Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Άλλα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης 04.06.2020

04/06/2020

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος συμμετείχε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη βιώσιμη και ψηφιακή ανάκαμψη του τομέα των μεταφορών, καθώς επίσης οι πρωτοβουλίες και οι επενδύσεις που θα πρέπει να διενεργηθούν έτσι ώστε να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Μεταξύ άλλων, αντηλλάγησαν απόψεις που αφορούν στο συντονισμό των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τα μέτρα χαλάρωσης, τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς επίσης την οικονομική υποστήριξη που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ψηφιακή και την πράσινη ανάπτυξη.

Στην τηλεδιάσκεψη, ο κ. Καρούσος τόνισε ότι η Κύπρος, ως νησί, εξαρτάται από τις αεροπορικές μεταφορές, τόσο για τη συνδεσιμότητα της με το εξωτερικό όσο για την οικονομική της ανάπτυξη, και ως εκ τούτου θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ανάκαμψης της αεροπορικής συνδεσιμότητας καθότι επηρεάζουν άμεσα την τουριστική βιομηχανία και την οικονομία γενικότερα.

Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του αναθεωρημένου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και του σχεδίου ανάκαμψης θα πρέπει όπως πέραν από τη βιωσιμότητα και την ψηφιοποίηση να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η συνδεσιμότητα των κρατών μελών. «Η Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει το ενδεχόμενο παροχής στοχοθετημένων επιδοτήσεων μέσω της υποχρέωσης δημόσιας υπηρεσίας (PSO) έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ελάχιστη συνδεσιμότητα σε ολόκληρη την Ένωση και ιδίως στα νησιώτικα κράτη μέλη που βασίζονται αποκλειστικά στις αεροπορικές μεταφορές και που δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση από τις αεροπορικές μεταφορές» ανέφερε ο κ. Καρούσος.

Όσον αφορά στον τομέα της ναυτιλίας, ο κ. Καρούσος χαιρέτισε τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής που αφορούν στην προστασία της υγείας, του επαναπατρισμού και των ταξιδιωτικών ρυθμίσεων για τους ναυτικούς. Σημείωσε ότι η Κύπρος διευκολύνει τις αλλαγές των πληρωμάτων με την εισαγωγή ειδικών διατάξεων και ότι έχει ήδη βοηθήσει στον επαναπατρισμό ναυτικών που ανήκουν στο δυναμικό ναυτιλιακών εταιριών από όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά στην εφαρμογή πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον στον τομέα της ναυτιλίας, ο κ. Καρούσος υποστήριξε τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιπρόσθετα κάλεσε την Επιτροπή να επεξεργαστεί περαιτέρω τα σχέδια και τον τρόπο που αυτά βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας που αφορούν, μεταξύ άλλων, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ναυτιλιακού τομέα, στην επένδυση σε εναλλακτικές εγκαταστάσεις καυσίμων, στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών στα λιμάνια, καθώς επίσης και στην προώθηση βιώσιμων καυσίμων.

Σε σχέση με τις οδικές μεταφορές και έχοντας ως γνώμονα την αντιμετώπιση της απώλειας της χωρητικότητας των μέσων μαζικής μεταφοράς, λόγω των μέτρων που έπρεπε να παρθούν για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί ο συγκεκριμένος τομέας έτσι ώστε να αυξήσει τη συχνότητα των δρομολογίων που εκτελούν. Επιπρόσθετα επεσήμανε την ανάγκη πραγματοποίησης επενδύσεων σε έργα που αφορούν στη δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων.

Επιπλέον, o κ. Υπουργός τόνισε ότι «πρέπει να υποστηρίξουμε τη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων που θα βοηθήσουν την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα του τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των κενών διαδρομών. Για αυτό θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η υποχρέωση επιστροφής φορτηγού στο πακέτο κινητικότητας πρέπει να επανεξεταστεί ».

Ο κ. Υπουργός επικρότησε την πρόταση της Επιτροπής που αφορά στην μακροπρόθεσμη οικονομική υποστήριξη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τις οικολογικές και ψηφιακές πρωτοβουλίες στον τομέα των μεταφορών.

«Για να προχωρήσουμε προς μία πράσινη, έξυπνη και ψηφιακή οικονομία, πρέπει να παρέχεται οικονομική υποστήριξη, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο» τόνισε ο κ. Καρούσος. «Για τη μείωση των εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου, η ΕΕ πρέπει να δώσει έμφαση στην υιοθέτηση και εφαρμογή σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας και στη χρήση τεχνολογικών λύσεων» επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Επιπρόσθετα, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παραγωγικότητα του τομέα των οδικών μεταφορών και στην αξιοποίηση τεχνολογιών που βοηθούν στη συλλογή δεδομένων, στην εκτέλεση προηγμένων αναλυτικών στοιχείων και στη βελτιστοποίηση του συνδυασμού μεταφορών σε όλη την Ευρώπη.

Τέλος, έχοντας ως στόχο το άνοιγμα των συνόρων των χωρών μελών με ασφαλή και συντονισμένο τρόπο, καθώς επίσης την αποφυγή επανεμφάνισης του κορωνοϊού, ο κ. Καρούσος επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας μιας πλατφόρμας στην οποία θα αναρτώνται τα επιδημιολογικά δεδομένα του κάθε κράτους μέλους.
O Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κος Γιάννης Καρούσος

CyprusFlightPass

112

Ανανέωση Άδειας Κυκλοφορίας

COVID-19

Δημόσιες Οδικές Επιβατικές Μεταφορές

Δρομολόγια Λεοφωρείων

DECADE OF ACTION FOR ROAD SAFETY 2011-2020

ΔΙΑΥΛΟΣ

CYnergy

Motionbuscard

Ευρωπαϊκό Διασυνοριακό Εργαλείο Τιμών Δεμάτων

Ασφαλές Διαδίκτυο

Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου

Κώδικας Πρακτικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Παρενόχλησης και της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στη δημόσια υπηρεσία

Προεδρία - Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Περί Κύπρου /
Aspects of Cyprus

IMI

ΙΜΙ - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

Πληρωμή Εισφορών στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων