mtcw


Η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται μια αποτελεσματική και ανεξάρτητη διαστημική πολιτική, η οποία θα της επιτρέψει να λάβει μια ηγετική και πρωτοποριακή θέση σε επιλεγμένους στρατηγικούς τομείς. Το διάστημα και οι εφαρμογές του μπορούν να προσφέρουν εργαλεία προς επίλυση και αντιμετώπιση προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία του 21ου αιώνα. Για την επιτυχή υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Πολιτικής είναι εξαιρετικά σημαντική η δέσμευση και η ενεργός συνεισφορά όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η συνολική προσπάθεια για ενθάρρυνση και προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων και των λοιπών διαστημικών εφαρμογών.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό και εν όψει του πολύ μεγάλου γεγονότος της εκτόξευσης των δύο πρώτων από τους 27 ενεργούς δορυφόρους μέσης τροχιάς που θα αποτελέσουν το σύστημα GALILEO τον Οκτώβριο του 2011 (ένα πολιτικής χρήσης παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης και εντοπισμού θέσης, το οποίο θα έχει ραδιοσυχνότητα συμβατή με το GPS), ο αρμόδιος Επίτροπος για το πρόγραμμα GALILEO κ. Antonio Tajani είχε εξαγγείλει τη διοργάνωση διαγωνισμού ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας 9-11 ετών με θέμα το διάστημα και την αεροναυτική.

Ο διαγωνισμός στην Κύπρο άρχισε στις αρχές Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2011 και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού και τη δική μου, αφού το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων είναι ο αρμόδιος φορέας για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Διαστήματος, ενώ το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι ο αρμόδιος φορέας για την εκπαίδευση, τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Στο διαγωνισμό που έγινε στην Κύπρο έλαβαν μέρος 800 περίπου παιδιά και τα έργα τους κρίθηκαν από εθνική επιτροπή αποτελούμενη από τον κ. Χαρίλαο Μπουζούρα, εκπρόσωπο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, την κα Ελένη Νικοδήμου, εικαστικό, και τη δρα Σκεύη Πέρδικου, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Frederick και μέλος της Ομάδας Σοφών/Πανεπιστημιακών που συμβουλεύει τον Υπουργό Συγκοινωνιών στα θέματα διαμόρφωσης της διαστημικής πολιτικής της Κύπρου. Το έργο της κριτικής επιτροπής ήταν πολύ δύσκολο, αφού τα έργα των παιδιών ήταν ιδιαίτερα ευφάνταστα και ευρηματικά στον τρόπο που απεικόνιζαν το διάστημα.

Νικήτρια του διαγωνισμού ανακηρύχθηκε η μικρή Αντριάνα Γιάλλουρου με το έργο Exploring Space, την οποία έχουμε σήμερα μαζί μας. Αντριάνα συγχαρητήρια. Μεγάλο όμως μπράβο αξίζει και σε όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό.

Το όνομα της Αντριάνας θα δοθεί στον δορυφόρο της Κύπρου, ο οποίος θα είναι ένας από τους πρώτους δορυφόρους που θα εκτοξευθούν για το σύστημα ραδιοεντοπισμού GALILEO. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι πρώτοι δορυφόροι του GALILEO που εκτοξεύθηκαν κατά το 2011 ονομάστηκαν Ναταλία και Thijs, που είναι τα ονόματα των δύο παιδιών που κέρδισαν τον διαγωνισμό στη Βουλγαρία και το Βέλγιο, αντίστοιχα. Οι υπόλοιποι δορυφόροι του GALILEO θα πάρουν τα ονόματα των παιδιών που κέρδισαν τον διαγωνισμό στα άλλα κράτη μέλη.

Το έργο της Αντριάνας κρίθηκε επάξια ως το καλύτερο, αφού χαρακτηρίζεται από την ελευθερία στη χρήση των υλικών και, ειδικότερα, της μπογιάς που την μεταχειρίζεται με μεγάλη ευχέρεια, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές. Στο κέντρο του έργου η Αντριάνα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία της, τοποθέτησε ένα διαστημόπλοιο μέσα στο οποίο δύο παιδιά ταξιδεύουν στο διάστημα. Στο έργο, επίσης, απεικονίζονται διάφοροι δορυφόροι που κινούνται γύρω από τη γη, σύμβολο της εποχής του παγκόσμιου κυβερνοχώρου, των κοινωνικών δικτύων και των διαστημικών εφαρμογών. Τομείς που πρέπει να εκμεταλλευθεί και από τους οποίους μπορεί να κερδίσει και η μικρή Κύπρος.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη ενεργό εμπλοκή στα θέματα διαστημικής πολιτικής και από το 2009 έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Με αυτή τη συμφωνία αρχίζει μια νέα εποχή με στόχο την αφομοίωση των επιτευγμάτων της Ευρώπης στον Διαστημικό Τομέα. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή μας στον Οργανισμό αναμένεται ότι θα είναι ωφέλιμη ιδιαίτερα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και γενικά ευρύτερη ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι η διοργάνωση αυτού του παιδικού διαγωνισμού μας δίδει ιδιαίτερη χαρά αφού έδωσε την ευκαιρία στους νέους μας, αλλά και στην κοινωνία μας γενικότερα, να έρθει πιο κοντά στη διαστημική πολιτική και στη σημασία της για την ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας, σε μια στιγμή που η Κύπρος κάνει τα πρώτα της συντονισμένα βήματα στον τομέα αυτό. Η Κύπρος μπορεί να είναι ένα μικρό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά έχει πολλά να επωφεληθεί από τις εφαρμογές της διαστημικής τεχνολογίας. Ήδη, η Κύπρος είναι μια από τις τρεις χώρες που έχουν επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, να φιλοξενήσει ένα τερματικό δορυφορικό σταθμό ΜΕΟLUT για την υπηρεσία έρευνας και διάσωσης του GALILEO.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο στην Αντριάνα και να ευχηθώ όπως ο παιδικός διαγωνισμός του GALILEO αποτελέσει την απαρχή για την ενασχόληση μας ως Κύπρος στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της εθνικής κριτικής επιτροπής, καθώς και την εταιρεία Pyrgos Congress, η οποία ανέλαβε τα θέματα διοργάνωσης του εν λόγω διαγωνισμού και μας φιλοξενεί σήμερα σε αυτόν τον τόσο ξεχωριστό χώρο.