English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων


Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         
Ανασκαφές
Πίσω
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Γερόνησος: Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης


(υπεύθυνη έρευνας: Καθ. Joan Breton Connelly)

2017Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει την ολοκλήρωση των εργασιών της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης στη Γερόνησο (Άγιος Γεώργιος της Πέγειας). Οι φετινές ανασκαφές (επισκόπηση και μελέτης), που διήρκησαν πέντε εβδομάδες, διεξήχθησαν υπό τη διεύθυνση της Δρ. Joan Breton Connelly, καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης και Κλασσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης.

Στην αποστολή συμμετείχε μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων και φοιτητών, συμπεριλαμβανομένης και μιας ομάδας από το Leon Recanati Institute for Maritime Studies του Πανεπιστημίου της Χάιφας, η οποία διεξήγαγε προκαταρτικές ενάλιες έρευνες και επισκοπήσεις γύρω από τη Γερόνησο και στο Λιμάνι Μανίκη. Η ομάδα αποτελείτο από τους Δρ. Gil Gambash, Διευθυντή του Leon Recanati Institute, Δρ. Assaf Yasur-Landau, επικεφαλής του εργαστήριου Παραθαλάσσιας Αρχαιολογίας και Ενάλιας Επισκόπησης (Laboratory for Coastal Archaeology and Underwater Survey) και ο Amir Yurman, επικεφαλής του Ναυτιλιακού Εργαστηρίου (Maritime Workshop). Επίσης συμμετείχε και ο Δρ. Zur Shalev, Συν-διευθυντής του Κέντρου Μεσογειακής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Χάιφας.

Η ομάδα συνέχισε την ανασκαφή στη Γερόνησο, διεξήγαγε ενάλια επισκόπηση της περιοχής και του Λιμανιού Μανίκη, που τοποθετείται ακριβώς νότια του Άγιου Γεώργιου της Πέγειας. Αυτό το αρχαίο λιμάνι εξυπηρετούσε ως το βασικό λιμάνι για τον αρχαίο οικισμό του Αγίου Γεωργίου και της Γερόνησου από την Ελληνιστική μέχρι την Πρωτοχριστιανική περίοδο.

Ο καθηγητής Pieter Broucke από το Middlebury College συνέχισε την ανάλυση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων που χρονολογούνται περί τα τέλη της περιόδου της Πτολεμαϊκής κυριαρχίας στην Κύπρο. Τα θεμέλια ενός κτηρίου, με χαρακτηριστικά αρχαίου ναού, που βρίσκονται στην άκρη του γκρεμού στο δυτικότερο σημείο του νησιού, υποδηλώνουν ότι η θεμελίωση του οικοδομήματος είχε σχεδιαστεί με μεγάλη ακρίβεια. Η απόσταση μεταξύ των γραμμών χάραξης της οικοδομής ισοδυναμεί στα 8.48 μ, μια διάσταση που αντιστοιχεί σε δεκαέξι μονάδες των 0.530 μ, μήκος που ταιριάζει με το Αιγυπτιακό μέτρο μέτρησης Αρσίν. Αυτή η νέα ανεύρεση επισημαίνει ότι το μέτρο μέτρησης που είχε χρησιμοποιηθεί στη Γερόνησο ήταν Πτολεμαϊκή Αιγυπτιακή.

Η έρευνα του Δρ. Luca Cherstich, Oxford PhD, ειδικός στους Πτολεμαϊκούς λαξευτούς τάφους στην Κυρηναϊκή, υποστηρίζει περαιτέρω την επαφή με την Ελληνιστική Αλεξάνδρεια. Συνέχισε τη μελέτη των τοπικών τάφων στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, σε μια προσπάθεια για καλύτερη κατανόηση των ανθρώπων που έζησαν και απεβίωσαν στην απέναντι ενδοχώρα από τη Γερόνησο.

Ο καθηγητής Δημήτρης Πλάντζος του Πανεπιστήμιου Αθηνών συνέχισε τη μελέτη των μοναδικών σφραγίδων-φυλακτών της Γερόνησου που παρουσιάζουν ενδιαφέρον παραλληλισμό με την Edfu στην Αίγυπτο. Η καθηγήτρια Jolanta Młynarczyk του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας συνέχισε τη μελέτη της κεραμικής του Γερόνησου, ενώ ο Δρ. Mariusz Burdajewicz ολοκλήρωσε την προεργασία για τη δημοσίευση των υάλινων ευρημάτων.

Ο Δρ. Paul Croft, του Lemba Archaeological Field Station, ανέσκαψε μια σειρά από τομές οι οποίες στην αρχαιότητα είχαν αρχικά χρησιμοποιηθεί ως θεμελιώσεις και αργότερα καταστράφηκαν με την αφαίρεση του πλούσιου αρχιτεκτονικού υλικού της Γερόνησου κατά τους πρώτους έξι αιώνες μ.Χ.
Κατεβάστε το Word Αρχείο Geronisos PressRelease 2010 GREEK.doc (Μέγεθος αρχείου:41,82Kb)[
Κατεβάστε το Acrobat Reader Αρχείο ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 2011 GR.pdf (Μέγεθος αρχείου:294,58Kb)[
Κατεβάστε το Acrobat Reader Αρχείο greek 2012.pdf (Μέγεθος αρχείου:272,95Kb)[
Κατεβάστε το Acrobat Reader Αρχείο Geronisos Press Release 2013 GREEKpdf.pdf (Μέγεθος αρχείου:400,31Kb)[
Κατεβάστε το Acrobat Reader Αρχείο 2015_gr.pdf (Μέγεθος αρχείου:270,41Kb)[
Κατεβάστε το Acrobat Reader Αρχείο GERONISOS EXCAVATIONS_2016 PRESS RELEASE_GREEK.pdf (Μέγεθος αρχείου:724,91Kb)[
Κατεβάστε το Acrobat Reader Αρχείο GERONISOS EXCAVATIONS_2017 PRESS RELEASE_GREEK.pdf (Μέγεθος αρχείου:922,22Kb)

Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+, Netscape Navigator 6.2+


© 2005 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας