mtcw

Ξενοδοχείο Hilton Park, Λευκωσία
19 Ιουνίου 2008, ώρα 8.30 π.μ.

Το θεωρώ ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ και να απευθύνω χαιρετισμό στο 10ο Σεμινάριο Oδικής Ασφάλειας, που διοργανώνει για δέκατη συνεχή χρονιά το Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και την εταιρεία ΕΚΟ Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου. Ως αρμόδιος Υπουργός για την Οδική Ασφάλεια και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, απευθύνω θερμότατα συγχαρητήρια τόσο στο Τμήμα Τροχαίας, όσο και στην εταιρεία ΕΚΟ για τη σταθερή δέσμευση τους να διοργανώνουν κάθε χρόνο για τα τελευταία δέκα χρόνια αυτά τα εξαιρετικά σεμινάρια.

Τα σεμινάρια αυτά έχουν καταστεί ένας θεσμός με τεράστια σημασία, αφού παρέχουν μια εξαιρετική ευκαιρία για ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων στην οδική ασφάλεια σχετικά με τα δρώμενα στον τομέα αυτό στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από ευρωπαίους ειδικούς και αρμοδίους, καθώς και για ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για τους τρόπους μείωσης των οδικών δυστυχημάτων στην Κύπρο.

Η παρουσία στα σεμινάρια των Υπουργών που προΐστανται των άμεσα εμπλεκομένων Υπουργείων, καθώς και βουλευτών, παρέχει επίσης την ευκαιρία για αναβάθμιση της πολιτικής προτεραιότητας που αποδίδεται στην αντιμετώπιση του σοβαρού κοινωνικού προβλήματος των οδικών δυστυχημάτων.

Το θέμα που επιλέγηκε για το φετινό σεμινάριο «Η Οδική Ασφάλεια στις Πόλεις μας», είναι αυτό που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη 2η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας στις 13 Οκτωβρίου 2008. Δυστυχώς η οδική ασφάλεια στις κυπριακές πόλεις υστερεί κατά πολύ από τα υψηλά επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Ανυπαρξία πεζοδρομίων ή πεζοδρόμια σε κακή κατάσταση και γεμάτα εμπόδια, όπως δέντρα και σταθμευμένα οχήματα, ανυπαρξία διαβάσεων πεζών ή μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους, παράνομη στάθμευση σε επικίνδυνα σημεία, εμπόδια στην ορατότητα σε οδικές συμβολές, αλλά και οδική συμπεριφορά που δεν αρμόζει στους κατοίκους μιας ευρωπαϊκής χώρας, συνθέτουν την εικόνα που παρουσιάζουν πολλοί δρόμοι των κυπριακών πόλεων. Όλα αυτά που ανέφερα, δεν δημιουργούν απλά μια ακαλαίσθητη εικόνα αλλά προκαλούν περισσότερα από τα μισά θανατηφόρα δυστυχήματα που συμβαίνουν στη χώρα μας.

Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ιδιαίτερα ευτυχή τη συγκυρία να επιλεγεί το συγκεκριμένο θέμα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας, αφού μας έδωσε το έναυσμα για να αρχίσουμε μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια, με αφετηρία το σεμινάριο αυτό, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων οδικής ασφάλειας στις πόλεις μας. Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων άρχισε πριν από μερικούς μήνες το συντονισμό των εμπλεκομένων κρατικών υπηρεσιών μαζί με τους Δήμους και τις Κοινότητες, καθώς και κοινωνικούς φορείς και οργανωμένα σύνολα για τη διοργάνωση τον Οκτώβρη μεγάλων πρωτοποριακών εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας.

Οι εκδηλώσεις αυτές θα έχουν τη μορφή ανοικτής συζήτησης ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους, όπως Υπουργεία, Αστυνομία, τοπικούς φορείς, κοινωνικές οργανώσεις και πολίτες). Στόχος θα είναι η προβολή του θέματος, αλλά κυρίως η εξαγωγή συμπερασμάτων και η προώθηση/υιοθέτηση νέων βελτιωμένων και αποτελεσματικών πρακτικών όσον αφορά το επίπεδο ασφάλειας των δρόμων και την οδική συμπεριφορά των χρηστών τους. Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων θα παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών και θα αναλάβει την κάλυψη των δαπανών.

Όπως έχω ήδη αναφέρει, το σημερινό σεμινάριο θα αποτελέσει την αφετηρία των προσπαθειών για την ουσιαστική αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στις πόλεις μας. Είμαι βέβαιος ότι οι διακεκριμένοι ομιλητές από το εξωτερικό, θα βοηθήσουν τα μέγιστα, με τις παρουσιάσεις τους αλλά και με τη συμμετοχή τους στα εργαστήρια του σεμιναρίου, στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται και στην εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων επίλυσης τους.

Συγχαίρω τέλος και ευχαριστώ για ακόμη μια φορά το Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, την εταιρεία ΕΚΟ και τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που εργάστηκαν με ζήλο και αφοσίωση για την επιτυχή διοργάνωση του σεμιναρίου. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους ομιλητές από το εξωτερικό που μας τιμούν με τη συμμετοχή τους στο σεμινάριο.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες.