Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Τμήματα / Διευθύνσεις Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας

Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας

To Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) είναι αρμόδιο για την ρύθμιση, αδειοδότηση και παροχή υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή πτήσεων Λευκωσίας και αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου, για τη διαχείριση και ανάπτυξη των αερολιμένων της Κύπρου, τη σύναψη διμερών αεροπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, την παροχή αεροναυτικών πληροφοριών. Ουσιώδεις δραστηριότητες του Τμήματος αποτελούν επίσης η ασφάλεια πτήσεων (αδειοδότηση πληρωμάτων και μηχανικών, αεροπλοϊμότητα, πτητικές επιχειρήσεις), η εφαρμογή του Προγράμματος για την Ασφάλεια Πολιτικής Αεροπορίας (Security) και η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα των αερομεταφορών.
Με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. τον Μάιο του 2004, τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή ο Νόμος περί Πολιτικής Αεροπορίας (Ν.213(Ι)/2002) ο οποίος επέφερε την πλήρη εναρμόνιση του κυπριακού νομικού πλαισίου στις αερομεταφορές με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η υιοθέτηση και εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου είναι μια συνεχής διαδικασία γι’ αυτό το Τμήμα παρακολουθεί σε συνεχή βάση τις νομοθετικές εξελίξεις στην Ε.Ε. ούτως ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόζει άμεσα τους νέους Κανονισμούς και Οδηγίες που εκδίδονται.
Επίσης με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. έχει επέλθει πλήρης ελευθεροποίηση των αερομεταφορών και παρά το γεγονός ότι η περίοδος που έχει παρέλθει από την ένταξη μας είναι μικρή εντούτοις υπάρχουν χειροπιαστά παραδείγματα από τα οφέλη του ανταγωνισμού. Σε ορισμένα δρομολόγια έχει αυξηθεί ο αριθμός των αεροπορικών εταιρειών με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να έχουν περισσότερες επιλογές ενώ ταυτόχρονα τα ναύλα έχουν μειωθεί.

Η διαδικασία εκσυγχρονισμού των κυπριακών αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου έχει προχωρήσει με την επιλογή της ιδιωτικής κοινοπραξίας Hermes Airports η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων στους αερολιμένες με τη μέθοδο Β.Ο.Τ (Build, Οperate, Transfer) και τη διαχείριση των πιο πάνω αερολιμένων για 25 χρόνια. Μέχρι την αποπεράτωση των έργων η κοινοπραξία θα αναλάβει επίσης και τη διαχείριση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στις οποίες έχουν ήδη γίνει βελτιώσεις ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν μέχρι την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων.

Η ελευθεροποίηση των αερομεταφορών, σε συνδυασμό με την σχεδιαζόμενη ανάπτυξη των νέων αεροδρομίων, αναμένεται να δημιουργήσουν τις προοπτικές για να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό διαμετακομιστικό κέντρο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας βρίσκεται στο στάδιο εφαρμογής προγράμματος αναδιάρθρωσης της Δομής και Υπηρεσιών του με τη συμβολή ξένων εμπειρογνωμόνων για αποτελεσματικότερη ικανοποίηση των στόχων και της αποστολής του. Ως πρώτο και άμεσο βήμα ικανοποίησης υποχρεώσεων έναντι κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει διαχωρίσει τις Υπηρεσίες Παροχής Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας από αυτές της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής της οποίας η οργάνωση και στελέχωση γίνεται με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας EUROCONTROL.


Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, Πινδάρου 27, 1429 Λευκωσία

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: director@dca.mcw.gov.cy

Ιστοσελίδα: www.mcw.gov.cy/dca

ΤΗΛΕΦΩΝΟ
ΦΑΞ
EMAIL


ΔιευθύντριαΠαναγιώτα Δημητρίου22404100
2240410222404220

Λειτουργός ΕξυπηρέτησηςΜαρία Ψιλογένη2240419722766552
O Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κος Γιάννης Καρούσος

CyprusFlightPass

112

Ανανέωση Άδειας Κυκλοφορίας

COVID-19

ΔΙΑΥΛΟΣ

Δημόσιες Οδικές Επιβατικές Μεταφορές

Δρομολόγια Λεοφωρείων

DECADE OF ACTION FOR ROAD SAFETY 2011-2020

CYnergy

Motionbuscard

Ευρωπαϊκό Διασυνοριακό Εργαλείο Τιμών Δεμάτων

Ασφαλές Διαδίκτυο

Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου

Κώδικας Πρακτικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Παρενόχλησης και της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στη δημόσια υπηρεσία

Προεδρία - Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Περί Κύπρου /
Aspects of Cyprus

IMI

ΙΜΙ - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

Πληρωμή Εισφορών στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων