφία

Εκκλησία Αγίου Ανδρονίκου, Πόλη Χρυσοχούς: Τοιχογραφία


Εκκλησία Αγίου Ανδρόνικου, Πόλη Χρυσοχούς: Τοιχογραφία

Εκκλησία Αγίου Ανδρονίκου, Πόλη Χρυσοχούς: ΤοιχογραφίαΤο 1997 έγινε έρευνα στο εσωτερικό του ναού και αποκαλύφθηκαν τέσσερα δάπεδα διαφορετικών εποχών τα οποία και διατηρήθηκαν δείχνοντας έτσι στον επισκέπτη τις αλλεπάλληλες φάσεις του μνημείου.
Επαρχία Πάφου
Τηλέφωνο 26322955 (Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης)
Ώρες λειτουργίαςΔευτέρα- Παρασκευή: 10.00 - 13.00
Σάββατο: κλειστό
Κυριακή: 8.30 - 16.00
Τιμή εισιτηρίουΔωρεάν
Πίσω

Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να εκτυπώσετε το έγγραφο.
Εκτύπωση