English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Αρχαιοτήτων

Αρχική Σελίδα |Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         

Η Σύληση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κατεχόμενη Κύπρο

English
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

EΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΝΑΚΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΥΘΡΑΓΚΩΜΗ

Ψηφιδωτό Αποστόλου Μάρκου από το ναό της  Παναγίας Κανακαρίας στην Λυθράγκωμη, Αμμοχώστου

20 Νοεμβρίου 2018
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει τον επαναπατρισμό από την Ολλανδία του ψηφιδωτού του Αποστόλου Μάρκου που κοσμούσε την αψίδα της κατεχόμενης εκκλησίας της Παναγίας Κανακαρίας στην Λυθράγκωμη της επαρχίας Αμμοχώστου. Το εν λόγω ψηφιδωτό εντοπίστηκε στο Πριγκιπάτο του Μονακό από τον Ολλανδό ιδιωτικό ντετέκτιβ Arthur Brand, γνωστό για την δράση του στον εντοπισμό σημαντικών έργων τέχνης, ο οποίος συνεργάζεται με τις Αστυνομικές Αρχές πολλών Κρατών. Η αρχική πληροφορία για το ψηφιδωτό δόθηκε το 2016 στις Αρχές του Κράτους, από την Ελληνο–Αμερικανική οργάνωση AHEPA στις Η.Π.Α.

Ο ψηφιδωτός διάκοσμος της Παναγίας Κανακαρίας, που χρονολογείται στον 6ο αι μ.Χ. αποτελεί πολύ σημαντικό έργο τέχνης και από τα λιγοστά εναπομείναντα πρωτοχριστιανικά ψηφιδωτά παγκοσμίως. Το ψηφιδωτό μετάλλιο με τη μορφή του Αποστόλου Μάρκου, αποσπάστηκε βίαια από την εκκλησία και είχε κλαπεί μαζί με τα υπόλοιπα ψηφιδωτά που απεικονίζουν τους Αποστόλους και άλλους αγίους μεταξύ των ετών 1977-79 από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Aydin Dikmen. Ο ψηφιδωτός διάκοσμος της εκκλησίας κατακερματίστηκε και διαμέσου των αγορών τέχνης κατέληξε σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Τμήματα του ψηφιδωτού αυτού διακόσμου, όπως οι μορφές των αποστόλων Λουκά, Βαρθολομαίου, Ματθαίου, Ιακώβου, Θαδδαίου, Θωμά και Ανδρέα, καθώς και το άνω τμήμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, το άνω τμήμα της παράστασης της Θεοτόκου και του Χριστού, το χέρι της Θεοτόκου και το χέρι του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, επαναπατρίστηκαν σταδιακά από το 1983, ενώ αγνοείται η τύχη και άλλων ψηφιδωτών από το διάκοσμο της εκκλησίας.

Η παράδοση του ψηφιδωτού του Αποστόλου Μάρκου έγινε στις 16 Νοεμβρίου 2018 από τον Arthur Brand στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Χάγη, παρουσία του Πρέσβη κου Ελπιδοφόρου Οικονόμου, του κου Martin Finkelnberg της Ολλανδικής Αστυνομίας και όλης της επιχειρησιακής ομάδας, αποτελούμενης από την Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρα Μ. Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, τον Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου κο Λεωνίδα Γεωργίου, τον Υπαστυνόμο του Αρχηγείου Αστυνομίας Κύπρου κο Μιχάλη Γαβριηλίδη και το Συντηρητή ειδικό ψηφιδωτών του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρα Ελευθέριο Χαραλάμπους. Ο επαναπατρισμός κατέστη δυνατός μετά από συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκομένων αρχών του Kράτους όπως αναφέρεται πιο πάνω, περιλαμβανομένης της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Τμήματος Τελωνείων και της Εκκλησίας της Κύπρου.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, συνεχίζει τις προσπάθειες του για τον επαναπατρισμό των υπόλοιπων ψηφιδωτών από την Εκκλησία της Παναγίας Κανακαρίας, καθώς και όλων των άλλων συλημένων πολιτιστικών θησαυρών μας.

Παράδοση του ψηφιδωτού του Αποστόλου Μάρκου στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Χάγη,


Ανακοίνωση Τύπου Υπουργείου Εξωτερικών: Τελετή παράδοσης δύο Κυπριακών αρχαιοτήτων


Πραγματοποιήθηκε χθες, 29 Μαρτίου 2018, στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Βερολίνο τελετή παράδοσης δύο κυπριακών αρχαιοτήτων οι οποίες είχαν εξαχθεί παράνομα από την Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Τα αντικείμενα παρέδωσαν οικειοθελώς στον πρέσβη της Δημοκρατίας στην Γερμανία κ. Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου οι κάτοχοί τους, ιδιοκτήτες της Galerie Gόnter Puhze.

Το πρώτο αντικείμενο είναι ένα πήλινο ειδώλιο ενός πολεμιστή με ασπίδα που χρονολογείται στην Κυπρο-Αρχαϊκή περίοδο (7ος αιώνας π.Χ.). Το δεύτερο αντικείμενο είναι ένα πήλινο κύπελλο με εγχάρακτη διακόσμηση. Το κύπελλο χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (περίπου 2000 π.Χ.).

Ο πρέσβης ευχαρίστησε το ζεύγος Puhze για την ευγενική τους χειρονομία καθώς και τους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης των οποίων η συμβολή στις προσπάθειες της Πρεσβείας και του Τμήματος Αρχαιοτήτων για επιστροφή των αντικειμένων ήταν καθοριστική.

Επιπλέον, ο πρέσβης υπογράμμισε την σημασία που έχει για την Κύπρο η επιστροφή των πολιτιστικών μας θησαυρών οι οποίοι λεηλατήθηκαν και εξήχθησαν παράνομα από την Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η επιστροφή των δύο αρχαιοτήτων, συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των εξαίρετων διμερών σχέσεων της Κύπρου και της Γερμανίας.


Στην τελετή την γερμανική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής Επίτροπος Πολιτισμού και ΜΜΕ Dr. Gόnter Winands. Παρέστησαν επίσης λειτουργοί του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.


Πήλινο ειδώλιο πολεμιστή με ασπίδα, 7ος αι. π.Χ. Πήλινο κύπελλο, Ερυθροστιλβωτή κεραμική, Πρώιμης Εποχής Χαλκού


ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει τον επαναπατρισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο ενός αρχαίου κυπριακού πήλινου κέρνου (τελετουργικό αγγείο) της Πρωτο-Γεωμετρικής περιόδου (1050-900 π.Χ.). Η αρχαιότητα εντοπίστηκε σε οίκο πώλησης αρχαιοτήτων του Λονδίνου, μετά από διαδικτυακές έρευνες του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Κατόπιν αιτήματος των Κυπριακών αρχών (Τμήματος Αρχαιοτήτων και Αστυνομίας Κύπρου), ο οίκος παρέδωσε την κυπριακή αρχαιότητα στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία τον Οκτώβριο του 2016 το παρέδωσε στα γραφεία της Υπάτης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο. Στη συνέχεια, μετέβη στο Λονδίνο Συντηρήτρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η οποία επέβλεψε τη συσκευασία της αρχαιότητας και την συνόδευσε αεροπορικώς στην Κύπρο στις 16 Νοεμβρίου 2016. Η αρχαιότητα προέρχεται από την ιδιωτική συλλογή του κου. Χριστάκη Χατζηπροδρόμου, η οποία πριν από την Τούρκικη εισβολή του 1974 βρισκόταν στην οικία του στην Αμμόχωστο. Ως αποτέλεσμα της εισβολής, η οικία λεηλατήθηκε, τα αντικείμενα της συλλογής κλάπηκαν και η συλλογή διασκορπίστηκε. Υπενθυμίζεται ότι, το Φεβρουάριο 2016 το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε εντοπίσει άλλη μια σημαντική κυπριακή αρχαιότητα από την ίδια ιδιωτική συλλογή, η οποία επαναπατρίστηκε τον Ιούλιο 2016 (ένα πήλινο ειδώλιο αλόγου με αναβάτη-πολεμιστή που χρονολογείται στην Κυπρο-Αρχαϊκή περίοδο - περίπου 700 π.Χ).
ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει τον επαναπατρισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο ενός αρχαίου πήλινου ειδωλίου. Το ειδώλιο εντοπίστηκε μετά από διαδικτυακή έρευνα του Τμήματος Αρχαιοτήτων σε ιστοσελίδα οίκου πώλησης αρχαιοτήτων του Λονδίνου.

Κατόπιν αιτήματος των Κυπριακών αρχών (Τμήματος Αρχαιοτήτων και Αστυνομίας Κύπρου), ο οίκος παρέδωσε το ειδώλιο στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία τον Ιούλιο 2016 το παρέδωσε στις Κυπριακές αρχές. Το ειδώλιο προέρχεται από τη δηλωμένη και καταγραμμένη ιδιωτική συλλογή του Χριστάκη Χατζηπροδρόμου, η οποία πριν την Τούρκικη εισβολή του 1974 βρισκόταν στην οικία του στην Αμμόχωστο. Ως αποτέλεσμα της εισβολής, η οικία λεηλατήθηκε, τα αντικείμενα της συλλογής κλάπηκαν και η συλλογή διασκορπίστηκε.

Πρόκειται για ένα πήλινο ειδώλιο αλόγου με αναβάτη-πολεμιστή που χρονολογείται στην Κυπρο-Αρχαϊκή περίοδο (περίπου 700 π.Χ).ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ 173 ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΧΟ


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, Λευκωσία η τελετή υποδοχής των 173 αντικειμένων εκκλησιαστικής τέχνης που κλάπηκαν από εκκλησίες των κατεχομένων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε αριθμό επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο και μετά από ένα πολύχρονο δικαστικό αγώνα στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Μονάχου της Γερμανίας. Οι 173 βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες, στις οποίες είναι έκδηλα τα σημάδια της ανεπανόρθωτης καταστροφής και βίαιης απόσπασης και αποκόλλησης από την θέση τους, προέρχονται από πολλές ελληνοκυπριακές εκκλησίες και εκκλησίες της Μαρωνίτικης κοινότητας και αποτελούν μοναδικό δείγμα της Κυπριακής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου στην εκκλησιαστική τέχνη. Θα εκτίθενται προσωρινά στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης μέχρι την τελική επιστροφή τους εκεί όπου ανήκουν.ΤΕΛΕΤΗ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ, ΜΟΝΑΧΟ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι την Τρίτη 16 Ιουλίου 2013 σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Αστυνομίας της Βαυαρίας στο Μόναχο, έγινε συμβολική παράδοση 173 αντικειμένων εκκλησιαστικής τέχνης, τα οποία θα επαναπατριστούν σύντομα. Η τελετή οργανώθηκε για να σηματοδοτήσει τη σημαντική απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Μονάχου της 18ης Μαρτίου 2013, η οποία ακολούθησε την απόφαση του Δικαστηρίου του Σεπτεμβρίου του 2010 για τον επαναπατρισμό των αντικειμένων που κλάπηκαν και εξήχθηκαν παράνομα από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου μετά την Τούρκικη εισβολή του 1974.

Στην τελετή παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμούς η Υπουργός Δικαιοσύνης της Βαυαρίας κα Beate Merk, o Πρόεδρος της Αστυνομίας της Βαυαρίας κος Peter Dathe, ο πρώτος Ποινικός Εισαγγελέας κος Franz Weber, εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος και εκ μέρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων η Δρ Δέσπω Πηλείδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια. Παρέστη επίσης εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Κύπρου στο Βερολίνο, άλλοι επίσημοι του Βαυαρικού Κράτους όπως και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βαυαρίας. Παραδόθηκαν συμβολικά η εικόνα του Αγίου Βασιλείου από τον Ναό της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας στο Παλαίκυθρο, ενώ εκτέθηκαν στο χώρο άλλα 5 αντικείμενα δηλαδή το εντοίχιο ψηφιδωτό του Αγίου Θωμά από την Παναγία Κανακαρίας στη Λυθράγκωμη, η εικόνα του Ιησού Χριστού από το ναό του Αγίου Θεοδώρου στην Καρπασία, δύο θραύσματα τοιχογραφιών της Δευτέρας Παρουσίας από το ναό του Αντιφωνητή στην Καλογραία και η εικόνα της Θεοτόκου μαζί με το Χριστό και τον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα με τις προσωπογραφίες των δωρητών από το ναό του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη. Παρ’ όλον ότι τα αντικείμενα έχουν συντηρηθεί για να είναι σε θέση να ταξιδέψουν, τα σημάδια της βίαιης αποκόλλησης και κακής μεταχείρισης τους από τους αρχαιοκάπηλους είναι εμφανή.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε αριθμό επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που έγινε ποτέ στην Κύπρο. Επίσης αξιοσημείωτη είναι η σημασία που δόθηκε από τον Βαβαρικό τύπο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο γεγονός αυτό.

Αρχή Σελίδας


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+, Netscape Navigator 6.2+


© 2005 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας