mtcw

Είναι σημαντικό για τους πολίτες, οι εξαγγελίες και τα λόγια να μετατρέπονται σε πράξεις και αυτό είναι που κάνουμε σήμερα, αφού ακόμα ένα σημαντικό έργο, το οποίο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εξαγγείλει μπαίνει σε πορεία υλοποίησης.

Πρόκειται για ένα πολυαναμενόμενο έργο, το οποίο εδώ και δεκαετίες ανέμεναν οι τοπικές αρχές και η κοινωνία της ορεινής Λευκωσίας, ένα έργο το οποίο θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα και προσβασιμότητα των ορεινών περιοχών με το αστικό κέντρο, θα ενισχύσει την οδική ασφάλεια, θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο διαδρομής και θα συμβάλει τα μέγιστα στην υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τις ορεινές περιοχές.

Καμία στρατηγική δεν μπορεί να πετύχει εάν δεν υπάρχει επαρκής συνδεσιμότητα, και η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη μπορεί να υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι έχει προωθήσει την κατασκευή όλων των σημαντικών αυτοκινητοδρόμων που ενώνουν τις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές με τα αστικά τους κέντρα. Η οδική σύνδεση ουσιαστικά αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την υλοποίηση της στρατηγικής και ανάπτυξης για τις ορεινές μας περιοχές.

Εδώ, να μου επιτρέψετε να απευθυνθώ στους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων,

Αγαπητοί μου Πρόεδροι,

χαίρομαι που είστε όλοι μαζί μας σήμερα σε αυτή την ιστορική μέρα για την περιοχή σας. Θυμάμαι τον σκεπτικισμό σας στις πρώτες συναντήσεις που είχαμε, όταν σας ανακοίνωσα το χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης και προσφοροδότησης του έργου. Δεν πιστεύατε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και μου είπατε ότι θα επαναλαμβανόταν αυτό που ζούσατε τις τελευταίες δεκαετίες, δηλαδή να μην προχωρήσει το έργο. Με σκληρή δουλειά και μεθοδικότητα αλλά πάνω από όλα με συνεργασία, αντιμετωπίσαμε όλα τα προβλήματα που υπήρχαν, τα οποία θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ωρίμανση του έργου και πετύχαμε σήμερα να βρισκόμαστε όλοι εδώ για την υπογραφή της κατασκευής του.

Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι η Κυβέρνηση, με την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έλαβε χωρίς καθυστέρηση σημαντικές αποφάσεις για την προώθηση του έργου, όπως την παραμονή τεσσάρων λωρίδων αντί δύο, και τον χαρακτηρισμό του ως έργο σημαντικού δημοσίου συμφέροντος για να μπορέσει να προχωρήσει η υλοποίηση του.

Το Έργο αφορά υπεραστικό αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας μήκους 11 χλμ. περίπου. Ξεκινά σε σημείο του υφιστάμενου δρόμου Αστρομερίτη-Ευρύχου, νοτίως της κοινότητας Αστρομερίτη, μετά τη διασταύρωση προς την Κοινότητα Βυζακιάς και τερματίζει στη συμβολή του υφιστάμενου δρόμου. Το έργο περιλαμβάνει ένα ανισόπεδο κόμβο (περιοχή Κουτραφά) και ανισόπεδες διαβάσεις με τα σχετικά τμήματα δρόμων που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου. Στην αρχή και το τέλος προβλέπονται ισόπεδοι κόμβοι για τη σύνδεση με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Στο Έργο περιλαμβάνεται επίσης μεγάλη κοιλαδογέφυρα στον ποταμό της Ελιάς (περιοχή Βυζακιάς).
Εργασίες που περιλαμβάνονται αφορούν χωματουργικά, αποχετεύσεις ομβρίων, κατασκευές, υπηρεσίες, κατασκευή κοιλαδογέφυρας, οδοστρώματα, οδική σήμανση και σηματοδότηση.
Ο υφιστάμενος δρόμος Αστρομερίτη-Ευρύχου θα παραμείνει σε λειτουργία και μετά την κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου.
Η υλοποίηση του Έργου προγραμματίζεται να αρχίσει άμεσα, με διάρκεια εκτέλεσης 36 μήνες και κόστος €88.627.630,00 συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Θέλω να συγχαρώ το Τμήμα Δημοσίων Έργων και να δηλώσω ότι, ως πολιτικός τους προϊστάμενος, είμαι πολύ ικανοποιημένος και ιδιαίτερα περήφανος για τη σκληρή τους δουλεία, την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα τους, αφού σήμερα έχουν είτε υπό εκτέλεση είτε υπό προσφορά έργα κόστους πέραν του 1.2 δις ευρώ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την εδώ παρουσία σας και καλέσω στο βήμα τον εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, για τον δικό του χαιρετισμό.