English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων


Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         
Ανασκαφές
Πίσω
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Πόλη Χρυσοχούς: Πανεπιστήμιο Princeton


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει τη λήξη της φετινής ανασκαφικής περιόδου του Πανεπιστημίου του Princeton στο χώρο των αρχαίων πόλεων του Μαρίου και της Αρσινόης, στην Πόλη της Χρυσοχούς,. Η ανασκαφή επικεντρώθηκε στο βορειότερο άκρο του χωριού στην περιοχή όπου υπήρχε παλαιότερα το σπίτι των ανασκαφών, το οποίο κατεδαφίστηκε το 2002. Η ανασκαφή εστιάστηκε σε ένα μεγάλο κτίριο περίπου 25 με 35 μέτρα, που κτίστηκε εν μέρει με μεγάλους ασβεστόλιθους, που εναλλάσσονται με τμήματα από πλίνθους. Μερικοί από τους ασβεστόλιθους αφαιρέθηκαν σε νεώτερες περιόδους, αλλά η νότια και δυτική πλευρά είναι σχεδόν ανέπαφες και οι τοίχοι σώζονται σε ύψος δύο με τρία μέτρα. Το κτίριο παρουσιάζει μερικά ασυνήθιστα χαρακτηριστικά: πρώτα η χρήση πλίνθινων τοίχων ανάμεσα σε τμήματα τοίχων από γωνιόλιθους, που μοιάζουν να είναι πεσσοί, καθώς και η χρήση πλίνθινων κάθετων τοίχων μεταξύ των πέτρινων «πεσσών» και σε μακρούς τοίχους από χαλίκια, οι οποίοι πλαισιώνουν τους πέτρινους πεσσούς στα ανατολικά και δυτικά. Δεύτερον, το κτίριο δεν έχει κανένα ορατό δάπεδο. Τρίτον, δεν περιέχει απολύτως κανένα κινητό εύρημα. Τέταρτον, τα ανώτερα στρώματα του κτιρίου γέμισαν με άμμο, που περιείχαν διακοσμημένη κυπριακή κεραμική του 4ου αιώνα π.Χ.

Πάνω από το αυτό το κτίριο κτίστηκε ένα άλλο ρωμαϊκό στον ύστερο 1ο αιώνα π.Χ., από το οποίο το καλύτερα διατηρημένο μέρος αποτελείται από μία μεγάλη περίστυλη αυλή στρωμένη με τσιμέντο. Αυτό το υλικό, που βρέθηκε θρυμματισμένο στα μεταγενέστερα στρώματα της Βυζαντινής περιόδου, υποδεικνύει ότι το τσιμέντο χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την επίστρωση δαπέδων στα ρωμαϊκά κτίρια. Φαίνεται ότι πρόκειται για μία ιδιωτική ρωμαϊκή έπαυλη με εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα.

Το κλασικό κτίριο, που ήταν κατασκευασμένο από γωνιόλιθους και πλίνθους, φαίνεται πως δεν συμπληρώθηκε ποτέ, εφόσον οι επαναχρησιμοποιημένοι τοίχοι δεν φέρουν ίχνη κονιάματος, που θα έκρυβε τα ευτελή υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους. Από τα μέχρι σήμερα αποκαλυφθέντα τμήματα του κτιρίου φαίνεται πως είχε συμμετρική κάτοψη με ένα προθάλαμο εισόδου στα νότια, μια μεγάλη κεντρική αυλή (δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο στέγασης) με μικρά δωμάτια στα πλάγια, και πιθανόν ένα μακρύ, στενό δωμάτιο στα βόρεια. Το κτίριο υπερκαλύπτει μερικά μικρά οικοδομήματα του 6ου αι. π.Χ., τα οποία διατηρήθηκαν μόνο αποσπασματικά: τμήμα λεπτού τσιμεντένιου δαπέδου, μερικά τμήματα πλίνθινων τοίχων, και απομεινάρια ενός τοίχου κατασκευασμένου με χαλίκια. Αυτά τα στοιχεία δεν δίνουν καμία ένδειξη για την προοριζόμενη χρήση του μεταγενέστερου πέτρινου και πλίνθινου κτιρίου, παρόλο που μοιάζει πολύ με ιερό όμοιο με αυτό του ύστερου 5ου αι., το οποίο αποκαλύφθηκε στην περιοχή Α.Η9 και αναφέρεται στην Επιστημονική Επετηρίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων (RDAC) του 1988, αν και η κατεύθυνσή του είναι αντίστροφη. Χρειάζεται περισσότερη μελέτη πριν επιχειρήσουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα εφόσον υπάρχουν αρκετές πιθανότητες ερμηνείας. Πιο κάτω παραθέτουμε την πιο πιθανή υποθετική εισήγηση που μπορεί να γίνει: το πέτρινο και πλίνθινο κτίριο ίσως να άρχισε να κτίζεται ακριβώς πριν την πολιορκία του Μαρίου το 312 π.Χ. από τον Πτολεμαίο Σωτήρα. Η επιχωμάτωση με άμμο ίσως να προστέθηκε για να ενσωματωθεί το κτίριο στο οχυρωματικό τείχος της πόλης, εφόσον δεν μπορεί να βρισκόταν μακριά από αυτό, το οποίο είχε οικοδομηθεί βιαστικά. Στοιχεία που αποδεικνύουν με βεβαιότητα την ύπαρξη του τείχους αποκαλύφθηκαν στην περιοχή Α.Η9, στα ανατολικά. Είναι ανώφελο σ’αυτό το στάδιο να γίνουν περισσότερες εικασίες.

Η προσωρινή στέγαση των εντυπωσιακών πλίνθινων τοίχων ελπίζουμε πως θα τους προστατεύσει για κάποιο χρονικό διάστημα. Διατηρούνται σε ύψος σχεδόν 3 μέτρων και μαζί με τους πέτρινους πεσσούς δημιουργούν το πιο εντυπωσιακό κλασσικό κτίριο στην περιοχή της Πόλης της Χρυσοχούς.

Η μόνη άλλη περιοχή που έχει ανασκαφεί αυτή την περίοδο βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο του αρχαίου χώρου, και συγκεκριμένα στο ανατολικότερο άκρο του υψιπέδου γνωστού στους ντόπιους ως Περιστεριές. Εδώ, η κάτοψη του κτιρίου που αναφέρεται ως το «Παλάτι» αποκαλύφθηκε κυρίως στο νότιο τμήμα του. Οι μαρτυρίες που μαζεύτηκαν σε προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους, ότι δηλ. το κτίριο ακολούθησε πιστά τη γραμμή του ανατολικού άκρου του υψιπέδου, επιβεβαιώθηκαν εφόσον ο εξωτερικός τοίχος που κατευθύνεται προς τα νότια στρίβει ελαφρώς προς τα δυτικά στο σημείο ακριβώς όπου το ανατολικό άκρο του υψιπέδου αλλάζει ελαφρώς πορεία προς τα δυτικά. Μερικά μικρά δωμάτια που αποκαλύφθηκαν, είχαν όλα υποστεί σοβαρές ζημιές το 1999 από τους μηχανικούς εκσκαφείς κατά τις εργασίες διάνοιξης ενός παράνομου δρόμου. Φαίνεται πιθανόν ότι αυτά τα δωμάτια έβλεπαν σε μια ανοιχτή αυλή στα δυτικά. Είναι επίσης πιθανόν η περιοχή του κτιρίου που διασώθηκε να ήταν η πτέρυγα υπηρεσίας ενός μεγάλου και εξαιρετικά καλοκτισμένου οικοδομήματος, το οποίο ίσως να επεκτάθηκε προς τα δυτικά κάτω από το κτίριο του νέου δημοτικού σχολείου.

Οι ανασκαφές του Πανεπιστημίου του Princeton στην Πόλη της Χρυσοχούς έχουν τώρα συμπληρωθεί και θα ακολουθήσει μια σειρά από περιόδους μελέτης έτσι ώστε να ετοιμαστούν οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων πάνω από είκοσι χρονών ανασκαφικών περιόδων.














Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+, Netscape Navigator 6.2+


© 2005 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας