English
Έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας Έμβλημα Τμήματος Πολιτικής Αεροποριάς

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση         

 Ασφάλεια Πολιτικής Αεροπορίας English
ΕκτύπωσηΕκτύπωση

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (SECURITY)

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ασφάλεια αερομεταφορών είναι υπόθεση όλων μας! Μπορείτε και εσείς να συμβάλετε στη διασφάλιση της ασφάλειας των αερομεταφορών από έκνομες ενέργειες. Κατά την παραμονή σας στον αερολιμένα, να είστε σε εγρήγορση. Αναφέρατε άμεσα στο πλησιέστερο προσωπικό ασφάλειας τον εντοπισμό οποιουδήποτε ύποπτου αντικειμένου, συμπεριφοράς ή περιστατικού τα οποία πιθανό να επηρεάσουν την ασφάλεια των αερομεταφορών.

2. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Από την δημιουργία του, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της απειλής εναντίον της ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας και τις υποχρεώσεις που έχει για προστασία του επιβατικού κοινού από έκνομες ενέργειες. Οι υποχρεώσεις αυτές αυξάνονται με την ανεξαρτησία της Κύπρου και την ένταξή της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στις 20 Σεπτεμβρίου 1960 στον οποίο ανήκει ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας.

Ιούλιος 1974: Τουρκική εισβολή στο νησί. Ο Aερολιμένας Λευκωσίας κλείνει αφού έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές και βρίσκεται υπό την ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών, σε νεκρή ζώνη μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και του τουρκικού κατοχικού στρατού.

Μάιος 1978: Μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον Aερολιμένα Λάρνακας με την παράνομη ένοπλη επέμβαση των αιγύπτιων καταδρομέων στον αερολιμένα (το επεισόδιο ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου 1978 όταν μέλη Τρομοκρατικής οργάνωσης «Παλαιστινιακή Αρχή» δολοφόνησαν τον Αιγύπτιο δημοσιογράφο Youssef Sebai, στενό φίλο του τότε προέδρου της Αιγύπτου Anwar Sadat, κατά την διάρκεια συνεδρίου το οποίο διεξαγόταν στο ξενοδοχείο Hilton στην Λευκωσία), με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εξουσιοδοτήθηκε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων να προβεί στην σύσταση Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΘΕΑΠΑ) αποτελούμενης από αντιπροσώπους των ενδιαφερόμενων υπηρεσιών υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου. Αποφασίζεται επίσης:

· η έρευνα όλων των αναχωρούντων επιβατών και χειραποσκευών,
· η δημιουργία ξεχωριστής αίθουσας για τους ελεγμένους αναχωρούντες επιβάτες,
· η ύπαρξη ένοπλων φρουρών σε όλα τα σημεία ελέγχου εισόδου στα κτήρια, και
· η διενέργεια περιπολιών ασφάλειας.

Νοέμβριος 1978: Αγοράζεται ο πρώτος εξοπλισμός ελέγχου ασφάλειας επιβατών και χειραποσκευών.

Νοέμβριος 1983: Λειτουργεί ο αερολιμένας Πάφου για την εξυπηρέτηση κυρίως της τουριστικής βιομηχανίας της ευρύτερης περιοχής της Πάφου.

1978-2001: Η ασφάλεια αερομεταφορών αναπτύσσεται ραγδαία, τόσο παγκόσμια όσο και στην Κύπρο, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (Παράρτημα 17 της Σύμβασης του Σικάγο).

2001-σήμερα: Το Σεπτέμβριο 2001 γίνεται επίθεση με χρήση αεροσκάφους ως όπλου εναντίον των δίδυμων πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Η διασφάλιση της ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας από έκνομες ενέργειες αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση/ανάγκη για την Κύπρο, ιδιαίτερα με την είσοδο του νησιού μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάιο του 2004. Οι Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου εφοδιάζονται με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και οι εμπλεκόμενοι φορείς οργανώνονται σημαντικά σε θέματα ασφάλειας αερομεταφορών.

3. ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Στις 29 Απριλίου 2011, για σκοπούς εναρμόνισης με τη Νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τέθηκαν σε εφαρμογή οι «Περί Πολιτικής Αεροπορίας (Εθνικοί Κανονισμοί Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας) Κανονισμοί του 2011 (Κ.Δ.Π.160/2011)» αντικαθιστώντας την παλαιότερη έκδοση (ΚΔΠ 459/2004). Οι κανονισμοί αυτοί συμπληρώνονται με τις ανάλογες Τεχνικές Οδηγίες Ασφάλειας με σκοπό να καλύψουν τις απαιτήσεις ασφάλειας που προβλέπονται από τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Πολιτικής Αεροπορίας.

· Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί.
· Εθνική Νομοθεσία: Κ.Δ.Π. 160/2011. Οι Περί Πολιτικής Αεροπορίας (Εθνικοί Κανονισμοί του Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας) Κανονισμοί του 2011 και σχετικές Τεχνικές Οδηγίες Ασφάλειας

4. ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ

Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας έχει ορισθεί ως η αρμόδια αρχή για τον σχεδιασμό, ανάπτυξη, εφαρμογή, παρακολούθηση και διατήρηση των Εθνικών Κανονισμών Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΚΑΠΑ) και έχει την ευθύνη του συντονισμού όλων των ενεργειών των εμπλεκομένων στην ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας φορέων και υπηρεσιών. Τα παραπάνω υλοποιούνται από την Υπηρεσία Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΑΠΑ).

5. ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

5.1 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΩΝ

Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα και εφαρμόζονται οι απαραίτητες διαδικασίες ασφάλειας. Οι χώροι του κάθε αερολιμένα έχουν διαχωριστεί σε ελεγχόμενες και μη ελεγχόμενες (αστικές) περιοχές.

Στις ελεγχόμενες περιοχές έχουν πρόσβαση μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα και επιβάτες. Στις αστικές περιοχές έχει πρόσβαση το κοινό. Οι δύο αυτές περιοχές είναι διαχωρισμένες με φυσικά όρια ή φρουρούνται από εξουσιοδοτημένο προσωπικό ενώ η πρόσβαση στις αυστηρά ελεγχόμενες περιοχές ασφάλειας διενεργείται από καθορισμένα σημεία στα οποία διεξάγεται έλεγχος ασφάλειας. Η πρόσβαση από οποιοδήποτε άλλο σημείο απαγορεύεται.

Όλα τα πρόσωπα, πλην των επιβατών, με τα αντικείμενα που μεταφέρουν υποβάλλονται σε έλεγχο ασφάλειας πριν από την είσοδό τους σε αυστηρά ελεγχόμενες περιοχές ασφάλειας. Η μέθοδος και η διαδικασία ελέγχου που εφαρμόζεται είναι παρόμοια με εκείνη των επιβατών. Εξετάζονται επίσης όλα τα οχήματα που εισέρχονται στους ελεγχόμενους χώρους του Αερολιμένα ενώ για την προστασία του αεροδρομίου διενεργούνται περιπολίες και επιτήρηση όλων των χώρων του.

5.2 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αεροσκαφών, ο κάθε αερομεταφορέας οφείλει να διασφαλίζει ότι:

- πριν από την αναχώρηση, κάθε αεροσκάφος υποβάλλεται σε έλεγχο ή έρευνα ασφάλειας αεροσκάφους ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν υπάρχουν επ’ αυτού απαγορευμένα αντικείμενα και
- κάθε αεροσκάφος προστατεύεται από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

    5.3 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

    Θεσπίζονται μέτρα ασφάλειας και διαδικασίες ελέγχου αναχωρούντων επιβατών τα οποία εφαρμόζονται στους Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου. Τα μέτρα αυτά βασίζονται στις πρόνοιες των ισχυόντων Ευρωπαϊκών και Εθνικών Κανονισμών και σκοπό έχουν να αποτρέψουν την εισαγωγή απαγορευμένων αντικειμένων στις αυστηρά ελεγχόμενες περιοχές ασφάλειας των αεροδρομίων. Βάσει των πιο πάνω, όλοι οι αναχωρούντες επιβάτες και οι χειραποσκευές τους υποβάλλονται σε έλεγχο ασφάλειας πριν εισέλθουν στις αυστηρά ελεγχόμενες περιοχές ασφάλειας του Αερολιμένα και ακολούθως προστατεύονται μέχρι την αναχώρηση τους.

    5.4 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

    Επειδή οι παραδιδόμενες αποσκευές αποτέλεσαν κατά καιρούς μέσον εκδήλωσης έκνομων ενεργειών έχουν θεσπιστεί μέτρα με τα οποία προβλέπεται ο έλεγχος η ταυτοποίηση και η προστασία όλων ανεξαιρέτως των παραδιδόμενων αποσκευών πριν φορτωθούν στο αεροσκάφος και μέχρι την αναχώρηση του.
      5.5 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΦΟΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

      Προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εκδήλωσης παράνομων ενεργειών από την τοποθέτηση επικίνδυνων αντικειμένων ή υλικών σε εμπορεύματα και ταχυδρομείο που πρόκειται να μεταφερθούν αεροπορικώς με αεροσκάφη μεταφοράς επιβατών ή/και με αεροσκάφη αποκλειστικής μεταφοράς εμπορευμάτων και ταχυδρομείου έχουν καθιερωθεί συγκεκριμένες διαδικασίες ασφάλειας, οι οποίες ακολουθούνται από όλους τους φορείς μεταφοράς φορτίου ή ταχυδρομείου. Μεταξύ άλλων, έχει τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός του εγκεκριμένου μεταφορικού γραφείου και του γνωστού αποστολέα φορτίου και ταχυδρομείου.

      Επιπρόσθετα, όλοι οι αερομεταφορείς που μεταφέρουν φορτίο και ταχυδρομείο σε αερολιμένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από αερολιμένες τρίτων χωρών οφείλουν να διασφαλίζουν την εφαρμογή μέτρων και διαδικασιών ασφάλειας προτού φορτώσουν φορτίο ή ταχυδρομείο σε αεροσκάφη τους (καθεστώς ΑCC3) ή η εφαρμογή τους να έχει διασφαλιστεί απο φορείς με καθεστών ασφάλειας (RA3, KC3).

      Έντυπα αιτήσεων:

      · Έντυπο αίτησης για απόκτηση ιδιότητας γνωστού αποστολέα.
      · Έντυπο αίτησης για απόκτηση ιδιότητας εγκεκριμένου μεταφορικού γραφείου.
      · Έντυπο αίτησης για την απόκτηση του καθεστώτος ACC3, RA3, KC3

      Καταστάσεις εγκεκριμένων φορέων:

      5.6 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ KAI ΠΤΗΣΗΣ

      Οι προμήθειες αερολιμένα και πτήσης συμπεριλαμβανομένης της τροφοδοσίας, που προορίζονται για μεταφορά ή χρήση σε αεροδρόμια ή επί του αεροσκάφους υπόκεινται σε διαδικασίες ασφάλειας και, στη συνέχεια, προστατεύονται έως την εισαγωγή τους στις ελεγχόμενες περιοχές ασφάλειας του αερολιμένα ή τη φόρτωσή τους στο αεροσκάφος, ώστε να αποτρέπεται η εισαγωγή απαγορευμένων αντικειμένων σε αερολιμένα ή στο αεροσκάφος αντίστοιχα.

      Έντυπα αιτήσεων:

      Καταστάσεις εγκεκριμένων φορέων

      6. ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ

      Η εδώ παρεχόμενη πληροφόρηση περιγράφει διαδικασίες που θα αντιμετωπίσετε πριν την αναχώρησή σας και θα σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κινηθείτε γρήγορα και χωρίς προβλήματα στους προβλεπόμενους ελέγχους ασφάλειας αναχωρούντων επιβατών. Έχετε πάντοτε υπόψη σας ότι στόχος των διαφόρων μέτρων ασφάλειας που εφαρμόζονται είναι η αποτροπή οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας που θα επηρεάσει την ασφάλεια σας τόσο κατά την διακίνησή σας στον αερολιμένα όσο και κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας. Η συνεργασία σας με το προσωπικό ασφάλειας για επίτευξη του πιο πάνω σκοπού θεωρείται ζωτικής σημασίας.

      6.1 ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

      Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε, λάβετε υπόψη σας τις πιο κάτω οδηγίες κατά την ετοιμασία των αποσκευών και χειραποσκευών σας και θα αντιμετωπίσετε σίγουρα τα λιγότερα δυνατά προβλήματα κατά τη διακίνηση σας στον αερολιμένα:

      · Αποφεύγετε να τοποθετείτε στις αποσκευές και χειραποσκευές σας απαγορευμένα ή επικίνδυνα αντικείμενα και υλικά γι’ αυτό φροντίστε να ενημερωθείτε για τα αντικείμενα ή υλικά τα οποία επιτρέπεται να μεταφέρονται εντός των αποσκευών ή χειραποσκευών σας. Λάβετε υπόψη σας ότι κάποια αντικείμενα, όπως π.χ. κυνηγετικά όπλα, δύνανται να μεταφέρονται αεροπορικώς τηρώντας συγκεκριμένες διαδικασίες. Στις διαδικασίες αυτές, σε αρκετές περιπτώσεις, εμπλέκονται και άλλες αρχές όπως το Τελωνείο και η Αστυνομία γι’ αυτό φροντίστε να ενημερωθείτε έγκαιρα.

      · Αποφεύγετε να τοποθετείτε τρόφιμα και ποτά στις αποσκευές σας. Αν σας είναι απολύτως απαραίτητα φροντίστε να είναι συσκευασμένα κατά τρόπο που να αποκλείονται οι διαρροές. Η μεταφορά υγρών στις χειραποσκευές υπόκειται σε περιορισμούς (βλέπε «Ευρωπαϊκός Κανονισμό για μεταφορά υγρών από Αέρος», «Σακούλα Ασφαλείας»,«Πληροφόρηση Επιβατών»

      · Αποφεύγετε να τοποθετείτε στις αποσκευές και χειραποσκευές σας αντικείμενα που θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν αμηχανία μπροστά σε κοινό, δεδομένου ότι η χειραποσκευή ή η αποσκευή σας είναι δυνατόν να ανοιχτεί για έλεγχο ασφαλείας σε κοινόχρηστο χώρο του αερολιμένα, παρουσία και άλλων επιβατών.

      · Αποφεύγετε να τοποθετείτε πάρα πολλά αντικείμενα στις χειραποσκευές και αποσκευές σας ώστε, σε περίπτωση που θα ερευνηθούν, να υπάρχει η δυνατότητα να επανατοποθετηθούν στη θέση τους.

      · Αποφεύγετε να τοποθετείτε στις αποσκευές σας φιλμ που δεν έχει εμφανισθεί.

      · Αποφεύγετε να μεταφέρετε συσκευασμένα δώρα. Είναι πιθανό να σας ζητηθεί να τα ανοίξετε για έλεγχο.

      · Προσπαθήστε να κατανείμετε το περιεχόμενο των αποσκευών σας σε περισσότερες αποσκευές. Ελέγξτε με την αεροπορική εταιρεία και τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για τα μεγαλύτερα επιτρεπτά όρια βάρους και τυχόν καταβολή αντιτίμου για αποσκευές ή για αποσκευές πέραν του επιτρεπόμενου βάρος.

      · Αποφεύγετε να στοιβάζετε μέσα στις αποσκευές σας βιβλία, περιοδικά ή άλλο έγγραφο υλικό που έχετε. Είναι προτιμότερο να τα τοποθετείτε διάσπαρτα στις αποσκευές σας για διευκόλυνση του ελέγχου ασφαλείας.

      · Κατάλογος απαγορευμένων αντικειμένων

      6.2 ΣΤΑΔΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

      α) Έλεγχος εισιτηρίων και αποσκευών

      Το πρώτο σημείο ελέγχου ασφάλειας που θα συναντήσετε στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου είναι το σημείο ελέγχου εισιτηρίων και παράδοσης των αποσκευών. Καθώς αναμένετε την σειρά σας διαβάστε τα ενημερωτικά φυλλάδια που υπάρχουν στο χώρο και την πληροφόρηση που παρέχεται από τις ηλεκτρονικές οθόνες.

      Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχετε για να δώσετε κάποια αντικείμενα τα οποία απαγορεύεται να μεταφέρονται αεροπορικώς σε δικό σας πρόσωπο ή, εάν απαγορεύεται η μεταφορά τους στην χειραποσκευή, να τα τοποθετήσετε στην αποσκευή που θα παραδώσετε.

      Όταν φτάσετε στο πάγκο ζύγισης, ο εντεταλμένος υπάλληλος θα βεβαιωθεί, ελέγχοντας το διαβατήριο σας, ότι το άτομο που αναγράφεται στο εισιτήριο είναι το ίδιο με εκείνο που αναγράφεται στο διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας (ταυτοπροσωπία). Ακολούθως, θα σας υποβάλει μερικές ερωτήσεις σχετικά με τις αποσκευές που θα μεταφέρετε. Θα πρέπει να απαντήσετε ειλικρινά στις ερωτήσεις αυτές οι οποίες, φαίνονται πολύ απλές, συμβάλλουν όμως τα μέγιστα στην ασφάλεια των αερομεταφορών.

      Οι αποσκευές που θα παραδώσετε, αφού περάσουν από συγκεκριμένο έλεγχο ασφάλειας με την χρήση ακτινοσκοπικού εξοπλισμού και ταυτοποιηθούν, θα φορτωθούν στο αεροσκάφος με το οποίο θα ταξιδέψετε.

      β) Έλεγχος πρόσβασης στην είσοδο αναχωρούντων επιβατών

      Το δεύτερο σημείο ελέγχου που θα συναντήσετε είναι το σημείο πριν την είσοδο σας στην ελεγχόμενη περιοχή του αερολιμένα όπου εξουσιοδοτημένος υπάλληλος θα ζητήσει να δει το δελτίο επιβίβασής σας και το δελτίο ταυτότητας ή διαβατηρίου προτού επιτρέψει την είσοδο σας στο χώρο ή θα πρέπει να επικυρώσετε ηλεκτρονικά την ισχύ του δελτίου επιβίβασής σας. Η διαδικασία αυτή σκοπό έχει να επιτρέψει μόνο σε επιβάτες και εξουσιοδοτημένα άτομα να διέλθουν του σημείου αυτού.

      γ) Έλεγχος ασφάλειας στα σημεία ελέγχου επιβατών και χειραποσκευών

      Μετά από τον έλεγχο πρόσβασης θα συναντήσετε το τρίτο σημείο ελέγχου ασφάλειας, όπου τόσον εσείς όσο και όλα τα αντικείμενα που μεταφέρετε θα υποβληθούν σε έλεγχο ασφάλειας. Η διαδικασία που εφαρμόζεται στους Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου είναι εναρμονισμένη με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται σε όλα τα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


      Εφαρμόζοντας τις πιο κάτω οδηγίες θα εξυπηρετηθείτε πιο γρήγορα και θα έχετε περισσότερο χρόνο στην διάθεση σας για χαλάρωση πριν την αναχώρηση της πτήσης:
        · Αποφύγετε να φοράτε ρούχα και κοσμήματα ή άλλα είδη που περιέχουν μεγάλη ποσότητα μετάλλων.

        · Αφαιρέστε όλα τα προσωπικά σας αντικείμενα πριν περάσετε από τη μαγνητική πύλη ελέγχου επιβατών. Βάλτε τα αντικείμενα στην χειραποσκευή σας ή στα καλαθάκια που υπάρχουν σε κάθε ροή για τον σκοπό αυτό. Σε αυτά, περιλαμβάνονται κοσμήματα, κέρματα, κλειδιά, κινητά τηλέφωνα, κλπ.

        · Αφαιρέστε το σακάκι ή το επανωφόρι σας και τοποθετήστε το σε ένα από τα καλάθια που υπάρχουν εκεί για να περάσει από ακτινοσκοπικό έλεγχο ως χωριστή χειραποσκευή.

        · Εάν μεταφέρετε μαζί σας φορητό υπολογιστή ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή σε θήκη, βγάλτε τα από την θήκη τους και τοποθετήστε τα σε ένα από τα διαθέσιμα καλάθια, χωριστά την θήκη τους, για να περάσουν από ακτινοσκοπικό έλεγχο. Έχετε υπόψη σας ότι πιθανόν να σας ζητηθεί να ενεργοποιήσετε τις συγκεκριμένες συσκευές.

        · Εάν μεταφέρετε ποτά ή άλλα υγρά στις χειραποσκευές σας πρέπει να είναι καλά συσκευασμένα και σύμφωνα με τις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τη μεταφορά υγρών από αέρος (βλέπε Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τη μεταφορά υγρών από αέρος). Οποιαδήποτε υγρά τα οποία δεν πληρούν τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου κανονισμού κατάσχονται.

        · Στη συνέχεια περάστε από τη μαγνητική πύλη ελέγχου.

        · Εάν έχετε βηματοδότη ή συντρέχει κάποιος άλλος λόγος για τον οποίο δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να περάσετε από το συγκεκριμένο μηχάνημα αναφέρετε το στους ελεγκτές ασφάλειας που είναι καθήκον και ζητήστε να υποβληθείτε σε σωματικό έλεγχο προσκομίζοντας τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αν υπάρχουν.

        · Έχετε υπόψη σας ότι:

        - Όταν ενεργοποιήσετε την μαγνητική πύλη ελέγχου θα ελεγχθείτε ξανά.
        - Επιβάτες οι οποίοι αρνούνται το νενομισμένο έλεγχο ασφάλειας δεν ταξιδεύουν.
        - Αποσκευές οι οποίες δεν έχουν υποβληθεί στο νενομισμένο έλεγχο ασφάλειας δεν μεταφέρονται στους ελεγχόμενους χώρους ασφάλειας του αεροδρομίου και στο αεροσκάφος.
        - Ένα ποσοστό των επιβατών και χειραποσκευών που ελέγχονται από τον εξοπλισμό ασφάλειας, υποβάλλεται σε έλεγχο και με άλλο τρόπο (π.χ. με το χέρι).
        - Απαγορεύεται η μεταφορά αντικειμένων ή αποσκευών που έχουν συσκευασθεί από τρίτους ή έχουν μείνει αφύλακτες για κάποιο χρονικό διάστημα, για λόγους ασφάλειας.
        - Συνεργάζεστε με το προσωπικό ασφάλειας για την ομαλότερη και αποτελεσματικότερη διενέργεια των ελέγχων.

        δ) Έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην έξοδο αναχωρήσεων

        Το τέταρτο σημείο ελέγχου ασφάλειας που θα συναντήσετε βρίσκεται πριν την έξοδο αναχωρούντων επιβατών όπου πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας του αναχωρούντος επιβάτη (διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας και δελτίο επιβίβασης), και κάποιες φορές πρόσθετος έλεγχος ασφάλειας όταν οι συνθήκες το απαιτούν, με την χρήση μαγνητικής πύλης και ακτινοσκοπικού εξοπλισμού ελέγχου.

        7. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΣΤΟ ΘΑΛΑΜΟ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

        Εάν είστε επιβάτης και επιθυμείτε να μεταφέρετε απαγορευμένο αντικείμενο στο θάλαμο επιβατών (απαραίτητο κατά τη διάρκεια της πτήσης π.χ. για ιατρικούς λόγους) θα πρέπει να υποβάλετε γραπτώς αίτηση στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας που είναι η αρμόδια Αρχή για σκοπούς ασφάλειας αερομεταφορών, και την αεροπορική σας εταιρεία, υποβάλλοντας τις πιο κάτω πληροφορίες:
          · Όνομα επιβάτη
          · Στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, αρ. τηλεφώνου, αρ. τηλεομοιότυπου, ηλεκτρονική διεύθυνση)
          · Αρ. διαβατηρίου ή ταυτότητας με την οποία θα ταξιδέψετε
          · Αριθμός πτήσης και προορισμός
          · Ημερομηνία αναχώρησης
          · Είδος απαγορευμένου αντικειμένου για το οποίο ζητείται έγκριση μεταφοράς
          · Τρόπος συσκευασίας απαγορευμένου αντικειμένου κατά τη μεταφορά, αν εφαρμόζεται
          · Λόγοι για τους οποίους το συγκεκριμένο αντικείμενο θα πρέπει να μεταφερθεί στο θάλαμο επιβατών
          · Τυχόν ιατρικές βεβαιώσεις

          Οιαδήποτε άλλα στοιχεία θεωρείτε ότι θα ήταν χρήσιμα για την εξέταση της περίπτωσής σας.
          Η αίτηση θα πρέπει υποβληθεί έγκαιρα από εσάς προς την αρμόδια Αρχή και την αεροπορική σας εταιρεία με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν από την αναχώρησή σας.
        Για το αποτέλεσμα της αίτησης θα ειδοποιηθείτε γραπτώς. Η αρμόδια Αρχή θα ενημερώσει επίσης γραπτώς την αεροπορική εταιρεία με την οποία ταξιδεύετε ως επίσης και τη Διεύθυνση Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας Αερολιμένα και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αστυνομίας Αερολιμένα για το αποτέλεσμα της έγκρισης που σας χορηγήθηκε.

        Νοείται ότι, η αεροπορική εταιρεία έχει το δικαίωμα να μην αποδεχθεί τη συγκεκριμένη έγκριση, ανάλογα με τους κανόνες ασφάλειας πτήσεων που εφαρμόζει. Κρίνεται σκόπιμο όπως επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρεία με την οποία ταξιδεύετε για το σκοπό αυτό. Σε καμιά περίπτωση δεν μεταφέρεται απαγορευμένο αντικείμενο στο θάλαμο αεροσκάφους αν η αρμόδια Αρχή δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή της. Σε κάθε περίπτωση, το μεταφερόμενο απαγορευμένο αντικείμενο θα πρέπει να παραδοθεί στο πλήρωμα του αεροσκάφους ώστε να φυλαχθεί υπό ασφαλείς συνθήκες κατά τη διάρκεια της πτήσης.

        8. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ Ή ΟΠΛΩΝ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΩΣ ΠΑΡΑΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΓΓΙΩΝ

        Η συγκεκριμένη μεταφορά απαγορεύεται σύμφωνα με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Εξαιρέσεις παραχωρούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, από την αεροπορική εταιρεία με την οποία ταξιδεύετε. Για το σκοπό αυτό και για να πληροφορηθείτε για τις συνθήκες και τους όρους μεταφοράς κυνηγετικών όπλων ή όπλων και φυσιγγίων για αθλητικούς σκοπούς ως παραδιδόμενες αποσκευές, επικοινωνήστε με την αεροπορική σας εταιρεία έγκαιρα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

        9. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΒΑΤΕΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ

        Η αρμόδια Αρχή με σκοπό να βελτιώσει το σύστημα ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας και για να προστατέψει τους επιβάτες, τα αεροσκάφη, το προσωπικό και μέλη πληρωμάτων από έκνομες ενέργειες έχει εγκαθιδρύσει ένα σύστημα παροχής εμπιστευτικών πληροφοριών σε θέματα ασφάλειας αερομεταφορών. Οι πληροφορίες αυτές θα αξιολογούνται με κάθε εμπιστευτικότητα και θα τυγχάνουν του ανάλογου χειρισμού με σκοπό και μόνο τη βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας αερομεταφορών.

        Για το σκοπό αυτό, παρακαλούμε όπως χρησιμοποιείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση:

        cypavsec@dca.mcw.gov.cy

        10. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

        Πρόσωπα τα οποία προσλαμβάνονται για να έχουν πρόσβαση σε ελεγχόμενες περιοχές αερολιμένα ή σε περιοχές όπου εφαρμόζονται μέτρα αεροπορικής ασφάλειας, να εφαρμόζουν ή να είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή διαδικασιών και μέτρων ασφάλειας αερομεταφορών σε αερολιμένα ή εκτός αυτού θα πρέπει να εκπαιδεύονται κατάλληλα. Οι εκπαιδευτές των προσώπων αυτών θα πρέπει να κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα και γνώσεις τα οποία περιλαμβάνουν τουλάχιστον:

        · Γνώση του αντικειμένου που θα διδαχθεί,
        · Τεχνικές εκπαίδευσης, και
        · Γνώση του περιβάλλοντος εργασίας στο πεδίο της ασφάλειας αερομεταφορών.

        Πιστοποιημένοι εκπαιδευτές που μπορούν να προσφέρουν εκπαίδευση ασφάλειας αερομεταφορών αναφέρονται στα πιο κάτω έγγραφα:


        11. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ

        Επιβάτης
          Ενημερώστε τον/την υπεύθυνο/-η ελέγχου ασφάλειας στον αερολιμένα για το προϊόν, εξηγήστε τι ακριβώς είναι και πού βρίσκεται.
          Αν μεταφέρετε εφεδρικό βοηθητικό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αφαιρέστε το από τη χειραποσκευή σας πριν από τον ακτινοσκοπικό έλεγχο και ενημερώστε σχετικά τον/την υπεύθυνο/-η ασφάλειας.
          Επικοινωνήστε με τον Αερολιμένα και/ή το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας αν έχετε ανησυχίες ή απορίες προτού ταξιδέψετε: επισημαίνεται ότι ο εξοπλισμός και οι διαδικασίες ελέγχου ενδέχεται να διαφέρουν από τον ένα
          αερολιμένα στον άλλο.
          Μολονότι στην ΕΕ δεν είναι υποχρεωτικό, συνιστάται να προσκομίσετε ιατρικό αποδεικτικό στοιχείο (π.χ. ιατρική βεβαίωση) που να πιστοποιεί ότι πρόκειται για βοηθητικό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όπως αντλία
          ινσουλίνης, σύστημα συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης (CGMs) ή σάκο στομίας.
          Δεν απαιτείται η αφαίρεση του βοηθητικού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για έλεγχο ασφάλειας.


        Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+, Netscape Navigator 6.2+.

        © 2006 - Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργών - Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας
        Αρχική Σελίδα | Κυπριακή Δημοκρατία | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας