mtcw


Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, ως η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας. Για το 2010 το Συμβούλιο της Διεθνής Ένωσης Τηλεπικοινωνιών έχει υιοθετήσει το θέμα: «Καλύτερη πόλη, καλύτερη ζωή με Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών».

Η εποχή μας έχει χαρακτηριστεί ως η εποχή των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής επανάστασης. Οι νέες αυτές τεχνολογίες καθορίζουν όλες τις σύγχρονες μορφές οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Οι τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών αλλάζουν τον τρόπο εργασίας, επικοινωνίας, συναλλαγής, ακόμη και διασκέδασης και μεταλλάσουν τις βάσεις του οικονομικού ανταγωνισμού. Αποτελούν βασικό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Παράλληλα, δημιουργούν νέους τρόπους εργασίας, νέες προοπτικές και ενισχύουν την ανάγκη της συνεχούς μάθησης και προσαρμογής του εκπαιδευτικού συστήματος.

Οι τοπικές αρχές αποτελούν θεμελιώδη πυλώνα της κοινωνικής και πολιτικής δομής όλων των δημοκρατικών χωρών και η αποτελεσματική και δημοκρατική τοπική διακυβέρνηση αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. Η ανάπτυξη και η χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών από τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο στην ευρεία χρήση των υπηρεσιών αυτών από όλα τα στρώματα της κοινωνίας.

Επίσης, η ανάπτυξη και η καλύτερη χρήση περιβαλλοντικών τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα η τηλεργασία, η χρήση έξυπνων μετρητών που ελέγχουν την κατανάλωση του ηλεκτρισμού και του φωτισμού, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και στην άμβλυνση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Οι τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών αποτελούν ουσιαστικό παράγοντα της παγκόσμιας οικονομίας και η διάχυση τους σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας είναι αδήριτη προϋπόθεση για τη μετάβαση στην κοινωνία της γνώσης. Από την άλλη, όμως, η κακή και ασύδοτη χρήση τους κρύβει πάρα πολλούς κινδύνους. Οι διαδικτυακές τεχνολογίες έγιναν πολύ γρήγορα ο αγαπημένος τρόπος των νέων για να επικοινωνούν. Ωστόσο, οι νέοι πρέπει να έχουν επίγνωση των κινδύνων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στο νέο αυτό περιβάλλον και να γνωρίζουν πώς να τους αντιμετωπίσουν εάν προκύψουν. Όλοι οι χρήστες των διαδικτυακών τεχνολογιών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αναφέρουν προσωπικά τους στοιχεία ή οποιαδήποτε άλλα δεδομένα τους και θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο να γίνουν έρμαια εκμετάλλευσης των αδίστακτων εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Επίσης, ο κυβερνοχώρος προσφέρει νέες δυνατότητες στους νέους, όμως, πολύ εύκολα μπορεί να τους αποκόψει από την πραγματικότητα και να προκαλέσει επιπτώσεις στην οικογενειακή και προσωπική τους ζωή, λόγω της έλλειψης επαφής, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Ανταποκρινόμενη στο νέο περιβάλλον, η Κυπριακή Κυβέρνηση αναπτύσσει μια συγκροτημένη Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνία της Πληροφορίας που στοχεύει στη μεθόδευση των κυβερνητικών μέτρων πολιτικής, ώστε να αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις και να μεγιστοποιείται η αξιοποίηση των παρεχόμενων ευκαιριών προς όφελος όλων, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Επιπρόσθετα, οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αναπτύσσουν συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση και ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας σε ολόκληρη την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων και των υπο-εξυπηρετούμενων περιοχών για να επιτευχθεί η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και η δημιουργία προϋποθέσεων επιτυχούς εισαγωγής νέων τεχνολογιών και προσφοράς καινοτόμων υπηρεσιών σε ολόκληρη την Κύπρο. Στόχος μας είναι όλοι οι Κύπριοι πολίτες, μαζί και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, να έχουν επιλογές, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και να αποκτήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ενταχθούν στην Κοινωνία της Πληροφορίας.