mtcw


Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να παρίσταμαι και να εκφωνώ τον επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο του ήρωα της κοινότητας Τρούλλων, Μιχαήλ Ζένιου, ο οποίος έπεσε υπερασπιζόμενος την εδαφική ακεραιότητα τη πατρίδας μας και την ελευθερία στις 14 Αυγούστου 1974, στην ακριτική περιοχή του Βορείου Πόλου στη Λευκωσία.

Το σημερινό μνημόσυνο, που τελείται για να τιμηθεί η 9η επέτειος της αναγνώρισης και της ταφής των λειψάνων του ήρωα στα ιερά χώματα της πατρώας γης, είναι το ελάχιστο οφειλόμενο χρέος όλων μας σε ένα μεγάλο ήρωα της Κύπρου, ο οποίος για 27 ολόκληρα χρόνια βρισκόταν θαμμένος στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Λακατάμιας, μακριά από τη γενέτειρά του. Μόλις το 2001, όταν έγινε η ταυτοποίηση των λειψάνων του, η γη των Τρούλλων δέχθηκε στα δικά της σπλάχνα το παλικάρι στο οποίο σήμερα αποτίνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής.

Ο Μιχαήλ Ζένιος, γνήσιος και ανιδιοτελής πατριώτης, έπραξε το καθήκον του στο ακέραιο. Θυσίασε την ίδια τη ζωή του περνώντας στο πάνθεον των ηρώων της κυπριακής ελευθερίας. Οφείλουμε να έχουμε κατά νουν όλοι εμείς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη του, πως αν δεν ήταν η θυσία των ηρώων μας, όπως η θυσία του Μιχαήλ Ζένιου, που με απερίγραπτη αρετή και τόλμη υπερασπίστηκε μέχρι πτώσεως την τιμή και την υπόληψη της πατρίδας μας κατά του βάρβαρου Τούρκου εισβολέα, τα πράγματα θα ήταν για όλους μας πολύ διαφορετικά σήμερα.

Ο Μιχάλης γεννήθηκε το 1947 στους Τρούλλους της Λάρνακας. Παιδί της πολυμελούς οικογένειας, με δέκα παιδιά, του Ζένιου και της Μαρίας, ανατράφηκε σε περιβάλλον με πλούσια πνευματική ζωή, και είχε μια χριστιανική και ελληνική ποιότητα ψυχής ανυπέρβλητη, βαθιά πίστη στο Θεό και γνήσια αγάπη προς την πατρίδα.

Στην ηλικία των 11 χρόνων, ο Μιχάλης εντάχθηκε στις τάξεις της Άλκιμης Νεολαίας της ΕΟΚΑ. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας με άριστα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Χριστιανικού Ομίλου Μαθητών, του οποίου διετέλεσε και Πρόεδρος. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι ο Μιχαήλ Ζένιος επέδειξε, από τα νεανικά του χρόνια, την αγάπη προς την πατρίδα, την αγάπη προς την Εκκλησία και την έφεσή του στα γράμματα. Ο ήρωας, μετά τις γυμνασιακές του σπουδές κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά όπου υπηρέτησε ως ΄Εφεδρος Ανθυπολοχαγός και ακολούθως φοίτησε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με υποτροφία του ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδας. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1971, μετά την ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών του σπουδών και εργάστηκε ως καθηγητής Φυσικής σε διάφορες ιδιωτικές σχολές.

Παρά το γεγονός ότι ο ήρωας, του οποίου τιμούμε σήμερα τον ένδοξο θάνατο, έφυγε νωρίς από αυτό τον κόσμο, εντούτοις άφησε πίσω του σημαντικό συγγραφικό έργο. Διασώζονται πολλά κείμενα του, κυρίως ποιήματα, άρθρα, ομιλίες και επιστολές, άλλα χειρόγραφα και άλλα δημοσιευμένα σε διάφορα περιοδικά.

΄Οσοι τον γνώρισαν και τον έζησαν έχουν να λένε για τη λεβεντιά της ψυχής του, τη μεγάλη αγάπη του για το Θεό και την πατρίδα, την αγωνιστική διάθεση και το πνεύμα της αυτοθυσίας που τον διέκρινε. Με μια ισχυρή προσωπικότητά που ακτινοβολούσε σοφία και αγάπη, γοήτευε όλους γύρω του.

Τιμώντας σήμερα τη μνήμη του ήρωα των Τρούλλων Μιχαήλ Ζένιου, υποκλινόμαστε ευλαβικά μπροστά στη θυσία του και δίνουμε ταυτόχρονα μια υπόσχεση. Υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα ίδια ιδανικά για τα οποία εκείνος αγωνίστηκε και θυσιάστηκε, μέχρι τη δικαίωση.

΄Εχουν περάσει 36 ολόκληρα χρόνια από το μαύρο και τραγικό καλοκαίρι του πραξικοπήματος και της εισβολής του 1974 και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, που θα απαλλάσσει το νησί μας από την τουρκική κατοχή, τα ξένα στρατεύματα και τα επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Αγωνιζόμαστε για μια λύση που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Για να μπορέσουμε να ζήσουμε στην ευρωπαϊκή πλέον Κύπρο όλες οι κοινότητες μαζί, ειρηνικά και αδελφωμένα, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών και να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σήμερα πλήρες μέλος, με όλο το εδάφος της, από το 2004. Επιδιώκουμε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, η οποία να διασφαλίζει μια επανενωμένη Κύπρο, δηλαδή ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα και να ενσωματώνει την πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μόνο έτσι, με τη σωστή, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού θα δικαιωθούν οι πολύχρονοι αγώνες του λαού μας και οι θυσίες των ηρώων μας, μόνο έτσι θα δικαιωθεί η θυσία του ηρωικού νεκρού του οποίου τιμούμε σήμερα τη μνήμη, του Μιχαήλ Ζένιου.

Τέλος, επιτρέψετε μου να πω δύο λόγια για τη μάνα του ήρωα η οποία βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας, την κα Μαρία. Υποκλίνομαι μπροστά της και εκφράζω τη βαθιά εκτίμηση όλων μας, γιατί από γονείς και μάνες σαν τη μάνα του ήρωα γεννιούνται παιδιά όπως τον Μιχάλη Ζένιο, με ιδανικά και αρετή και με στόχους την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Της ευχόμαστε να είναι πάντα καλά και να τιμά πάντα μαζί μας τη μνήμη του μεγάλου μας ήρωα.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.