mtcw




Η Υπουργός Συγκοινωνιών απευθύνει χαιρετισμό στο 2o Συνέδριο Tηλεπικοινωνιών Infocom. Cy 2010 με τίτλο «Life, Work and Play the Digital Way: Η ευρυζωνικότητα μοχλός ανάπτυξης στην ψηφιακή εποχή».

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στο 2ο ετήσιο συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Infocom 2010. Θα ήθελα λοιπόν να χαιρετίσω θερμά όλους τους παρευρισκομένους και να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου προς τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης με αντικείμενο ένα θέμα πολύ επίκαιρο και εξαιρετικά σημαντικό.

Η εποχή μας έχει χαρακτηριστεί ως η εποχή των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής επανάστασης. Η σημερινή πραγματικότητα διαμορφώνεται από τις νέες τεχνολογίες οι οποίες καθορίζουν όλες τις σύγχρονες μορφές οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αποτελούν ουσιαστικό παράγοντα της παγκόσμιας οικονομίας και η διάχυση τους σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας είναι αδήριτη προϋπόθεση για τη μετάβαση στην κοινωνία της γνώσης.


Τα ευρυζωνικά δίκτυα προσφέρουν στους χρήστες πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία εξελιγμένων υπηρεσιών και εφαρμογών. Σε αυτές μπορεί κανείς να συμπεριλάβει όλες τις τηλε-υπηρεσίες (π.χ. τηλε-εργασία, τηλε-εκπαίδευση, τηλε-ιατρική, τηλε-συνεδρίαση κτλ.), διαδικτυακές υπηρεσίες, μετάδοση video υψηλής ποιότητας, αλληλεπιδραστικά παιχνίδια καθώς και ένα μεγάλο σύνολο υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας που σχετίζονται με την παροχή πληροφοριών, ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων αλλά και εμπορικών συναλλαγών.


Τα δίκτυα αυτά αλλάζουν για πάντα τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, ενημερωνόμαστε, συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε πληροφορίες, εργαζόμαστε, εκπαιδευόμαστε, συναλλασσόμαστε, ψυχαγωγούμαστε, απολαμβάνουμε ένα πιο εξελιγμένο σύστημα υγείας και συμμετέχουμε στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες.


Η ευρυζωνική ανάπτυξη θα βελτιώσει την καθημερινή ζωή των πολιτών και θα βοηθήσει στην οικοδόμηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η οποία θα αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τις ανάγκες των πολιτών αλλά και θα γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και γεωγραφικά αποκλεισμένες ομάδες.


Η Κύπρος, ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδρανής ή αμέτοχη σ’ αυτήν την επανάσταση. Έχουμε επίγνωση ότι η ανάπτυξη και η προώθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών αντιμετωπίζει στο παρόν στάδιο κάποια προβλήματα στη χώρα μας. Στον τομέα των ευρυζωνικών υπηρεσιών παρατηρείται γενικά ένα χαμηλό ποσοστό διείσδυσης το οποίο οφείλεται κυρίως σε δύο δεδομένα: Πρώτον στο ότι σε αρκετές περιοχές, κυρίως αγροτικές, δεν προσφέρονται ευρυζωνικές υπηρεσίες και δεύτερον στις ψηλές τιμές στις οποίες προσφέρονται οι εν λόγω υπηρεσίες. Τα πιο πάνω φαινόμενα παρουσιάζονται κυρίως λόγω του μη επαρκούς ανταγωνισμού και των εναλλακτικών υποδομών, με συνέπεια την περιορισμένη επιλογή σε παροχείς και υπηρεσίες.


Ανταποκρινόμενοι στις πιο πάνω προσκλήσεις, αναπτύσσουμε μια συγκροτημένη Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνία της Πληροφορίας που στοχεύει στη μεθόδευση των κυβερνητικών μέτρων πολιτικής, ώστε να αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις και να μεγιστοποιείται η αξιοποίηση των παρεχόμενων ευκαιριών προς όφελος όλων, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.


Προωθούμε τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε διάφορους βασικούς τομείς της οικονομίας όπως η υγεία, η εκπαίδευση και ο τουρισμός με σκοπό τη βελτίωση και αναβάθμιση τους και προσβλέπουμε στην προσέλκυση επενδύσεων σε αυτούς τους κλάδους και στην καθιέρωση της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών.


Επιπρόσθετα, βασικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον Κύπριο πολίτη. Οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να σχεδιάζονται με βάση το συμμετοχικό παγκόσμιο ιστό (Web 2.0) και ειδικότερα τη χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, έτσι ώστε να είναι πιο κατανοητές και ελκυστικές στους πολίτες. Οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να είναι προσβάσιμες και από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και επομένως θα σχεδιαστούν λαμβάνοντας υπόψη και την οδηγία WCAG 2.0.


Παράλληλα, για να μπορέσει οι κοινωνία μας να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών, προωθούμε και την καλλιέργεια ψηφιακής κουλτούρας καθώς και την ψηφιακή ενσωμάτωση όλων των στρωμάτων της κοινωνίας μας.


Υπολογίζουμε ότι το πρώτο προσχέδιο του εγγράφου της ψηφιακής στρατηγικής της Κύπρου θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ακολούθως θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιτροπής που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για υποβολή σχολίων, τα οποία θα ληφθούν υπόψη στον καταρτισμό του τελικού εγγράφου το οποίο θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Το Υπουργείο Συγκοινωνιών, μόλις του ανατέθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ο τομέας της Κοινωνίας της Πληροφορίας, ανέλαβε δράση με στόχο τη δημιουργία σε όλη την Κύπρο των κατάλληλων υποδομών που θα έχουν τις δυνατότητες να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του μέλλοντος. Συγκεκριμένα, για την εξάλειψη του γεωγραφικού ψηφιακού χάσματος και τη δημιουργία προϋποθέσεων επιτυχούς εισαγωγής των νέων τεχνολογιών και την προσφορά καινοτόμων υπηρεσιών σε ολόκληρη την Κύπρο έχουμε εκπονήσει σχέδιο στήριξης φορέων ηλεκτρονικών επικοινωνιών για παροχή ευρυζωνικού δικτύου στις «λευκές περιοχές» της Κύπρου, δηλαδή στις περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες.


Το Σχέδιο έχει κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως συμβατό με τους κανόνες περί δημοσίων ενισχύσεων. Εκκρεμεί η έγκριση από το Γραφείο Προγραμματισμού της χρηματοδότησης μέρους του Σχεδίου από τα διαρθρωτικά ταμεία και ακολούθως θα προχωρήσουμε αμέσως στην υλοποίηση του. Η συνολική διάρκεια του έργου αναμένεται να είναι γύρω στους 18 μήνες.


Επίσης στον τομέα των υποδομών προωθούμε τον ανταγωνισμό με την αδειοδότηση ζωνών ραδιοσυχνοτήτων στις οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ασύρματα κινητά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών που προσφέρουν ευρυζωνικές υπηρεσίες και τα οποία χρησιμοποιούν διάφορες τεχνολογίες όπως π.χ. UMTS, LTE και WiMax. Στόχος μας είναι όλοι οι Κύπριοι πολίτες να έχουν επιλογές, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας καθώς επίσης και η δημιουργία μιας και μοναδικής ψηφιακής ταχύτητας στην Κύπρο.


Τέλος, όπως γνωρίζετε, έχει ήδη αρχίσει και η εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης στην Κύπρο με την αδειοδότηση και λειτουργία ψηφιακού δικτύου από το ΡΙΚ και τον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αδειοδότηση του δευτέρου δικτύου. Τα δίκτυα αυτά θα προσφέρουν στον Κύπριο πολίτη καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου, περισσότερα κανάλια καθώς και νέες υπηρεσίες όπως ο ηλεκτρονικός οδηγός προγραμμάτων και οι διαδραστικές υπηρεσίες. Για την ενημέρωση του κοινού για τις πιο πάνω εξελίξεις αλλά και τα οφέλη που θα του προσφέρει η ψηφιακή τηλεόραση θα διεξαχθεί σχετική διαφωτιστική εκστρατεία, την οποία συντονίζει το Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Έχει ολοκληρωθεί η φάση του σχεδιασμού της εκστρατείας και προνοείται η ενεργός εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων μερών. Προχωρούμε ήδη με την υλοποίηση κάποιων δράσεων όπως η δημιουργία ιστοσελίδας και η ενημέρωση διαφόρων επαγγελματικών ομάδων και, παράλληλα, βρισκόμαστε σε διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών για την έγκριση σχετικού προϋπολογισμού έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της εκστρατείας στο σύνολο της.


Καλωσορίζοντας και πάλι όλους τους παρευρισκόμενους, εύχομαι κάθε επιτυχία στη σημαντική αυτή εκδήλωση.