mtcw

«Η Αρχαιολογία της Λάρνακας: Πρόσφατες εξελίξεις»

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων για να τιμήσει τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων 2014. Τιμούμε κάθε χρόνο τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων ως μια ακόμη έκφραση της θέλησής μας να προστατέψουμε, να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Η Κύπρος μπορεί να περηφανεύεται για μια ιστορία που ξεπερνά τις δέκα χιλιάδες χρόνια. Αυτό το μεγάλο διάστημα ανθρώπινης παρουσίας στο νησί μας άφησε υλικά κατάλοιπα, που είναι τα μνημεία που τεκμηριώνουν αυτή τη μακραίωνη ιστορία. Τα κατάλοιπα του παρελθόντος δεν σώθηκαν όλα. Μέσα από το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου πολλά από αυτά χάθηκαν ή καταστράφηκαν. Είναι χρέος μας να διασώσουμε όσα από αυτά έφτασαν ως εμάς, να τα διατηρήσουμε και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η διατήρηση των αρχαίων μνημείων είναι η διατήρηση της μνήμης και της ιστορίας της Κύπρου.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων επέλεξε να τιμήσει, στα πλαίσια των φετινών εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων, την εξηκοστή επέτειο από τη συνομολόγηση της Σύμβασης της Χάγης από την UNESCO το 1954. Η Σύμβαση για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, υπήρξε αποτέλεσμα της αγωνίας του διεθνούς οργανισμού για τις τεράστιες καταστροφές που επιφέρει πάντα ο πόλεμος στην πολιτιστική κληρονομιά των λαών. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ιδιαίτερους λόγους να τιμά αυτή τη Σύμβαση καθώς, μετά από τη μεγάλη καταστροφή του 1974, η Σύμβαση της Χάγης υπήρξε βασικό στήριγμα στην προσπάθεια της χώρας μας να προστατεύσει την πολιτιστική της κληρονομιά ενάντια στις επιβουλές και καταστροφές των τουρκικών δυνάμεων κατοχής.

Και οι τρεις εκδηλώσεις που διοργανώνει φέτος το Τμήμα Αρχαιοτήτων για τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων λαμβάνουν χώρα σε τρία πολύ σημαντικά αρχαία μνημεία της Κύπρου. Η πρώτη εκδήλωση έλαβε χώρα στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου και η δεύτερη στη μεσαιωνική αίθουσα Καστελλιώτισσα στη Λευκωσία. Σήμερα έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε συγκεντρωμένοι στο Κέντρο Επισκεπτών του Αρχαιολογικού Χώρου του αρχαίου Κιτίου. Αυτό το νέο έργο, που παραδόθηκε στο κοινό μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, είναι μια σημαντική προσθήκη στις πολιτιστικές υποδομές της Λάρνακας.

Η πόλη της Λάρνακας βρίσκεται κτισμένη πάνω στα ερείπια μιας από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Κύπρου, του Κιτίου. Την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Κιτίου με τη δημιουργία του Κέντρου Επισκεπτών που μας φιλοξενεί σήμερα, θα ακολουθήσει η αναβάθμιση της έκθεσης αρχαιοτήτων στο Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρνακας. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση ώστε το Επαρχιακό Μουσείο της Λάρνακας να λειτουργεί συμπληρωματικά προς τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της πόλης. Η αναβάθμιση των αρχαίων μνημείων και της έκθεσης αρχαιοτήτων στο μουσείο, σε συνδυασμό με τα πολυάριθμα και σημαντικά μνημεία των μεσαιωνικών χρόνων που βρίσκονται στη Λάρνακα, θα εμπλουτίσουν το τουριστικό και ευρύτερα πολιτιστικό προϊόν που η Λάρνακα προσφέρει σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Η αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών είναι απαραίτητη προϋπόθεση στην προσπάθεια να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη της χώρας μας.

Οι ομιλητές που θα ακολουθήσουν θα μας ενημερώσουν για τα νέα ευρήματά τους, μέσα από τα οποία θα καταδειχθεί το σημαντικό έργο που επιτελούν προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και ιδιαίτερα της Λάρνακας.

Επιτρέψτε μου, σε αυτό το σημείο, καταλήγοντας, να συγχαρώ τόσο τους ίδιους όσο και γενικότερα το προσωπικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων για το σημαντικό έργο που επιτελούν.

Σημείωση: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του κ. Υπουργού, η δρ Δέσπω Πειλίδου, Έφορος Αρχαιοτήτων (Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων).