mtcw


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να εγκαινιάσουμε το πρώτο Κυπριακό Μουσείο Κλασικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου. Η δημιουργία του πρωτότυπου αυτού χώρου, που αποτελεί το επιστέγασμα προσπαθειών αρκετών χρόνων, αγάπης και αφοσίωσης προς το ιστορικό όχημα, συνιστά μια καινοτομία για τα σημερινά κυπριακά δεδομένα και θέτει το θέμα του ιστορικού αυτοκινήτου σε νέα προοπτική. Γιατί το αυτοκίνητο, πέραν της λειτουργικότητας και της διευκόλυνσης που προσφέρει στον κάτοχό του, αποτελεί συνάμα ένα μέσο απεικόνισης της ιστορίας, του πολιτισμού, της αισθητικής και της τεχνολογικής μας εξέλιξης.

Το Μουσείο Κλασικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια της μουσειακής ανάδειξης των εκθεμάτων του και στην ιστορική αναδρομή της εξέλιξης του αυτοκινήτου διαμέσου του χρόνου. Προχωρά ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας ομολογουμένως πρωτοποριακές μεθόδους παρουσίασης.

Μέσα από μια διαδραστική εμπειρία δίνεται στον επισκέπτη η δυνατότητα να παρακολουθήσει την προβολή ταινίας για την ιστορία του αυτοκινήτου, καθώς επίσης και ειδικά σχεδιασμένα σεμινάρια οδικής ασφάλειας που απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την ενίσχυση της οδικής κουλτούρας και συνείδησης και κατ’ επέκταση την προώθηση της ασφαλούς οδήγησης. Παράλληλα, ο χώρος του μουσείου προσφέρεται για τη διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων όπως σεμιναρίων, ημερίδων, φωτογραφίσεων και επιδείξεων, επιδιώκοντας έτσι την ενσωμάτωση του μουσειακού χώρου και εν γένει του ιστορικού αυτοκινήτου στην κοινωνική δραστηριότητα και φυσιογνωμία του τόπου, ξεφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο από τα παραδοσιακά μουσειακά πρότυπα.

Πρώτιστα, όμως, η σημασία του μουσείου που εγκαινιάζουμε σήμερα υπογραμμίζεται από τα ομολογουμένως μοναδικά εκθέματα που παρουσιάζει. Σε ένα χώρο 1.000 τετραγωνικών μέτρων, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει μια μοναδική συλλογή 70 ιστορικών, κλασικών και συλλεκτικών αυτοκινήτων, λεωφορείων και γεωργικών ελκυστήρων, ακόμα και ποδηλάτων. Τα πρωτότυπα εκθέματα καλύπτουν έναν αιώνα αυτοκινητοβιομηχανίας από το 1912 μέχρι το 2004. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει μοναδικά στο είδος τους ιστορικά εκθέματα.

Το Ford “T” του 1912, η υπερθωρακισμένη προεδρική Cadillac που κατασκεύασε η αμερικανική κυβέρνηση με σκοπό να την παραχωρήσει στον Πρόεδρο Μακάριο Γ’ το 1977 και ένα εκ των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσε η «σιδηρά κυρία» Margaret Thatcher, μάρκας ROVER P5 του 1973, είναι μόνο μερικά από τα εκθέματα που λάμπρυναν με την παρουσία τους το διεθνές γίγνεσθαι.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το γεγονός ότι το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί μια εξ ολοκλήρου ιδιωτική πρωτοβουλία, της οποίας ο σκοπός έρχεται να συμπληρώσει τις προσπάθειες της Πολιτείας για ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας αλλά και την καλλιέργεια οδικής συνείδησης.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ και στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του μουσείου, που εντάσσεται στα πλαίσια της κοινωνικής του ευθύνης, να διαθέσει μέρος των εσόδων του σε κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ειδικότερα στις μέρες μας που ο λαός μας δοκιμάζεται, τέτοιες πρωτοβουλίες συνιστούν την αδιαμφισβήτητη απόδειξη του αλτρουισμού και της γενναιοδωρίας των Κυπρίων, της αγάπης, του σεβασμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπό μας.

Θα ήθελα λοιπόν να εκφράσω στο σημείο αυτό τα συγχαρητήριά μου προς τον ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Πρώτου Κυπριακού Μουσείου Κλασικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου κ. Ντίμη Μαυρόπουλο, του οποίου η διαχρονική αγάπη για το αυτοκίνητο μετουσιώθηκε στην αποπεράτωση του μουσείου που εγκαινιάζουμε σήμερα. Ο Ντίμης Μαυρόπουλος, παραχωρώντας για τον σκοπό του μουσείου την προσωπική του συλλογή αυτοκινήτων και αφιερώνοντας πολύ από τον ελεύθερό του χρόνο, αλλά κυρίως με ζήλο, έμπνευση και κατάθεση ψυχής, κατάφερε να υλοποιήσει ένα όραμα πολλών χρόνων, το οποίο αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς και πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους.

Ο Ντίμης Μαυρόπουλος, βετεράνος στον τομέα των αγώνων ταχύτητας, σε ηλικία μόλις 20 ετών είχε ήδη αναδειχθεί ως ένας εκ των πρωταγωνιστών του αγωνιστικού αυτοκινήτου του τόπου μας. Η αγάπη του για την ταχύτητα σύντομα τον οδήγησε στις κορυφαίες θέσεις των αγώνων ταχύτητας στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Επιστέγασμα των προσπαθειών του ήταν η επιτυχία του στα κυπριακά πρωταθλήματα του 1988 και 1990 κατακτώντας ρεκόρ όλων των εποχών, κερδίζοντας επτά συνεχείς αγώνες Πρωταθλήματος Ράλλυ, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Ράλλυ Κύπρος Rothmans.

Με πάνω από σαράντα πέντε χρόνια εμπειρίας στους αγώνες αυτούς, ο Ντίμης Μαυρόπουλος κατέχει το καλύτερο ρεκόρ τερματισμού από κάθε άλλο Κύπριο οδηγό του Διεθνούς Ράλλυ Rothmans και την υψηλότερη συνολική κατάταξη σε όλα τα πρωταθλήματα της Κύπρου μέχρι σήμερα. Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός ότι πίσω από μια τέτοια οραματική πρωτοβουλία βρίσκεται ένας μεγάλος άνδρας του κυπριακού αγωνιστικού αυτοκινήτου.

Ολοκληρώνοντας, και με την ευχή για κάθε επιτυχία στη λειτουργία του μουσείου, θα ήθελα να υπογραμμίσω την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων στην ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών και να σας διαβεβαιώσω ότι θα καταβάλουμε και εμείς με τη σειρά μας κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη και προβολή του μουσείου τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.