mtcw


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών να οργανώσει σήμερα ενημερωτική ημερίδα σχετικά με τις ηλεκτρονικές υπογραφές. Καλωσορίζω, επίσης, θερμά τους συμμετέχοντες σ’ αυτή την ημερίδα, που θα ασχοληθεί με ένα τόσο επίκαιρο θέμα, το οποίο αναμένεται να επηρεάσει θετικά το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις συναλλαγές με το δημόσιο, και γενικά τον τρόπο με τον οποίο θα συναλλασσόμαστε μεταξύ μας.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες της ραγδαίας εξάπλωσης του Διαδικτύου. Σ΄ αυτή την εκρηκτική πορεία έρχονται να προστεθούν και οι ηλεκτρονικές υπογραφές και να συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας ισχυρής και υγιούς ενιαίας ευρωπαϊκής ψηφιακής αγοράς. Σήμερα, οι δυσκολίες στην επαλήθευση ταυτοτήτων και υπογραφών συνιστούν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της διαδικτυακής οικονομίας στην ΕΕ αλλά και γενικότερα στον διεθνή χώρο. Οι ηλεκτρονικές υπογραφές αποτελούν σημαντικό εργαλείο, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να βασίζονται σε ασφαλείς, αξιόπιστες και εύχρηστες διαδικτυακές υπηρεσίες.

Η ηλεκτρονική υπογραφή είναι ένας πρακτικός μηχανισμός για τη μοναδική αναγνώριση και πιστοποίηση ενός συγκεκριμένου προσώπου ή οργανισμού που συναλλάσσεται και δραστηριοποιείται μέσω διαδικτύου. Επίσης, ο δημιουργός ενός ηλεκτρονικού μηνύματος ή εγγράφου ή μιας διαδικτυακής πράξης με την ηλεκτρονική του υπογραφή δεσμεύει τον εαυτό του για το περιεχόμενο του εγγράφου ή της συγκεκριμένης συναλλαγής. Οι ηλεκτρονικές υπογραφές παρέχουν τη βάση για να υπάρχει εμπιστοσύνη στην ηλεκτρονική διαδραστικότητα, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας.

Τα πλεονεκτήματα χρήσης των ηλεκτρονικών υπογραφών είναι πάρα πολλά και θα αναλυθούν στην πορεία της ημερίδας, αξίζει όμως να αναφέρουμε ορισμένα από αυτά:

• Παρέχεται η απαραίτητη αυθεντικότητα και ακεραιότητα, ενώ αποφεύγεται οποιαδήποτε νομική αμφισβήτηση ηλεκτρονικών εγγράφων που διακινούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

• Εξασφαλίζεται η εμπιστοσύνη στο Διαδίκτυο ώστε αυτό να χρησιμοποιείται ως ασφαλές μέσο για τη διακίνηση ηλεκτρονικών εγγράφων, καθώς και η ασφαλής λειτουργία του ηλεκτρονικού εμπορίου και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

• Εξοικονομείται χρόνος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς υπάρχει άμεση ταυτοποίηση μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη.

Επιπρόσθετα, με τις ηλεκτρονικές υπογραφές τόσο ο δημόσιος τομέας, όσο και οι επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν εξαιρετικά θετικά και στο περιβάλλον. Η χρήση των ηλεκτρονικών υπογραφών θα συμβάλει στην ουσιαστική μείωση ή και την εξάλειψη της κατανάλωσης ενός συνόλου προϊόντων, όπως χαρτί, εκτυπωτές, φωτοαντιγραφικά, μελάνια και υπηρεσίες παράδοσης. Παράλληλα, θα βελτιωθεί σημαντικά η παραγωγικότητα και θα μειωθεί το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στο ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη το θέμα των ηλεκτρονικών υπογραφών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Ήδη τροποποιείται η Ευρωπαϊκή οδηγία για τις ηλεκτρονικές υπογραφές, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η ασφαλής και απρόσκοπτη ηλεκτρονική αλληλεπίδραση μεταξύ των επιχειρήσεων, των πολιτών και των δημόσιων αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω τροποποίηση γίνεται με πρόταση Κανονισμού ο οποίος θα εκδοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Σκοπός της πρότασης Κανονισμού είναι να ενισχυθεί η ισχύουσα νομοθεσία αλλά και να επεκταθεί, ώστε να καλύπτει την αμοιβαία αναγνώριση και αποδοχή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης των κοινοποιημένων συστημάτων ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και άλλων σημαντικών σχετικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών εμπιστοσύνης στις συναλλαγές.

Στην Κύπρο, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών προχώρησε σε τροποποίηση του Νόμου και έκδοση των Κανονισμών που διέπουν τις ηλεκτρονικές υπογραφές, για να θεσπίσει ένα πιο συμπαγές νομοθετικό πλαίσιο για τη χρήση και τη νομική αναγνώριση των ηλεκτρονικών υπογραφών. Είμαι βέβαιος ότι τόσο το πρώτο αυτό βήμα, όσο και αυτά που θα ακολουθήσουν, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην οικοδόμηση της δημόσιας διοίκησης του αύριο και θα απαλλάξουν τους πολίτες αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους, από την τυραννία των εγγράφων, των σφραγίδων και των ιδιόχειρων υπογραφών.

Στη χώρα μας, που η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσφορά υπηρεσιών, η σωστή χρήση των ηλεκτρονικών υπογραφών είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη και πρόοδο. Οι νομοθέτες έχουν κάνει τη δουλειά τους. Εναπόκειται τώρα σε όλους εμάς να συνεργαστούμε και να υιοθετήσουμε στις συναλλαγές μας τις ηλεκτρονικές υπογραφές, για να οδηγήσουμε την κοινωνία μας στην οικονομική ανάκαμψη και την πρόοδο.

Κλείνοντας, εύχομαι κάθε επιτυχία στη χρήσιμη και ενδιαφέρουσα αυτή ημερίδα.




 01hl.jpg