mtcw


Με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή τελετή εγκαινίων του Εκπαιδευτικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών.

Η Πολιτεία, μέσω του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και του αρμόδιου Τμήματος Αρχαιοτήτων, ενθαρρύνει τη δημιουργία μουσείων, και μάλιστα εκπαιδευτικών, τα οποία συμβάλλουν στην προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω της τοπικής ιστορίας. Όταν μάλιστα οι δήμοι και οι κοινότητες με δική τους πρωτοβουλία, ζητούν να γίνονται έργα που προάγουν τον πολιτισμό, η Πολιτεία δεν έχει παρά να στηρίζει και να χαιρετίζει θερμά τέτοιες προσπάθειες.

Με την ψήφιση του περί της Αναγνώρισης Ιδιωτικών Μουσείων και Μουσείων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νόμο του 2009, ο οποίος ρυθμίζει το καθεστώς και τον τρόπο υλοποίησης τέτοιων μουσείων, άνοιξαν πλέον οι δρόμοι για την πολιτιστική αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Το Εκπαιδευτικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κάτω Πολεμιδιών στεγάζεται σε ένα μικρό παραδοσιακό καφενείο του 19ου αιώνα, το οποίο εντάσσεται σε ένα σύμπλεγμα τουρκοκυπριακών κτηρίων που βρίσκονται στο κέντρο του ιστορικού πυρήνα του παραδοσιακού οικισμού. Τα κτήρια αυτά εκμισθώθηκαν από τον Δήμο, κηρύχθηκαν διατηρητέα και έγιναν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασής τους. Έτσι προέκυψε ένα συγκρότημα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στο οποίο, εκτός από τα εκθέματα, προβάλλεται και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου μας με αποτέλεσμα και το ίδιο το κτήριο να λειτουργεί ως εκπαιδευτικό κέντρο.

Το Εκπαιδευτικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών, παρά το μικρό του μέγεθος, αποτελεί το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο, και πιστεύω ότι σύντομα θα καταστεί ένας χώρος μάθησης και προαγωγής της παιδείας. Είναι αποτέλεσμα της αρμονικής συνεργασίας του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών και ομάδας ειδικευμένων μουσειολόγων, υπό την εποπτεία και την ενεργό εμπλοκή του Τμήματος Αρχαιοτήτων τόσο στην επιλογή των εκθεμάτων όσο και στην εκπόνηση και την υλοποίηση της μουσειολογικής μελέτης.

Για τον σκοπό αυτό έχουν εφαρμοστεί σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με τη χρήση έξυπνων διαδραστικών πολυμέσων και γενικότερα μουσειακής τεχνολογίας η οποία συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι.

Πολλά από αυτά τα μέσα κατασκευάστηκαν ειδικά για το συγκεκριμένο μουσείο για να εξυπηρετήσουν τις συγκεκριμένες ανάγκες. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Βλέπουμε να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας τα αρχαία αντικείμενα και να προβάλλονται στον χώρο όπου βρέθηκαν. Το Εκπαιδευτικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών απευθύνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά αλλά και στους ξένους επισκέπτες. Ευχόμαστε σύντομα να ενταχθεί και σε εκπαιδευτικά προγράμματα είτε αυτά είναι κρατικά είτε ευρωπαϊκά.

Το Εκπαιδευτικό Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί ανασκαφικά ευρήματα της περιοχής των Κάτω Πολεμιδιών τα οποία χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού μέχρι και τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Τα Πολεμίδια είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία από τα αρχαία χρόνια, όπως αποδεικνύεται από τα αρχαία ευρήματα, αλλά και με έντονη παρουσία κατά τα βυζαντινά, τα μεσαιωνικά και τα νεότερα χρόνια, όπως φαίνεται από τα μνημεία, τις γραπτές πηγές και τους μεσαιωνικούς χάρτες. Έτσι, το Μουσείο αυτό θα μπορούσε να ειδωθεί ως μια είσοδος προς τη γνώση της αρχαίας ιστορίας των Κάτω Πολεμιδιών.

Τα μουσεία σήμερα καλούνται να διαδραματίσουν έναν πολύπλευρο και πολυδιάστατο ρόλο. Εκτός από φορείς παιδείας και πολιτισμού, προβάλλουν με τον πιο όμορφο τρόπο τη διαφορετικότητα και τον πλουραλισμό των πολιτισμών και ταυτόχρονα, την ιδέα ότι η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τόσο τον φιλοπρόοδο Δήμαρχο και το επιτελείο του όσο και τη Διευθύντρια και τους Λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αλλά ιδιαίτερα τη μουσειολογική ομάδα. Όλοι σας εργαστήκατε σκληρά και αρμονικά για να κάνετε πραγματικότητα το Εκπαιδευτικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών.

Θερμά συγχαρητήρια.