mtcw


Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που προσφωνώ σήμερα το Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Εργατοϋπαλλήλων Γεωργίας, Δασών, Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και συναφών επαγγελμάτων Κύπρου, η οποία συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια από την ίδρυσή της.

Το εργατικό κίνημα στην Κύπρο έχει ιστορία πολλών δεκαετιών. Με την αγωνιστικότητα, εργατικότητα και υπευθυνότητα που πάντοτε το διέκρινε, έχει επιτύχει όχι μόνο την ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, την κατοχύρωση των κοινωνικών παροχών και των απολαβών των εργαζομένων αλλά έχει ταυτόχρονα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας.

Φίλοι εργαζόμενοι σε όλους αυτούς τους παραγωγικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, ο ρόλος σας είναι αναμφισβήτητα σημαντικός, αλλά και ουσιαστικός τόσο για την σταθερότητα όσο και για την ανάπτυξη της οικονομίας της πατρίδας μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθώ στη συνεισφορά των εργαζομένων στα δύσκολα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, που εργάστηκαν σκληρά και συνεισέφεραν ουσιαστικά στη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας τα δύσκολα εκείνα χρόνια.

Η στενή και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργοδοτών για την επίλυση των εργατικών διαφορών και για την επίτευξη συμφωνιών και συλλογικών συμβάσεων, συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία μιας υγιούς υποδομής στην Κύπρο, σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Η ύπαρξη ενός αποδοτικού και ολιστικού συστήματος μεταφορών αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των κρατών. Στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου ο ανταγωνισμός μεταξύ κρατών είναι ιδιαίτερα οξύς, η αποτελεσματική και αποδοτική, από κάθε άποψη, λειτουργία των μεταφορών καθορίζει και την ανταγωνιστικότητα της κάθε χώρας. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών μας και η καθιέρωση ενός αποδοτικού συστήματος θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη της Κυβέρνησης.

Στην περίπτωση της χώρας μας, οι θαλάσσιες μεταφορές είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου, καθώς αυτές αποτελούν τη μοναδική λύση για τη διεξαγωγή του μεγαλύτερου όγκου του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η προσπάθεια της Αρχής Λιμένων Κύπρου και του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων εστιάζεται στη βελτίωση της αποδοτικότητας της λειτουργίας των λιμανιών, στη μείωση του κόστους χειρισμού φορτίων και στην ένταξη των λιμενικών υπηρεσιών σε ένα ολοκληρωμένο παγκόσμιο δίκτυο διανομής. Τα λιμάνια μας εξελίσσονται σταδιακά από απλά σημεία – κλειδιά στα οποία εφάπτονται τα χερσαία και θαλάσσια δίκτυα μεταφορών, σε εμπορικά και βιομηχανικά κέντρα με στόχο τη μελλοντική τους μετατροπή σε κομβικούς κρίκους στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Γύρω από αυτό το στόχο περιστρέφονται όλες οι αναπτυξιακές κινήσεις στα λιμάνια, όπως είναι η δημιουργία νέων χώρων στοιβασίας εμπορευματοκιβωτίων, η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και η επέκταση του νότιου κρηπιδώματος του λιμανιού Λεμεσού, η ανέγερση νέου κτηρίου επιβατών, η αναβάθμιση της υφιστάμενης αίθουσας επιβατών και η αγορά νέων γερανογέφυρων και ρυμουλκού.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες του Υπουργείου είναι και η βελτίωση των επιπέδων ασφαλείας, διαβίωσης και εργασίας των ναυτικών πάνω στα κυπριακά πλοία, καθώς επίσης και της επαγγελματικής κατάρτισής τους. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συστηματικότερη και αυστηρότερη εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων που έχει επικυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία και που βρίσκονται διεθνώς σε ισχύ. Οι έντονες προσπάθειες που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων για εκσυγχρονισμό του κυπριακού στόλου και η υιοθέτηση αυστηρών μέτρων ασφαλείας στα κυπριακά πλοία, έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ναυτικών ατυχημάτων.

Επίσης, η χώρα μας διεδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίπονη εργασία που διεξήχθη στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας για την ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των Διεθνών Ναυτιλιακών Συμβάσεων Εργασίας, συμμετέχοντας ενεργά και εποικοδομητικά τόσο στην τριμερή ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου για τα επίπεδα ναυτικής εργασίας όσο και στις συναντήσεις της αντίστοιχης υπο-ομάδας εργασίας. Από την προσπάθεια αυτή προέκυψε μια ενοποιημένη και εκσυγχρονισμένη διεθνής σύμβαση, η Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας 2006 (Maritime Labour Convention 2006), η οποία βελτιώνει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των ναυτικών, θέτοντας τα ελάχιστα εργασιακά πρότυπα για όλους σχεδόν τους τομείς που άπτονται της εργασίας των ναυτικών σε πλοία. Τη σύμβαση αυτή η Κύπρος θα κυρώσει πριν το τέλος του 2010, όπως και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά θα παρασχεθούν ισχυρά φορολογικά κίνητρα στους πλοιοδιαχειριστές που θα την εφαρμόσουν από την αρχή του 2010 στα πλοία που διαχειρίζονται.

Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των χερσαίων μεταφορών αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της κυβερνητικής πολιτικής. Υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια βελτίωσης του οδικού δικτύου που συνδέει τόσο τα αστικά κέντρα μεταξύ τους όσο και με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται, από τη μια, εξοικονόμηση χρόνου και πόρων και, από την άλλη, καλύτερες και πιο ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους στον τομέα των μεταφορών, αλλά και στους πολίτες που διακινούνται καθημερινά στους δρόμους. Όσον αφορά τις δημόσιες οδικές μεταφορές, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει με πρωτοβουλίες με στόχο την αναβάθμισή τους, παρέχοντας την ευχέρεια στον πολίτη να διακινείται με σύγχρονα λεωφορεία στον προορισμό που θέλει. Πρωτοβουλίες όπως τα ειδικά δρομολόγια προς τα αεροδρόμια και τα περιφερειακά νοσοκομεία, αλλά και την ύπαιθρο γενικότερα, μαρτυρούν τη θέληση του Υπουργείου να αναπτύξει τις δημόσιες μεταφορές προς όφελος όλων των πολιτών.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, στο πλαίσιο του οράματος για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, άρχισε την υλοποίηση της μετάβασης από το προηγούμενο σύστημα λειτουργίας των λεωφορείων στο νέο σύστημα για ταχεία αναβάθμιση των δημόσιων επιβατικών μεταφορών, με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών.

Το Υπουργείο θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους για την περαιτέρω βελτίωση των επιπέδων ασφαλείας και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων. Στόχος μας είναι η διασφάλιση της εργατικής ειρήνης, σε συνεργασία πάντοτε με τις συντεχνίες, σε όλο το εύρος των μεταφορών, γεγονός το οποίο βοηθά σημαντικά στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των εμπορικών συναλλαγών της χώρας μας προς όφελος όλων των συμβαλλομένων, των καταναλωτών, αλλά και της οικονομίας του τόπου γενικότερα.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία και ευόδωση των σκοπών του συνεδρίου σας.

____________

Σημ. Το χαιρετισμό διάβασε ο Διευθυντής του Τμήματος ελέγχου δρ Οδυσσέας Μιχαηλίδης.