Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία


ΕκτύπωσηΕκτύπωση

  


Προσβάσιμες παραλίες

Το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες στην πρόσβαση και στη συμμετοχή δεν εξαντλείται απλά στη δυνατότητα να κυκλοφορήσεις μέσα στην πόλη ή στο να εισέλθουν στα δημόσια κτίρια τα οποία πρέπει να παρέχουν όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις. Τα άτομα με αναπηρία έχουν κάθε δικαίωμα στην πρόσβαση σε χώρους ξεκούρασης, διασκέδασης, άσκησης και ότι άλλο μπορούν να απολαύσουν οι «κοινοί θνητοί».
Ζούμε σ ένα νησί όπου οι παραλίες που υπάρχουν είναι πάρα πολλές, αξιόλογες αλλά απρόσιτες σε άτομα που διακινούνται με τροχοκάθισμα, όμως καμιά παραλία, σ αυτό το νησί δεν παρέχει τη δυνατότητα να απολαύσει ένα άτομο με κινητικές δυσκολίες τις χαρές και τα οφέλη της θάλασσας, που είναι τόσο αυτονόητα για τους υπόλοιπους, για τα άτομα με κινητικά προβλήματα είναι τεράστια τόσο σε θέματα υγείας και ψυχολογίας αφού το νερό είναι το μόνο στοιχείο που επιτρέπει στο ανάπηρο άτομο να νιώθει την ελευθερία κινήσεων. Είναι αυτονόητο πόσο ελκυστικός προορισμός θα γίνει η Κύπρος για τους ανάπηρους τουρίστες αν υπάρχουν οι απαραίτητες διευκολύνσεις.


Για να μπορέσει ένα άτομο με τροχοκάθισμα να απολαύσει τη θάλασσα θα πρέπει να υπάρχει μια αλυσίδα διευκολύνσεων όπως: 1.Να υπάρχει κατάλληλος χώρος στάθμευσης του αυτοκινήτου με εύκολη πρόσβαση στην παραλία 2. Χώροι υγιεινής με ντους 3. ράμπα που να οδηγεί μέχρι την άμμο 4. ειδικός διάδρομος από ξύλο ή άλλο υλικό πάνω στην άμμο που να οδηγεί μέχρι το νερό 5. Ειδική βυθιζόμενη αποβάθρα που να επιτρέπει την είσοδο μέσα στο νερό σε ύψος 80 εκ. 6.σκαλιά που θα βοηθήσουν τον ανάπηρο να εξέλθει από το νερό 7.ειδικό τροχοκάθισμα που επιτρέπει την είσοδο στο νερόΤα ειδικά τροχοκαθίσματα με πλατιούς τροχούς επιτρέπουν την εύκολη διακίνηση πάνω στη άμμο και μπορούν άνετα να εισέλθουν στο νερό. Ελιναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο που επιτρέπουν στον χρήστη να ζήσει όλες τις δραστηριότητες που προσφέρει η θάλασσα. (Για περισσότερες λεπτομέρεις στην ιστοσελίδα: http://www.vipamat.fr/fr/indexfr.htm Ο εξοπλισμός κάθε παραλίας με τέοια τροχοκαθίσματα είναι η άμεση λύση και πρέπειο ΚΟΤ και οι Δήμοι να φροντίσουν ώστε οι παραλίες που διαχειρίζονται να αποκτήσουν ένα τέτοιο τροχοκάθισμα. Ρόλος της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών είναι να συντονίσει και να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος είναι για φέτος να γίνει τουλάχιστον μια παραλία προσβάσιμη σε κάθε Δήμο

Σχετικά Αρχεία:

Αρχείο Word Επιστολή προς Κεντρική Επιτροπή Παραλιών
(Ημερομηνία: 15/07/2008 12:04:32 μμ - Μέγεθος: 162,68 Kb)
© 2006 - 2013 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων
Γραφείο Σχεδιασμού για τα Άτομα με Αναπηρία
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Διαδικτυακού Τόπου