English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων


Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         
Ανασκαφές
Πίσω
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Kourion Urban Space Project


2016

(Διεύθυνση έρευνας: Δρ. Thomas W. Davis)

To Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει τη λήξη της ερευνητικής περιόδου 2016 του προγράμματος ‘Kourion Urban Space Project’ (KUSP). Οι έρευνες του προγράμματος διεξάγονται στον Αρχαιολογικό Χώρο του Κουρίου (Επαρχία Λεμεσού), υπό τη διεύθυνση του Δρος. Thomas W. Davis από το Tandy Institute of Archaeology, Southwestern Baptist Theological Seminary, Fort Worth Texas, ΗΠΑ. Ο Δρ. Davis διετέλεσε και Διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κυπριακών Αρχαιολογικών Ερευνών (CAARI) από το 2003 μέχρι το 2011.
Το ‘Kourion Urban Space Project’ (KUSP) συνέχισε εντός του 2016 την αποκάλυψη στοιχείων που σχετίζονται με τον μεγάλο σεισμό που έπληξε το Κούριο τον 4ο αι. μ.Χ. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι, το μεγάλων διαστάσεων κτίριο που ανασκάπτει η ομάδα πρόκειται, είτε για οικία πλουσίων, ή δημόσιο κτίριο, παρόλο που το μέγεθος και το ιστορικό ανέγερσής του παραμένουν ακόμη άγνωστα. Πιθανόν το κτίριο να ήταν διώροφο ενώ η μορφή της κάτοψής του παραμένει υπό διερεύνηση. Τα δάπεδα καλύπτονται από τεράστιους ογκόλιθους που κατέπεσαν ως αποτέλεσμα του σεισμού. Η ισχύς της σεισμικής δόνησης είναι φανερή από τη ζημιά που είναι ορατή στους τοίχους και από το ότι μετακινήθηκαν οι τεράστιοι λαξευμένοι λίθοι.

Αρχιτεκτονικά μέλη πεσμένα ως αποτέλεσμα του σεισμού


Στο κτίριο διατηρούνται μεγάλες ποσότητες αρχαιολογικού υλικού. Η ομάδα εντόπισε επιπρόσθετα θραύσματα από εισηγμένη, μεγάλων διαστάσεων φιάλη (πιάτο) (διαμέτρου περάν των 60 εκ). το οποίο είχε ανακαλυφθεί αρχικά το 2014. Η φιάλη είχε κατασκευαστεί από ράβδους γυαλιού, λιωμένες πάνω σε σκούρα πράσινη βάση. Τέτοιου είδους φιάλες κατασκευάζονταν στην Αίγυπτο και αποτελούν συνήθη ευρήματα σε νεκροταφεία Κοπτών. Η φιάλη του Κουρίου πρόκειται πιθανόν για το καλύτερα χρονολογημένο μέχρι στιγμής παράδειγμα στον κόσμο. Η σύνδεση του Κουρίου με τη Αίγυπτο φαίνεται επίσης από έναν Αιγυπτιακού τύπου αμφορέα, ο οποίος βρέθηκε κοντά στο δάπεδο δωματίου που έχει ερμηνευθεί ως κουζίνα. Ο πλούτος που τεκμηριώνεται στην αρχαία αυτή οικία είναι ιδιαίτερα εμφανής σε ένα μεγάλων διαστάσεων δωμάτιο με ψηφιδωτό δάπεδο, μαρμαροθετήματα και επιχρίσματα στους τοίχους τα οποία σώζουν χρώμα. Η ανάλυση της κεραμικής που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του KUSP στην οποία ανήκει και ο Δρ. Scott Moore του Indiana University of Pennsylvania, χρονολογεί το σεισμό στα μέσα του 4ου αιώνα. Τη χρονολόγηση αυτή επιβεβαιώνει και η ανάλυση των νομισμάτων που βρέθηκαν στο κτίριο. Την ανάλυση ανέλαβε ο νομισματολόγος Δρ. Paul Keen από το University of Massachusetts (Lowell).

Η ομάδα του KUSP ολοκλήρωσε φέτος τη δεύτερη ανασκαφική περίοδο στο πιο πάνω κτίριο. Οι έρευνες αποτελούν μέρος των γενικότερων ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου. Οι συνεργάτες του KUSP περιλαμβάνουν το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστραλίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Western Sovereign Base Area Archaeology Society. Συμμετείχαν επίσης φοιτητές και εθελοντές από διάφορους οργανισμούς και από το University of Cincinnati (ΗΠΑ), Arizona State University (ASU), Boston University, και από το University of Chester (UK). Συμμετείχαν επίσης και πέραν των 20 ντόπιων εθελοντών, τόσο στην ανασκαφή όσο και στην επεξεργασία του υλικού.
Τμήματα μαρμάρου από μαρμαροθετήματα κτιρίου.

Κατεβάστε το Acrobat Reader Αρχείο Press Release greek 2012.pdf (Μέγεθος αρχείου:368,43Kb)

Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+, Netscape Navigator 6.2+


© 2005 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας