mtcw


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση απονομής του Βραβείου Αρχαιολογίας που διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων. Η απονομή του βραβείου αυτού αποτελεί πλέον έναν καθιερωμένο θεσμό που ξεκίνησε το 2002, ως έκφραση της ευθύνης του Υπουργείου έναντι του καθήκοντος της διατήρησης και προβολής της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Διακηρυγμένος στόχος του βραβείου αυτού είναι να τιμήσει φορείς, ιδρύματα ή πρόσωπα που με τη δράση τους προσέφεραν στην προσπάθεια ανάπτυξης, προβολής και προώθησης της Κυπριακής Αρχαιολογίας.

Το Βραβείο Αρχαιολογίας δίδει στην πολιτεία την ευκαιρία να επαναβεβαιώσει την προσήλωσή της στην προσπάθεια ανάπτυξης της αρχαιολογίας, των ιστορικών σπουδών, αλλά και του πολιτισμού στο σύνολο του. Η επίτευξη αυτού του καθοριστικής σημασίας στόχου δεν είναι εφικτή χωρίς τη συμβολή όλων στο έργο του κράτους. Δίπλα στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, που είναι το αρμόδιο κυβερνητικό Τμήμα για τη διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, υπάρχει θέση για κάθε πολίτη ή φορέα που μπορεί να συνδράμει σε αυτή την αξιόλογη και σημαντική προσπάθεια.

Tο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων βρίσκεται σταθερά και με αποφασιστικότητα στο πλευρό του Τμήματος Αρχαιοτήτων για αντιμετώπιση των πολύπλευρων δυσκολιών που εμφανίζονται στη προσπάθεια να υλοποιήσει το έργο του. Η κυβέρνηση μας, μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά περίοδο, τόλμησε να προχωρήσει στην ενίσχυση του Τμήματος Αρχαιοτήτων αυξάνοντας στο διπλάσιο τον αριθμό του επιστημονικού προσωπικού του, το οποίο του είναι απαραίτητο για να χειριστεί το πολυδιάστατο έργο του. Πεποίθησή μας είναι πως η επένδυση στον πολιτισμό είναι επένδυση στην οικονομία και κατ΄ επέκταση στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Απόψε μέσα από αυτό το βραβείο τιμούμε έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη και προβολή του αρχαίου πολιτισμού της Κύπρου. Ένα δυναμικό και αφοσιωμένο άνθρωπο που εξακολουθεί ακατάπαυστα να εργάζεται για την έρευνα και την προώθηση του κυπριακού πολιτισμού. Το έργο του στην αρχαιολογία είναι πολύ σημαντικό, και αρκεί να αναφέρω την ανακάλυψη της αρχαίας Σαλαμίνας.

Συγχαίρω τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Επιλογής του Βραβείου Αρχαιολογίας για την απόφαση τους να απονείμουν το φετινό βραβείο στον Καθηγητή Βάσο Καραγιώργη για τη συνολική προσφορά του στην ανάπτυξη της Κυπριακής Αρχαιολογίας.

Στον ίδιο τον τιμώμενο, μαζί με τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη βράβευση του, εκφράζω και την βαθιά μου εκτίμηση. Είναι γνωστό στους περισσότερους πως ο Βάσος Καραγιώργης στην μακρόχρονη σταδιοδρομία του ευτύχησε να τιμηθεί με βραβεία διεθνούς κύρους για την εξαίρετη προσφορά του στην επιστήμη της αρχαιολογίας. Πιστεύω, ωστόσο, πως η αποψινή βράβευση έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αποτελεί την επίσημη αναγνώριση της κυπριακής πολιτείας για το αξιόλογο έργο ενός διακεκριμένου και καταξιωμένου πολίτη της.

Ο καθηγητής Βάσος Καραγιώργης, ως Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων από το 1963 ως το 1988, καθόρισε τον χαρακτήρα και τη μέχρι σήμερα πορεία του αρμόδιου για την αρχαιολογία κυβερνητικού Τμήματος. Με την αφυπηρέτηση του από τη δημόσια υπηρεσία ανέλαβε και έφερε εις πέρας με επιτυχία την ίδρυση της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας στο τότε νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 1992 μέχρι το 1996 υπό τη διεύθυνση του η Μονάδα Αρχαιολογίας καθιερώθηκε ως ένα πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο διεθνούς κύρους. Μετέπειτα, από τη θέση του Διευθυντή του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, συνέχισε την πολυδιάστατη προσφορά του στην προστασία του αρχαιολογικού πλούτου του τόπου μας. Σήμερα συνεχίζει αδιάλειπτα, ακούραστος μελετητής και άνθρωπος της πράξης, να προσφέρει στην κυπριακή αρχαιολογία με θαυμαστή ενέργεια.

Η προσφορά του επιστήμονα που τιμούμε σήμερα χαρακτηρίζεται από την αξιοζήλευτη ικανότητα του να δημοσιεύει ανελλιπώς σε επιστημονικές εκδόσεις τόσο τα αποτελέσματα των ανασκαφών που ο ίδιος διεξήγαγε σε όλη την Κύπρο, όσο και τις σημαντικότερες συλλογές κυπριακών αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε ξένα μουσεία. Σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του στο να εδραιωθεί η κυπριακή αρχαιολογία ως ένα αναπόσπαστο τμήμα της ευρύτερης ιστορίας του πολιτισμού της Μεσογείου και της Ευρώπης. Αν σήμερα ο αρχαίος κυπριακός πολιτισμός θεωρείται ένα δυναμικό και αυτοδύναμο τμήμα του ευρύτερου ευρωπαϊκού πολιτισμού και όχι ένα αδρανές μείγμα ετερόκλητων επιδράσεων, οφείλεται και στο έργο του Βάσου Καραγιώργη.

Δεν θα είναι υπερβολή να προσθέσω ότι ο τιμώμενος αφήνει τη δική του σφραγίδα στα αρχαιολογικά δρώμενα της μικρής μας πατρίδας που, όσο μικρή και αν είναι, αρχαιολογικά έχει μεγάλη και παγκόσμια σημασία αφού πολλά αρχαιολογικά ευρήματα προερχόμενα απ’ αυτήν εκτίθενται σε πολλά φημισμένα μουσεία του εξωτερικού

Στον πρόλογο της αυτοβιογραφίας του, που κυκλοφόρησε το 2009 με τίτλο «Μια ολόκληρη ζωή στην κυπριακή αρχαιολογία», γράφει :«...ελπίζω και εύχομαι να ζήσω ακόμη λίγο για να ετοιμάσω ένα νέο πρόλογο, περιγράφοντας αυτή τη φορά τα συναισθήματά μου όταν θα επισκεφθώ ξανά το χωριό μου, το σπίτι μου και την πολυαγαπημένη μου Σαλαμίνα, εκεί όπου άφησα ένα μεγάλο μέρος του νου και της ψυχής μου. Προσμένω τη γλυκιά εκείνη στιγμή που ελεύθερος πια θα μπορώ να ταξιδεύω σε όλο το μικρό μας νησί, στην πατρίδα μου, που για χάρη της αφιέρωσα ολόκληρη τη ζωή μου, όλες μου τις δυνάμεις, δουλεύοντας περισσότερο από μισό αιώνα με αφοσίωση, πάθος και πάνω απ’ όλα με αγάπη, στοχεύοντας πάντα να φέρω στο φως τα μυστικά που η γη της κρύβει στα σπλάχνα της, για να τη γνωρίσουμε όσο το δυνατό πιο βαθιά τόσο εγώ και οι συμπατριώτες μου όσο και οι πολυάριθμοι ξένοι εραστές της».

Αγαπητέ κύριε Βάσο Καραγιώργη, σας ευχόμαστε υγεία και δύναμη για να συνεχίσετε, μαζί με τη σύντροφο της ζωής σας και επίσης αρχαιολόγο κυρία Jacqueline, το έργο που τόσο αγαπήσατε και τιμήσατε.