mtcw


Βρίσκομαι σήμερα εδώ, ως αρμόδιος Υπουργός για τη νομική υπόσταση και την εκπροσώπηση του Συστήματος Έρευνας και Διάσωσης στους διεθνείς οργανισμούς, για να χαιρετίσω την έναρξη του 3ου σεμιναρίου έρευνας και διάσωσης και να σας συγχαρώ για το έργο που επιτελείτε, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κύπρος σήμερα περνά τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της μετά το 1974. Η λύση του πολιτικού μας προβλήματος και η έξοδος από την οικονομική κρίση απαιτεί ευσυνειδησία, ζήλο, συνέπεια και υψηλό επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης σε όλους τους τομείς του κράτους και της κοινωνίας. Γι’ αυτό και τέτοιου είδους πρωτοβουλίες για διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων είναι αναγκαίες και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

Με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον των επόμενων γενεών, το οποίο στηρίζεται στη λελογισμένη αξιοποίηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ. Παράλληλα όμως αυξάνονται και οι υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι αρμόδιοι φορείς για έρευνα και διάσωση θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν πλήρως, με επάρκεια και με βάση τους διεθνείς κανονισμούς και συμβάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αδυναμίας σωστής και έγκαιρης ανταπόκρισης και κατά συνέπεια de facto αλλά και de jure αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και οι Υπηρεσίες που συμμετέχουν στο σύστημα έρευνας και διάσωσης έχουν ανταποκριθεί με πλήρη επιτυχία σε όλα τα περιστατικά έρευνας και διάσωσης στον θαλάσσιο χώρο της περιοχής ευθύνης μας και δικαίως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καθιερωθεί ως ο πλέον ασφαλής και οργανωμένος κόμβος παροχής υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης και υποστήριξης ανθρωπιστικών και ειρηνευτικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένας ρόλος που αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία του επίγειου δορυφορικού συστήματος MEOLUT.

Η διοργάνωση για τρίτη φορά των σεμιναρίων έρευνας και διάσωσης από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) και η αθρόα συμμετοχή σας - έχουμε μαζί μας εκπροσώπους από 20 διαφορετικές κρατικές, ιδιωτικές και εθελοντικές Υπηρεσίες - αποδεικνύει έμπρακτα το ενιαίο πνεύμα και τον επαγγελματισμό σας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω του μικρού της μεγέθους, δεν έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης υπηρεσιών με πλήρη αυτάρκεια σε προσωπικό και μέσα. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η στενή συνεργασία και η υλοποίηση του δόγματος «εν τη ενώσει η ισχύς». Δεν είναι τυχαίο που ο σχετικός νόμος περί Έρευνας και Διάσωσης, προβλέπει την αξιοποίηση όλων των μέσων και ομάδων διάσωσης που ανήκουν σε κρατικούς, ημικρατικούς ή/και εθελοντικούς οργανισμούς για αντιμετώπιση των περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης στην περιοχή ευθύνης μας υπό τον συντονισμό του ΚΣΕΔ.

Ως συναρμόδιος Υπουργός, μαζί με τον συνάδελφο Υπουργό Άμυνας, που είναι αρμόδιος για την επιχειρησιακή λειτουργία του συστήματος έρευνας και διάσωσης, σας διαβεβαιώνουμε ότι στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο την προσπάθεια για συνεχή αναβάθμιση του ΚΣΕΔ και των Υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης έτσι ώστε να καταστεί ένα από τα πλέον οργανωμένα στην Ευρώπη και να αποτελεί ισχυρό εργαλείο προώθησης των εθνικών συμφερόντων και των πολιτικών μας επιδιώξεων. Μόλις την περασμένη βδομάδα, που επισκεφθήκαμε επίσημα τη Γεωργία, προτείναμε στους συνομιλητές μας την ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας σε θέματα έρευνας και διάσωσης και την παροχή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης, κάτι που έγινε αποδεκτό με μεγάλη χαρά.

Θα ήθελα καταλήγοντας να υπερτονίσω τη σημασία του καλύτερου συντονισμού μεταξύ των κρατικών Υπηρεσιών αλλά και του ιδιωτικού τομέα και της βελτιστοποίησης των επιδόσεών μας. Είναι το μυστικό της επιτυχίας στον ευαίσθητο αυτό τομέα αλλά και σε κάθε τομέα στον οποίο εκ των πραγμάτων απαιτείται η εμπλοκή πολλών συναρμόδιων φορέων.

Θερμά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο έργο σας.

___________________________________________________________________________

Σημ.: Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης
 KSED14FEB1.jpg