mtcw


Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην εκδήλωση που διοργανώνεται στα πλαίσια των εορτασμών για τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Με τη σημερινή εκδήλωση ουσιαστικά εορτάζεται και η επιτυχία ενός εξαιρετικού παραδείγματος μιας μη κυβερνητικής πρωτοβουλίας και ο ιδιαίτερός ρόλος και συμβολή της στα θέματα που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Στην Κύπρο, παρόλο που ο κατεξοχήν φορέας για την προστασία, συντήρηση και αξιοποίηση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς είναι το ίδιο το κράτος, δηλαδή το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, εντούτοις, η λειτουργία σοβαρών και επιστημονικών μη κυβερνητικών οργανισμών και Ιδρυμάτων, που στόχο έχουν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση του κοινού, υποβοηθά, σε μεγάλο βαθμό, το δύσκολο και απαιτητικό έργο του κράτους.

Σύμφωνα με το επίσημό του Καταστατικό, τα ενδιαφέροντα και η δράση του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς αφορούν τομείς όπως η συντήρηση, διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και η έρευνα, η καταγραφή και η γνωμοδότηση σε θέματα που άπτονται του πολιτισμού της Κύπρου. Επίσης, το Κέντρο είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε θέματα εκπαιδευτικά και διοργανώνει δραστηριότητες που στοχεύουν στο να ενδυναμώσουν τη σχέση διαφόρων κοινοτήτων της Κύπρου με τον πολιτισμό τους.

Το Κέντρο λειτουργεί, επίσης, και ως Συμβουλευτικό Σώμα και από το 1991, πολλές κοινότητες, Δήμοι, η Εκκλησία, αλλά και ιδιώτες έχουν επωφεληθεί από τις συμβουλές και τις μελέτες του.

Εκτός από τη συντήρηση και τη μελέτη πολιτιστικών αντικειμένων, το Κέντρο προωθεί επίσης και την επιστροφή στις παλιές πρακτικές της Βυζαντινής εικονογράφησης, ειδικά της Κομνήνειας, μετα-Κομνήνειας και Παλαιολόγειας τέχνης. Παράλληλα, οι μαθητευόμενοι αναπτύσσουν το δικό τους προσωπικό στυλ, διατηρώντας πάντα τις παραδοσιακές τεχνικές.

Σημαντικό είναι, επίσης, να αναφερθεί ότι για το Κέντρο, ο όρος ‘πολιτιστική κληρονομιά’ περιλαμβάνει και κατηγορίες του πολιτισμού που συνήθως μένουν στο περιθώριο και δεν αντιμετωπίζονται συνήθως ως πολιτισμός. Αναφέρομαι στις προσπάθειες του Κέντρου να μελετήσει και να προστατεύσει την ενδογενή κυπριακή χλωρίδα η οποία, ειδικά στις περιπτώσεις των εκκλησιαστικών μνημείων, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία του περιβάλλοντος χώρου ενός μνημείου. Έτσι, οι εμπεριστατωμένες τοπιοτεχνήσεις και η προώθηση κυπριακών φυτών και αρωματικών βοτάνων αποτελούν ακόμη ένα σημαντικό κεφάλαιο στο έργο του Κέντρου.

Σφαιρική προσέγγιση, διεπιστημονικές ομάδες, σοβαρή έρευνα και, πάνω από όλα, η αγάπη για το ερευνητικό αντικείμενο, αποτελούν θα έλεγα τα βασικά χαρακτηριστικά του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Απόδειξη εξάλλου του σοβαρού του έργου και της αγάπης του για το αντικείμενο της έρευνάς του, είναι και οι πανέμορφες και ιστορικές κτηριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ όλους όσοι με το έργο τους έχουν συμβάλει στην επιτυχή 20χρονη δράση του Ερευνητικού Κέντρου. Ιδιαίτερα θερμά συγχαίρω τον Διευθυντή του Κέντρου, δρα Σοφοκλή Σοφοκλέους, ο οποίος με το επιστημονικό του υπόβαθρο, με τη συνεργασία του με άξιους επιστήμονες, αλλά πάνω από όλα, με την έγνοια, το πάθος και την αγάπη που τρέφει για τον πολιτισμό του τόπου μας, έχει καταφέρει, μαζί με τους συνεργάτες του, όχι μόνο να κρατήσει ενεργό εδώ και 20 χρόνια το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και να το καταστήσει και αναδείξει ως ένα από τα Ερευνητικά Κέντρα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο μελλοντικό σας έργο.