English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων


Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         
Ανασκαφές
Πίσω
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Πραστιό -Μεσόροτσος: Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου


2017

(Υπεύθυνος έρευνας: Δρ. Andrew McCarthy)


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου του 2017 της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, στη θέση Πραστειό-Μεσόροτσος στην επαρχία Πάφου. Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν υπό τη διεύθυνση του Δρος. Andrew McCarthy, Βοηθού Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας, Κλασικών Σπουδών και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Στο ανασκαφικό αυτό πρόγραμμα συνεργάζονται ειδικοί από διάφορες χώρες και φοιτητές. Η αρχαιολογική αυτή θέση βρίσκεται γύρω από ένα βραχώδες έξαρμα στην κοιλάδα του Διάριζου Ποταμού, με καταπληκτική θέα τόσο προς τα βουνά όσο και προς τη θάλασσα. Η θέση του οικισμού στην κοιλάδα αλλά και η εύκολη πρόσβαση σε ποικιλία από πρώτες ύλες είναι στοιχεία φαίνεται να συνέβαλαν στη μακροζωία του οικισμού. Κατά τη δέκατη ανασκαφική περίοδο, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε ανασκαφές σε τέσσερις περιοχές, αποκαλύπτοντας κατάλοιπα που χρονολογούνται στη Νεολιθική, Χαλκολιθική, Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού.

Ως αποτέλεσμα της μακροζωίας της θέσης και ως εκ τούτου, του μεγάλου βάθους στο οποίο βρίσκονται τα αρχαιολογικά κατάλοιπα, οι έρευνες γίνονται με το σχηματισμό αναβαθμίδων και την αποκάλυψη στρωμάτων κατοίκησης σε μικρές εκτάσεις. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την εις βάθος κατανόηση των μεταβάσεων από περίοδο σε περίοδο αλλά και των αλλαγών και συνεχειών που χαρακτηρίζουν τον υλικό πολιτισμό κάθε περιόδου. Κάθε ανασκαφική περιοχή παρουσιάζει κατάλοιπα από διάφορες περιόδους παρόλο που, κατά το 2017, οι έρευνες επικεντρώθηκαν στις προϊστορικές περιόδους.

Κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο η ομάδα συνέχισε την ανασκαφή μιας σειράς από ρηχούς αποθέτες (λάκκους), αρκετοί από τους οποίους περιείχαν σπασμένα αντικείμενα που είχαν εναποτεθεί με τελετουργικό τρόπο. Το υλικό περιελάμβανε αντικείμενα από πικρόλιθο, λίθινα αγγεία, ανθρώπινα οστά και ένα θραύσμα από ανθρωπόμορφο πήλινο ειδώλιο. Το σύμπλεγμα των αποθετών βρισκόταν σε χρήση μεγάλα χρονικά διαστήματα, κατά την Ύστερη Ακεραμική Νεολιθική, την Κεραμική Νεολιθική (φάση Χοιροκοιτίας) και την Ύστερη Νεολιθική περίοδο, κατά την οποία εμφανίζεται η κεραμική. Η ανεύρεση ενός σπάνιου λίθινου αντικειμένου, κωνικού σχήματος, κοσμημένου με εγχαράξεις, επιβεβαίωσε ότι η θέση βρισκόταν σε χρήση κατά την Ακεραμική Νεολιθική (περίοδος Χοιροκοιτίας). Το αντικείμενο αυτό βρέθηκε σε δεύτερη χρήση σε στρώμα της Εποχής του Χαλκού. Τα εγχάρακτα αυτά λίθινα αντικείμενα έχουν επίσης ανευρεθεί στη γειτονική θέση Χολέτρια-Όρτος, στη Χοιροκοιτία αλλά και στην παράκτια θέση Byblus στο Λίβανο. Παρόλο που η χρήση τους δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, αυτά τα αντικείμενα φανερώνουν επαφές μεταξύ της Κύπρου και των απέναντι ακτών, σε μια περίοδο κατά την οποία θεωρείται ότι διαμορφωνόταν ο ιδιαίτερος Νεολιθικός πολιτισμός του νησιού. Το εύρημα αυτό δείχνει ότι οι κάτοικοι στη θέση Πραστειό-Μεσόροτσος διατηρούσαν σχέσεις με την απέναντι ακτή αλλά και ότι διαδραμάτισαν ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού κατά την περίοδο αυτή.

Κωνικό λίθινο αντικείμενο με εγχαράξεις, Ακεραμικής Νεολιθικής περιόδου


Στη Μέση Χαλκολιθική περίοδο χρονολογούνται τα κατάλοιπα ενός κτιρίου με κυκλική κάτοψη. Παρόλο που οι τοίχοι βρίσκονται εκτός της υπό ανασκαφή περιοχής, έχουν αναγνωριστεί τα κατάλοιπα πεσμένης οροφής και τοίχων, ευρήματα πάνω σε δάπεδο, μια καλά διατηρημένη εστία και μια ανυψωμένη πλατφόρμα από κονίαμα η οποία ίσως ήταν χώρος ύπνου. Αναμένεται ότι τα στοιχεία αυτά θα διερευνηθούν περαιτέρω στο μέλλον.

Τα κατάλοιπα της Εποχής του Χαλκού συνεχίζουν να καταδεικνύουν ότι, κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού οι κάτοικοι προσάρμοσαν τις προηγούμενες συνήθειες της Χαλκολιθικής περιόδου και σταδιακά υιοθέτησαν νέες πρακτικές κατά την Εποχή του Χαλκού. Το 2017, η ομάδα ανακάλυψε κεραμική της περιόδου της Φιλιάς με τη χαρακτηριστική εγχάρακτη κόσμηση με μοτίβα ψαροκόκκαλου, φανερώνοντας και εδώ τη μετάβαση από την Ύστερη Χαλκολιθική περίοδο στην Εποχή του Χαλκού. Οι χαρακτηριστικότερες αλλαγές όμως στον πολιτισμό και στην κοινωνία παρατηρούνται στα διάστημα μεταξύ της Πρώιμης και της Μέσης Εποχής του Χαλκού όταν ολόκληρος ο οικισμός διαμορφώθηκε από ένα μικρού μεγέθους χωριό με ανοικτούς χώρους σε ένα πιο οργανωμένο οικισμό με αναβαθμίδες. Σε μια ανασκαφική περιοχή διατηρούνται σε καλή κατάσταση κατάλοιπα αυτών των αναβαθμίδων όπου ένας τοίχος φαίνεται να είχε ύψος μέχρι δύο ορόφους. Το στοιχείο αυτό βοηθά στο να αντιληφθούμε πως θα έμοιαζε ο οικισμός κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού, λίγο προτού τον εγκαταλείψουν οι κάτοικοί του: ένα χωριό κτισμένο σε διάφορα επίπεδα με πυκνές αναβαθμίδες και τοίχους οι οποίοι θα φαίνονταν ιδιαίτερα ψηλοί όταν τους προσέγγιζε κανείς από τον ποταμό.
Περιοχή ΧΙ στη θέση Πραστειό-Μεσόροτσος: φαίνεται ο τοίχος ύψους 2 μ. της Μέσης Εποχής του Χαλκού, ο οποίος θα έφτανε τους δύο ορόφους κατά την αρχαιότητα.
Κατεβάστε το Acrobat Reader Αρχείο ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΥΠΟΥ 2010.pdf (Μέγεθος αρχείου:229,25Kb)[
Κατεβάστε το Acrobat Reader Αρχείο ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΥΠΟΥ 2011.pdf (Μέγεθος αρχείου:420,93Kb)[
Κατεβάστε το Acrobat Reader Αρχείο Prasteio Mesorotsos 2012 greek.pdf (Μέγεθος αρχείου:241,82Kb)[
Κατεβάστε το Acrobat Reader Αρχείο 2013 GREEK.pdf (Μέγεθος αρχείου:323,77Kb)[
Κατεβάστε το Acrobat Reader Αρχείο 2014 greek.pdf (Μέγεθος αρχείου:421,07Kb)[
Κατεβάστε το Acrobat Reader Αρχείο 2015_el.pdf (Μέγεθος αρχείου:866,39Kb)[
Κατεβάστε το Acrobat Reader Αρχείο Prasteio Press_2016_el.pdf (Μέγεθος αρχείου:492,36Kb)[
Κατεβάστε το Acrobat Reader Αρχείο Prasteio Press_2017_gr.pdf (Μέγεθος αρχείου:1393,31Kb)

Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+, Netscape Navigator 6.2+


© 2005 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας