mtcw


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού, με τον οποίο με συνδέουν ισχυροί και μακροχρόνιοι δεσμοί, για να θέσω υπό την αιγίδα μου και να παραστώ σήμερα στην Ημερίδα Λαογραφίας που διοργανώνεται στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τρέφω μια ιδιαίτερα βαθιά εκτίμηση για το έργο που έχει επιτελέσει τα τελευταία 33 χρόνια ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού και γνωρίζω την τεράστια προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και την προσπάθειά του να καταγράψει, να προστατεύσει, να διατηρήσει και να προβάλει στην Κύπρο και στο εξωτερικό, μέσα από μουσικοχορευτικές παραστάσεις, την πλούσια πολιτιστική και λαϊκή μας κληρονομιά και τη γνήσια παράδοση του τόπου μας, αλλά και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου, είτε πρόκειται για τον παραδοσιακό χορό και το δημοτικό τραγούδι, τα λαϊκά μουσικά όργανα, είτε για τις παραδοσιακές ενδυμασίες, τα ήθη και τα έθιμα.

Η δράση, όμως, του Ομίλου επεκτείνεται και στη διοργάνωση ανά διετία του Διεθνούς Παιδικού Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών που αποτελεί θεσμό για την Κύπρο με τη φιλοξενία παιδικών χορευτικών ομάδων από όλο τον κόσμο.

Χαρακτηριστικό του Λαογραφικού Ομίλου είναι ο σεβασμός και η πιστή προσήλωση στην ποιότητα και την αυθεντικότητα χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις. Από τους πρωτεργάτες του Ομίλου, τον Μάριο και την Πόλυ Σωφρονίου, που είχαν το όραμα και πάλεψαν σκληρά μετά την τουρκική εισβολή για να θέσουν τα θεμέλια στο σημερινό στέρεο οικοδόμημα, μέχρι τους σημερινούς καταξιωμένους συντελεστές και δημιουργούς, παρατηρούμε μια αξιοζήλευτη συνέχεια και συνέπεια αφοσίωσης και προσφοράς που στοχεύουν πάντα πολύ ψηλά σε ποιότητα και αποτέλεσμα.

Πέραν από την πληθώρα μουσικοχορευτικών παραστάσεων στην Κύπρο και στο εξωτερικό, πλούσια είναι επίσης η συμβολή και η δράση του Λαογραφικού Ομίλου και στον τομέα της διοργάνωσης επιστημονικών σεμιναρίων και ημερίδων σε θέματα λαογραφίας και προβολής της λαϊκής μας παράδοσης. Την ιδιαίτερη σημασία την οποία αποδίδει ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού στην επιστημονική προσέγγιση της παράδοσης και την ενημέρωση του κοινού σε θέματα λαογραφίας, αποδεικνύει η επιτυχής διοργάνωση των πέντε Συμποσίων Κυπριακής Λαογραφίας των οποίων τα πρακτικά αποτελούν σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές.

Είμαι βέβαιη ότι και η σημερινή ημερίδα που έχει θέμα «Λαογραφικές Διαδρομές στην Κύπρο του Χθές και του Σήμερα», θα δώσει τη δική της κατάθεση για την τεράστια συμβολή που έχει η κυπριακή παράδοση και η λαογραφία στη διατήρηση του πολιτισμού μας τα τελευταία 50 χρόνια ανεξαρτησίας, ιδιαίτερα όμως μετά το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε ο τόπος μας και ο λαός μας με την τουρκική εισβολή και κατοχή, τον ξεριζωμό και την καταστροφή και βεβήλωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές.

Στη σημερινή ημερίδα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Κύπρο και την Ελλάδα με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για τον παραδοσιακό πολιτισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι γι’ αυτό που πιστεύω ότι αυτή η εκδήλωση κατέχει μια εξέχουσα θέση στους εορτασμούς για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως εξέχουσα θέση κατέχει και η λαϊκή μας παράδοση στον όλο πλούτο της μοναδικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έχουμε υποχρέωση όλοι μας να διατηρήσουμε τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, αλλά κυρίως, να συντηρήσουμε τη μνήμη του πανάρχαιου πολιτισμού και της ιστορίας της πατρίδας μας, είτε πρόκειται για δημοτικά τραγούδια, λαϊκή ποίηση, παραδοσιακούς χορούς, είτε για την ιστορία, τους αρχαιολογικούς μας χώρους, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας, τα ενετικά κάστρα και τείχη, τις βυζαντινές τοιχογραφίες και τα μωσαϊκά.

Τη δύσκολη περίοδο που περνά η ημικατεχόμενη πατρίδα μας είναι πιστεύω σημαντικό να διασώζουμε και να συντηρούμε, να προβάλλουμε και να μεταλαμπαδεύουμε στη νέα γενιά την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοσή μας. Αυτό αποτελεί χρέος όλων μας προς τους προγόνους μας, που θυσίασαν τόσα πολλά για να βρισκόμαστε εμείς σήμερα εδώ σε αυτό τον τόπο και να περηφανευόμαστε για τη μακρόχρονη και πλούσια μας ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.

Με τις ευχές μου για την επιτυχία της, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της σημερινής ημερίδας, εκφράζοντας ταυτόχρονα ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της πολιτείας για τη μακρόχρονη προσφορά του Λαογραφικού Ομίλου, αλλά και όλων των άλλων εργατών και υπηρετών του πολιτισμού μας, στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της λαϊκής μας παράδοσης. Γιατί λαοί χωρίς παράδοση και πολιτισμό, είναι καταδικασμένοι, όπως το δέντρο χωρίς ρίζες, όπως ο άνθρωπος χωρίς μνήμη.