mtcw


Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου και το Κυπριακό Κέντρο Προώθησης των Θαλάσσιων Μεταφορών Μικρών Αποστάσεων για την πρόσκληση να παρευρεθώ σε αυτή την ενδιαφέρουσα διημερίδα με τίτλο «Γαλάζια Σταδιοδρομία 2013» που διοργανώνεται με τη στήριξη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου και της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας να διοργανώσετε ένα τέτοιο γεγονός που αναφέρεται στο σημαντικό πανευρωπαϊκό ζήτημα της Γαλάζιας Ανάπτυξης, της ανάπτυξης δηλαδή που στηρίζεται στην ολιστική, αειφόρο και πολυδιάστατη προσέγγιση όλων των θαλάσσιων αναπτυξιακών συνιστωσών.

Η κατατόπιση των νέων μας για τους διάφορους κλάδους την ναυτιλίας αλλά και γενικότερα των επαγγελμάτων της θάλασσας από επαγγελματίες των διαφόρων ειδικοτήτων είναι πολύ σημαντική, προκειμένου οι νέοι μας να έχουν τη σωστή εικόνα των διαφόρων κλάδων, ούτως ώστε να μπορούν να κάνουν τις όσο το δυνατό σωστότερες επιλογές για το μέλλον τους.

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου έχει ήδη διανύσει με επιτυχία τρία χρόνια λειτουργίας κι έχει πετύχει σημαντική πρόοδο τόσο στους τομείς της Έρευνας, της Τεχνολογίας, της Καινοτομίας και της Προστασίας του Περιβάλλοντος, όσο και της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στα Επαγγέλματα της Ναυτιλίας και της Θάλασσας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων εκτιμά ιδιαίτερα τις προσπάθειες του Ινστιτούτου, το οποίο θεωρεί ένα αξιόπιστο συνεργάτη του και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο τις προσπάθειες για επίτευξη των στόχων του που είναι, άλλωστε, και στόχοι του Υπουργείου μας.

Επιπρόσθετα, συγχαίρω τη διοίκηση και το προσωπικό του Κυπριακού Κέντρου Προώθησης Θαλάσσιων Μεταφορών Μικρών Αποστάσεων, οι οποίοι με τη συστηματική δουλειά τους έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα σοβαρό και υψηλού επιπέδου κέντρο προώθησης στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό για την περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή.

Στην επικράτεια της Κύπρου έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν πέραν των 60 πλοιοδιαχειριστριών εταιριών. Το 87% των εταιριών αυτών ελέγχονται από κυπριακά και ευρωπαϊκά συμφέροντα και σε αυτές εργοδοτούνται περίπου 40,000 ναυτικοί από τους οποίους 5,000 είναι Ευρωπαίοι.

Πέραν όμως της ναυτιλίας και άλλοι τομείς της οικονομίας του τόπου μας σχετίζονται με το σημερινό Συνέδριο. Ο τομέας των υδατοκαλλιεργειών, για παράδειγμα, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής, παρουσιάζοντας εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και ένα άριστης ποιότητας εξαγώγιμο προϊόν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η υδατοκαλλιέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο παραγωγής τροφίμων, με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 6-8% ετησίως. Η κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται στον τομέων των υδατοκαλλιεργειών εφαρμόζεται με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και το σεβασμό του θαλάσσιου περιβάλλοντος και δίνει έμφαση στην ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας.

Η κυπριακή υδατοκαλλιέργεια, αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα, στηριζόμενη στην προηγμένη έρευνα και βιοτεχνολογία. Συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγή αλιευτικών προϊόντων, στη μείωση του αλιευτικού ελλείμματος και κατ’ επέκταση στη μείωση του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την απασχόληση ειδικού επιστημονικού προσωπικού, στην κοινωνικοοικονομική συνοχή των απομακρυσμένων περιοχών, στην προσφορά ενός διατροφικού προϊόντος οικονομικά προσιτού, υψηλής θρεπτικής αξίας καθώς επίσης και στη διατήρηση ισορροπημένων και βέλτιστων διατροφικών συνηθειών.

Είναι πεποίθησή μας ότι στα πλαίσια της πρόσφατης ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κύπρος θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και στον ενεργειακό τομέα της περιοχής και θα γίνει ένας αναντικατάστατος, ίσος μεταξύ ίσων, συμμέτοχος του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενεργειακού δικτύου, διοχετεύοντας κατάλληλα εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα αυτό.

Η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική η οποία αποτελεί ευθύνη αλλά και κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου μας - προωθεί μια νέα πολιτική προσέγγιση - διασυνοριακή και διατομεακή - για την αξιοποίηση των συνεργειών μεταξύ των πολιτικών που αφορούν τις θάλασσες, τις παράκτιες περιφέρειες και τους θαλάσσιους τομείς και μας προσφέρει τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, για μια ευρεία συνεργασία και ολιστική θεώρηση των πολλών εθνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών συμφερόντων που είναι συνδεδεμένα με τη θάλασσα. Η ίδια η διατομεακή φύση της ευρωπαϊκής θαλάσσιας πολιτικής, απαιτεί τη συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων, τόσο για τη διαμόρφωση, όσο και για τη στήριξη των κυπριακών θέσεων απέναντι στα Κοινοτικά όργανα.

Από πλευράς Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, καταβάλλονται προσπάθειες για προώθηση κάποιων νέων πρωτοβουλιών που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρονται στην Κύπρο στα πλαίσια και των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων για ανάπτυξη, στους τομείς της θάλασσας και δημιουργία ευκαιριών εργοδότησης για τους νέους μας.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στην διημερίδα, η οποία ελπίζω να καταστεί και ετήσιος θεσμός ενημέρωσης για όσους ενδιαφέρονται να αντιμετωπίσουν ως νέοι και τολμηροί Οδυσσείς τις προκλήσεις της θάλασσας.