Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Άλλα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό συμμετέχοντας στην εκστρατεία Light it Up Blue και εγκαινιάζοντας τη νέα δράση με τίτλο «Ζω την Αρχαιολογική Κληρονομιά» 01.04.2021

01/04/2021

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι τo Τμήμα Αρχαιοτήτων, για ακόμη μια φορά, την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, θα συμμετάσχει στην παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης Light it Up Blue, φωτίζοντας σε χρώμα μπλε τα κάστρα Πάφου και Λάρνακας, καθώς και το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία. Και φέτος, σκοπός της φωταγώγησης είναι η ευαισθητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα που είναι στο φάσμα του Αυτισμού, και οι οικογένειές τους, και την ανάγκη για συνεχή στήριξη, εκπαίδευση και φροντίδα.

Παράλληλα, με αφορμή τους εορτασμούς της Διεθνούς Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα εγκαινιάσει μια νέα δράση, με τίτλο «Ζω την Αρχαιολογική Κληρονομιά», με στόχο τη δημιουργία μιας ουσιαστικής σχέσης, ανάμεσα στους συνανθρώπους μας με αναπηρίες και τον αρχαιολογικό πλούτο του τόπου μας, σε βάθος χρόνου. Καθότι πεποίθηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι ότι ο πολιτισμός και οι παραδόσεις μας ανήκουν σε όλους, η δράση αυτή θα συμβάλει ενεργά στην καλύτερη ένταξη όλων των πολιτών στην κοινωνία και την πολιτιστική κληρονομιά.

Για την υλοποίηση της δράσης, το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνεργάστηκε με όλους τους Συνδέσμους για τον Αυτισμό σε παγκύπρια κλίμακα και απέστειλε εικόνες και υλικό σχετικό με μνημεία και αρχαιότητες της Κύπρου, από διάφορες χρονολογικές περιόδους. Αντλώντας έμπνευση από την ποικιλομορφία και τα χαρακτηριστικά της κληρονομιάς μας, παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού, μέσα από την καθοδήγηση των εκπαιδευτών και φροντιστών τους, δημιούργησαν με πολύ κέφι και μεράκι σχέδια, ζωγραφιές και κατασκευές από χαρτί και πηλό. Τα έργα αυτά, μαζί με φωτογραφίες από στιγμιότυπα υλοποίησης της δράσης, θα παρουσιαστούν διαδικτυακά, μέσα από την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Τμήματος Αρχαιοτήτων στις 2 Απριλίου.

Υπογραμμίζεται ότι η δράση εγκαινιάζεται διαδικτυακά εξαιτίας των συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία και της ανάγκης παροχής μεγαλύτερης προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας. Εντούτοις, ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, η δράση αποδεικνύει ότι και σε καιρούς πανδημίας μπορούμε να εργαζόμαστε με όραμα τη συμπερίληψη όλων των συνανθρώπων μας στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής και για ίση συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες του δημόσιου βίου. Τονίζεται επίσης ότι η δράση στο μέλλον θα συμπεριλάβει και άλλες αναπηρίες, σε συνεργασία με κέντρα φροντίδας και την ειδική εκπαίδευση, ενώ θα δοθεί έμφαση στη διοργάνωση δραστηριοτήτων σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, ώστε η αρχαιολογική εμπειρία να είναι πρωτίστως βιωματική.

Μέσα από τις χαρούμενες και ξεχωριστές εικόνες της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, που ζωντάνεψε στα χέρια των συνανθρώπων μας με Αυτισμό, και υπό το μπλε φως των κάστρων της Πάφου και της Λάρνακας και του Κυπριακού Μουσείου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων μεταφέρει το δικό του μήνυμα για αλληλεγγύη και έμπρακτη κοινωνική αλλαγή, με οδηγό τις πανανθρώπινες αξίες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.Σχετικά Αρχεία:
 Cyprus Museum Blue (003).jpg


O Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κος Γιάννης Καρούσος

CyprusFlightPass

112

Ανανέωση Άδειας Κυκλοφορίας

COVID-19

Δημόσιες Οδικές Επιβατικές Μεταφορές

Δρομολόγια Λεοφωρείων

DECADE OF ACTION FOR ROAD SAFETY 2011-2020

ΔΙΑΥΛΟΣ

CYnergy

Motionbuscard

Ευρωπαϊκό Διασυνοριακό Εργαλείο Τιμών Δεμάτων

Ασφαλές Διαδίκτυο

Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου

Κώδικας Πρακτικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Παρενόχλησης και της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στη δημόσια υπηρεσία

Προεδρία - Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Περί Κύπρου /
Aspects of Cyprus

IMI

ΙΜΙ - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

Πληρωμή Εισφορών στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων