mtcw




«Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να σας παρουσιάσω το Κλιμάκιο Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων που συντόνισε και εργάστηκε - με τους εκπροσώπους των Τμημάτων του Υπουργείου που βρίσκονται σήμερα εδώ αλλά και τους εκπροσώπους μας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ - για την προετοιμασία και την επιτυχημένη άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας. Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε από τη σημερινή παρουσίαση, η επίτευξη του μεγάλου αυτού εθνικού στόχου, αποτέλεσε προϊόν ομαδικής και συντονισμένης εργασίας αλλά και επίπονης προσπάθειας.

Στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη θα αναφερθούμε στα αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων καθώς επίσης και στην πολύπλευρη συνεισφορά του Υπουργείου στην επιτυχημένη οργάνωση κατά την άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Έχοντας πολυδιάστατες αρμοδιότητες με έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα, το Υπουργείο μας κλήθηκε κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας να προωθήσει στο Συμβούλιο της ΕΕ πανευρωπαϊκές πολιτικές και επιδιώξεις. Διαχειριστήκαμε θέματα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ευρωπαίων πολιτών.

Παράλληλα, τολμήσαμε και θέσαμε προτεραιότητες προωθώντας με επιτυχία πολιτικές που φέρουν πλέον το στίγμα της Κυπριακής Προεδρίας και που συμβάλλουν στην προώθηση της Βιώσιμης και Έξυπνης Ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, έχουμε επιτύχει να επαναπροσδιορίσουμε την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ. Μέσα από ειδική Υπουργική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί αρμόδιοι για θαλάσσια θέματα, στη παρουσία του Προέδρου Barroso και του Προέδρου Χριστόφια, διαμόρφωσαν και υιοθέτησαν τη Διακήρυξη της Λεμεσού. Πρόκειται για μια αμιγώς Κυπριακή πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς και των εκπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου. Η Διακήρυξη της Λεμεσού αποτελεί ορόσημο για τον τρόπο που θα πρέπει να προωθήσουμε τις θαλάσσιες και ναυτιλιακές δραστηριότητες για να συμβάλουμε ουσιαστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης, αξιοποιώντας πλήρως τον θαλάσσιο πλούτο και τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης που απορρέουν από τις θάλασσες μας. Οι σχετικές αναφορές του Προέδρου Barroso κατά την παρουσίαση της Διακήρυξης, οι οποίες εμφανίζονται στη διαφάνεια, είναι χαρακτηριστικές του τρόπου που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποδέχτηκε τη στρατηγική αυτή προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας και της σημασίας που προσδίδει αυτή στη Διακήρυξη της Λεμεσού.

Επιπρόσθετα επιδιώξαμε με επιτυχία τη σύζευξη δύο κεντρικών πολιτικών της ΕΕ (Ψηφιακού Θεματολογίου και Μεταφορών) με την ανάδειξη του ρόλου της ψηφιακής τεχνολογίας στην αειφόρο ανάπτυξη των μεταφορών της ΕΕ. Ήταν η πρώτη φορά που εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου οργάνωσε κοινή Συνάντηση Υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών.

Μέσα από τα Συμπεράσματα που υιοθέτησε η Κυπριακή Προεδρία και τα οποία χαιρετίστηκαν από το σύνολο των κρατών μελών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συζητήθηκαν τρόποι που θα συμβάλουν:

(α) στην Ελεύθερη Χρήση Πληροφοριών και Δεδομένων ως βασικών στοιχείων στις Ευφυείς Μεταφορές και

(β) στην ανάπτυξη Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών και την Πολυτροπικότητα εντός και μεταξύ πόλεων

Υπογραμμίζεται ότι τα εν λόγω Συμπεράσματα παρουσιάστηκαν από την Κυπριακή Προεδρία στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών που φιλοξενήθηκε τον Οκτώβριο στην Αυστρία. Το γεγονός αυτό προσέθεσε κύρος στις προσπάθειες και στον ρόλο που διαδραμάτισε η Κυπριακή Προεδρία στην ανάπτυξη των μεταφορών στην Ευρώπη.

Στις Βρυξέλλες, στις αρμόδιες Ομάδες Εργασίας και κατ’ επέκταση στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, διαχειριστήκαμε με επιτυχία και προωθήσαμε θέματα και νομοθετικές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν προς ένα βιώσιμο και αποτελεσματικότερο σύστημα Μεταφορών και Επικοινωνιών στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα,

• Με βάση τις συμβιβαστικές προτάσεις της Προεδρίας, επετεύχθη συμφωνία στο Συμβούλιο επί της νομοθετικής πρότασης που συμβάλλει στη βέλτιστη χρήση της χωρητικότητας των αερολιμένων της ΕΕ, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού και της ανταγωνιστικότητας των αεροπορικών εταιρειών.

• Οι Υπουργοί Μεταφορών μέσα από τις επίπονες προσπάθειες της Προεδρίας κατέληξαν σε συμφωνία επί της δέσμης μέτρων ενσωμάτωσης των διατάξεων της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας στο Κοινοτικό Δίκαιο, γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των ναυτικών.

• Το Συμβούλιο ενέκρινε Πολιτική Συμφωνία σε σχέση με την Πρόταση Κανονισμού που αφορά τη συσκευή ελέγχου στον τομέα των οδικών μεταφορών (ταχογράφος) και κατέληξε επίσης σε Γενική προσέγγιση για τον περιοδικό έλεγχο των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους. Πρόκειται για δύο προτάσεις η εφαρμογή των οποίων θα συνδράμει ουσιαστικά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, στην ενίσχυση της προστασίας των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση των εκπομπών ρύπων στο τομέα των οδικών μεταφορών.

• Το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα σχετικά με την Εξωτερική Πολιτική Αερομεταφορών της ΕΕ, το περιεχόμενο των οποίων αποτελεί τη βάση για αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων στο τομέα των αερομεταφορών σε διεθνές επίπεδο. Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, κ. Siim Kallas ανέφερε “Θα ήθελα να συγχαρώ την Κυπριακή Προεδρία για τα άριστα προετοιμασμένα Συμπεράσματα Συμβουλίου, τα οποία συνιστούν στέρεα βάση για να ενισχύσουμε τις αεροπορικές σχέσεις μας με σημαντικούς διεθνείς εταίρους”.

• Η Κυπριακή Προεδρία διαχειρίστηκε επίσης θέματα που αποσκοπούν στη βελτίωση των Ευρωπαϊκών Δικτύων Υποδομών. Συγκεκριμένα επιτεύχθηκε πρόοδος σχετικά με τη σύσταση της Διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη», η οποία καθορίζει τους κανόνες και τα κριτήρια κοινοτικής χρηματοδότησης, με στόχο τη βελτίωση των Διευρωπαϊκών Δικτύων στους τομείς των Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας. Πρόκειται για τομείς που μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης για να τεθούν γερές βάσεις στην οικονομία της Ευρώπης, ιδιαίτερα σήμερα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

• Δώσαμε επίσης έμφαση στα Ευρωπαϊκά Συστήματα Δορυφορικής Ραδιοπλοήγησης (Galileo και EGNOS) σημειώνοντας σημαντική πρόοδο επί της σχετικής νομοθετικής πρότασης για τη διακυβέρνηση, τη χρηματοδότηση και την εμπορική εκμετάλλευση τους. Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (Global Navigation Satellite System) το οποίο θα καταστήσει την Ευρώπη αυτάρκη σε συστήματα δορυφορικού εντοπισμού θέσεως με προηγμένες εφαρμογές στις μεταφορές, στην κινητή επικοινωνία, την ασφάλεια, την έρευνα και διάσωση, την προστασία του περιβάλλοντος κλπ.

• Η Κυπριακή Προεδρία με τους χειρισμούς της έδωσε το στίγμα της στον στόχο για μια πιο Ψηφιακή Ευρώπη. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας επιτεύχθηκε πρόοδος επί νομοθετικής πρωτοβουλίας που αναμένεται να ενδυναμώσει την Ενιαία Αγορά της ΕΕ, τόσο μέσω της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στις ψηφιακές συναλλαγές όσο και μέσω της διευκόλυνσης της ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και δημόσιων διοικήσεων. Πρόοδος επίσης σημειώθηκε σχετικά με τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την περαιτέρω χρήση των πληροφοριών του δημόσιου τομέα, καθώς και τη μέγιστη αξιοποίηση των συναφών διαθέσιμων πόρων στην ΕΕ.

• Η Προεδρία προώθησε επίσης θέματα που συμβάλλουν στην ασφάλεια των δικτύων και πληροφοριών στην Ευρώπη ενώ με δική της πρόταση προωθήθηκε στο Συμβούλιο η σύσταση ομάδας εργασίας με οριζόντια αρμοδιότητα εξέτασης θεμάτων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Τα πιο πάνω αποτελούν τμήμα των θεμάτων που κληθήκαμε να διαχειριστούμε στα πλαίσια της εξάμηνης Προεδρίας. Το σύνολο των θεμάτων και των αποτελεσμάτων της Κυπριακής Προεδρίας στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων καθώς και των συναντήσεων που οργανώθηκαν από το Υπουργείο, καταγράφονται στο Ενημερωτικό Δελτίο που ετοίμασε το Κλιμάκιο Ευρωπαϊκών Θεμάτων και το οποίο έχετε ενώπιον σας.

Η συνεισφορά του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων δεν περιορίστηκε μόνο στην επιτυχημένη διαχείριση νομοθετικών προτάσεων και στον εμβολιασμό των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προτεραιότητες που εκπονήθηκαν και προωθήθηκαν από την Κυπριακή Προεδρία. Το Υπουργείο μας είχε καταλυτικό ρόλο τόσο στην οργανωτική πτυχή, με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και τη διακίνηση των συνέδρων, όσο και στην προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με σημαντικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό».

Καταλήγοντας ο κ. Υπουργός ανέφερε τα εξής: «Το θεματολόγιο που κλήθηκε να διαχειριστεί η Κυπριακή Προεδρία στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και τα αποτελέσματα που έχουν σημειωθεί μέσα από τους χειρισμούς της Κυπριακής Προεδρίας, προσδίδουν αξία στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δημιουργήσει ανάπτυξη κατά τρόπο έξυπνο και αειφόρο.

Επιπρόσθετα, οι πρωτοβουλίες που είχαν τεθεί από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και αφορούσαν την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική καθώς και τους τομείς των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών είχαν σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να ευθυγραμμίζονται με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αλλά και να εμβολιάζουν με κυπριακό άρωμα τις κοινές μας επιδιώξεις. Από τα εγκωμιαστικά σχόλια των εταίρων μας και των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιστεύω ότι έχουμε συνδράμει στην υλοποίηση σημαντικών ευρωπαϊκών στόχων ενώ παράλληλα εκτιμώ ότι έχουν δημιουργηθεί σημαντικές αλυσιδωτές θετικές προεκτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των τομέων και στην Κύπρο.

Η επιτυχημένη άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας αφήνει σημαντική κληρονομιά στην Κύπρο. Αποκτήσαμε την κατάλληλη εμπειρογνωμοσύνη, κερδίσαμε τον σεβασμό τόσο των εταίρων μας όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Κύπρος απέκτησε νέες δυνατότητες, γνώσεις και σημαντική δικτύωση στα ευρωπαϊκά δρώμενα που θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Επιβάλλεται να επενδύσουμε πάνω σ’αυτό το επίτευγμα, βελτιώνοντας τις εθνικές μας επιδόσεις, προωθώντας με όραμα και στόχευση αλλά και με μεγαλύτερη πλέον σοφία τα εθνικά μας συμφέροντα ως ενεργοί εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».