mtcw


Είναι με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια του Τοπικού Μουσείου του Αρχαίου Ιδαλίου.

Είναι καλά γνωστό ότι το Ιδάλιον και η ευρύτερη περιοχή του, έχουν να επιδείξουν ένα λαμπρό πολιτισμό. Η πρωϊμότερη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή ανάγεται στην πρώτη φάση της Νεολιθικής περιόδου, στην 7η χιλιετία π.Χ. Ήδη από τον 18ο αιώνα π.Χ διάφοροι όμοροι οικισμοί στην περιοχή ανάπτυξαν εμπορικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες της Μεσογείου και από τότε η περιοχή κατοικήθηκε αδιάλειπτα μέχρι τις μέρες μας αναπτύσσοντας ένα αξιοθαύμαστο οικονομικό και πολιτιστικό πλούτο. Αποκορύφωμα αυτής της ανάπτυξης ήταν το βασίλειο του Ιδαλίου που άνθισε ιδιαίτερα κατά τον 6ον και 5ον αιώνα π.Χ. Οι γραπτές πηγές και το αρχαιολογικό υλικό μαρτυρούν ότι ήταν ένα από τα λαμπρότερα βασίλεια της Κύπρου με ανθηρή οικονομία που στηριζόταν στην εύφορη γη της κοιλάδας του ποταμού Γιαλιά και στις χαλκοφόρες γειτονικές περιοχές.

Τα πλούσια ευρήματα από την περιοχή του Ιδαλίου, τα περισσότερα από τα οποία κοσμούν σήμερα τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, αποτελούν αντικείμενα μελέτης και θαυμασμού παγκοσμίως. Παρόλο που στην Κύπρο παρέμειναν πολύ λίγα από τα ευρήματα του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα, οι σημαντικές ανακαλύψεις των πρόσφατων ανασκαφών του Τμήματος Αρχαιοτήτων και ξένων αποστολών αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία του μουσείου που εγκαινιάζουμε σήμερα.

Η ένταξη του μουσείου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και η τοποθέτηση του σε κεντρικό σημείο της κοινότητας, παρέχει την δυνατότητα ανάπτυξης ενός νέου σημαντικού τουριστικού προορισμού προς όφελος της κοινότητας και των κατοίκων της γύρω περιοχής. Η φιλοσοφία που ακολουθήθηκε τόσο στο κτιριολογικό πρόγραμμα, όσο και στην οργάνωση της έκθεσης, προβλέπει να λειτουργήσει το μουσείο ως κέντρο επισκεπτών για τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και ως εκπαιδευτικό κέντρο για τα σχολεία και τους κατοίκους της περιοχής. Στην οργάνωση της έκθεσης ακολουθήθηκαν σύγχρονες μέθοδοι μουσειολογικής προσέγγισης. Χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα υλικά και έγινε προσπάθεια να προβληθούν τα εκθέματα με επεξηγηματικά κείμενα και πλούσιο διδακτικό φωτογραφικό υλικό. Επίσης σε χώρο όπου θα μπορούν να γίνονται διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις, θα υπάρχει συνεχής προβολή ταινίας με περισσότερες λεπτομέρειες για τον αρχαιολογικό χώρο, τις ανασκαφές και τα ευρήματα.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα τις Δημοτικές Αρχές, τους λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων, τους κατοίκους της περιοχής και γενικά όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού κέντρου προβολής του πολιτισμού της Κύπρου και να τονίσω τη σημασία που το κράτος προσδίδει στις προσπάθειες για την πολιτιστική ανάπτυξη των κοινοτήτων και της υπαίθρου γενικά. Είμαι βέβαιη ότι το μουσείο που εγκαινιάζουμε σήμερα θα γίνει ο πολιτιστικός πυρήνας της περιοχής, ο οποίος, εκτός από την προβολή των αρχαιοτήτων του Ιδαλίου, θα βοηθήσει και στην ανάδειξη και προβολή όλων των αρχαιολογικών χώρων, των εκκλησιαστικών μνημείων και των μνημείων λαϊκού πολιτισμού ολόκληρης της περιοχής. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με την συνεργασία των κρατικών, κοινοτικών, εκκλησιαστικών και ιδιωτικών φορέων που ενδιαφέρονται για την σωστή αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Εξάλλου, αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η ημικατεχόμενη πατρίδα μας είναι πιστεύω σημαντικό να προβάλλουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Γιατί όσοι εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στις διαδικασίες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό Πρόβλημα, οφείλουν να γνωρίζουν ποιοι είμαστε και ποια ιστορία κουβαλούμε.