mtcw





Η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε για το έργο του Υπουργείου κατά τα δυο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Σε ερώτηση για τα προγραμματιζόμενα αναπτυξιακά έργα, η κα Μαρκουλλή είπε: "Ένας τρόπος καταπολέμησης της οικονομικής κρίσης είναι και η ανάπτυξη. Άρα, όλα τα αναπτυξιακά έργα συνέβαλαν και συμβάλλουν σε περισσότερη απασχόληση και σε περισσότερη ανάπτυξη η οποία όταν είναι στοχευμένη - και είναι στοχευμένη - θα βοηθήσει και στην ανάκαμψη της οικονομίας μας".


Σε ερώτηση για τις επικρίσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καθυστέρηση στο διαγωνισμό για την τρίτη άδεια κινητής τηλεφωνίας, η κα Υπουργός απάντησε: "Υπάρχει ήδη μια διαδικασία αδειοδότησης και δημόσιας διαβούλευσης. Υπήρχε πράγματι μια καθυστέρηση γιατί έχει τροποποιηθεί πρόσφατα μια νέα οδηγία και έχει υιοθετηθεί μια νέα απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτά τα δυο νομοθετήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία είναι δεσμευτικά για τα κράτη μέλη, παρέχουν την ευελιξία να επιτρέψουν τη λειτουργία και συστημάτων UMTS στις παραδοσιακές ζώνες του GSM και τόσο το Υπουργείο, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, όσο και ο αρμόδιος Επίτροπος συνεργάζονται για να περιλάβουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο στα έγγραφα δημόσιας διαβούλευσης που ετοίμασαν προηγουμένως.


Μόλις αυτό ολοκληρωθεί θα προχωρήσουν σε δημόσια διαβούλευση για την αδειοδότηση του δεσμευτικού φάσματος, δηλαδή θα ξεκινήσουν τη διαδικασία".


Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις μερίδας λεωφορειούχων εν όψει της εισαγωγής του νέου συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών, η κα Μαρκουλλή απάντησε: "Όπως ανέφερα και στο κύριο μέρος της ομιλίας μου, γιατί ήθελα να απαντήσω σε εύλογα ερωτήματα, έχουμε ήδη κάνει πάρα πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι συναντήσεις, που είχαμε τόσο με τους ενδιαφερόμενους λεωφορειούχους και εταιρείες που έχουν μείνει εκτός όσο και με τις ανάδοχες εταιρείες, ήταν πάρα πολλές. Σήμερα το απόγευμα επίσης θα έχω συνάντηση με τις έξι ανάδοχες εταιρείες. Τη Δευτέρα θα έχω άλλη συνάντηση με τους πρόσφυγες λεωφορειούχους. Είχα επίσης συναντήσεις με τους εκπροσώπους των τουριστικών λεωφορείων και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο των Αγροτικών Λεωφορείων. Έχω ακούσει και ακούω συνεχώς όλα τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Οι πόρτες μας δεν είναι κλειστές. Προσπάθεια μας είναι να ικανοποιήσουμε όλα τα εύλογα αιτήματα και αυτών που έχουν μείνει έξω και αυτών που θέλουν να ενταχθούν στις ανάδοχες εταιρείες.


Έχουμε δώσει πάρα πολλά μηνύματα στις ανάδοχες εταιρείες. Σήμερα θα είναι και οι έξι εταιρείες στο γραφείο μου. Έχω ζητήσει αντίγραφα όλων των Καταστατικών των εταιρειών και θα ζητήσω επιτακτικά να πληροφορηθώ για τους όρους που τίθενται για να ενταχθούν άλλοι στο σύστημα. Όμως αν κάποιοι από τους λεωφορειούχους επιλέξουν να παραμείνουν εκτός του συστήματος, αυτό είναι δικαίωμα και απόφαση δική τους. Εκείνο που δεν θα επιτρέψουμε είναι εκβιασμούς. Δεν θα επιτρέψουμε αλαζονεία και όρους οι οποίοι δεν υποδηλώνουν καλή πίστη όπως αναφέρει ο νόμος και οι συμβάσεις που υπέγραψαν οι ανάδοχες εταιρείες.


Όσον αφορά το θέμα των αποζημιώσεων, έχουμε καταλήξει σε μια φόρμουλα η οποία, κατά τη δική μας άποψη, είναι εύλογη και δίκαιη. Βρισκόμαστε ήδη σε μια διαδικασία διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους. Ήδη από προχθές πραγματοποιούνται συνεχείς συναντήσεις στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες αλλά και με τους λεωφορειούχους οι οποίοι ενδιαφέρονται για το θέμα των αποζημιώσεων. Έχουμε πραγματικά γίνει δέκτες πολλών αντιδράσεων και αρκετών εισηγήσεων. Αυτά θα τα δούμε.


Εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι αυτό το σύστημα, το οποίο είναι επαναστατικό για τον τόπο μας, είναι απόλυτα αναγκαίο. Είμαστε ίσως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία δεν έχει ένα σύγχρονο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών. Θα λυθούν πάρα πολλά προβλήματα και για τους πολίτες και για το περιβάλλον και γενικά για την οικονομία του τόπου με την εισαγωγή του συστήματος αυτού. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τις χρυσές τομές και σίγουρα δεν θέλουμε να θυματοποιηθεί κανένας. Θα είμαστε ανοικτοί και για να ακούσουμε και για να διαβουλευθούμε, σίγουρα όμως σε κάποια λογικά όρια.


Την Τρίτη θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων την οποία έχουμε ήδη ενημερώσει, όπως και τον Πρόεδρο της, τους Βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα, για την φόρμουλα για τις αποζημιώσεις στην οποία έχουμε καταλήξει. Τους έχουμε ενημερώσει όσον αφορά τις διαβουλεύσεις τις οποίες έχουμε με τους ενδιαφερόμενους, αλλά και εγώ προσωπικά την Τρίτη στην Επιτροπή θα ενημερώσω για όλες τις εξελίξεις και για το δικό μας ρόλο στην προσπάθεια να ενταχθούν όσον το δυνατόν περισσότερες εταιρείες και λεωφορειούχοι στο νέο σύστημα.


Ήδη καταβάλλεται μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια για ένταξη της Αστικής Λευκωσίας. Επανειλημμένα έχουμε επαναλάβει ότι θεωρούμε ότι ήδη είναι ενταγμένη η Αστική Λευκωσίας και εκείνο που απομένει είναι να συμφωνηθούν μεταξύ της ανάδοχης εταιρείας και της Αστικής Λευκωσίας οι όροι συμμετοχής τους. Αυτός ήταν ο όρος της υπογραφής του συμβολαίου με την εταιρεία αυτή και αυτή είναι η δική μας θέση την οποία θέσαμε επανειλημμένως στην εταιρεία".


Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απαγόρευση του απόπλου σκαφών προς τη Γάζα από κυπριακά λιμάνια, η κα Υπουργός απάντησε: "Η απόφαση αυτή για την απαγόρευση του απόπλου/κατάπλου πλοίων προς και από τη Γάζα λήφθηκε την περασμένη Παρασκευή και ήταν απόφαση την οποία έλαβε από μόνη της η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνοντας υπόψη και συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, όλους τους παράγοντες, όλους τους κινδύνους και τις απειλές. Απειλές για τα εθνικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είχαμε οποιοδήποτε διάβημα από το Ισραήλ γι’ αυτό το θέμα.


Προτού εξηγήσω τους λόγους που μας οδήγησαν στην απόφαση μας, θα ήθελα να κάνω μια καθαρή δήλωση για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία: Η Κυπριακή Δημοκρατία διαχρονικά έχει υποστηρίξει τα αναφαίρετα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού. Η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν και είναι διαχρονικά δίπλα στους Παλαιστίνιους. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνει πάρα πολλά διμερώς με τους Παλαιστίνιους. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ήδη ανοίξει Πρεσβεία στη Ραμάλα εδώ και δυο χρόνια περίπου. Μάλιστα ήταν δική μου πρωτοβουλία - και είμαι περήφανη γι’ αυτό - όταν ήμουν Υπουργός Εξωτερικών και είχα επισκεφθεί τη Ραμάλα. Έχουν επίσης γίνει πάρα πολλά στα πλαίσια των διεθνών ενεργειών και δραστηριοτήτων στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και αλλού, αλλά και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα αναφέρω για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία από οποιονδήποτε για τη διαχρονική και δεδομένη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού προς τους Παλαιστίνιους.


Ορισμένοι από τους λόγους που μας οδήγησαν στην απόφαση αυτή είναι η κρισιμότητα της περιόδου την οποία διέρχεται η Κυπριακή Δημοκρατία και τα προβλήματα και οι απειλές που αντιμετωπίζει. Θα αναφερθώ σε δυο μόνο, τα οποία είμαι σίγουρη ότι όλοι τα αντιλαμβάνεστε και τα αξιολογείτε όπως πιστεύω και εμείς. Το πρώτο είναι η προσπάθεια που έχει εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες για την προώθηση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κατεχομένων. Ιδιαίτερα για το άνοιγμα του παράνομου λιμανιού της Αμμοχώστου και του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου. Το δεύτερο είναι μια συνεχής προσπάθεια η οποία αναδιπλώνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση πρόσφατα, εκ μέρους κυρίως τουρκικών συμφερόντων, αλλά και ισραηλινών συμφερόντων για τη ναυτιλιακή σύνδεση Χάιφας - Αμμοχώστου. Έχουμε κάνει πάρα πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση, έχει υπογραφεί πρόσφατα μια διμερής συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ γι’ αυτό είναι ένας άλλος λόγος τον οποίο λάβαμε πολύ σοβαρά υπόψη.


Είχαμε επίσης αρκετές - και εγώ προσωπικά - συναντήσεις με τους διοργανωτές αυτής της προσπάθειας η οποία είναι υπό εξέλιξη για τον κατάπλου σκαφών στη Γάζα για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Είχα συνάντηση στο γραφείο μου με τους ακτιβιστές τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα και πιστεύω ότι οι θέσεις μας έγιναν κατανοητές και είναι γι’ αυτό που η απόφαση τους μέχρι στιγμής, απ’ ό,τι πληροφορούμαστε, είναι να μην χρησιμοποιηθεί η Κύπρος σ’ αυτήν την προσπάθεια, πλήρως σεβόμενοι την ανησυχία και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία από την τουρκική κατοχή, την τουρκική απειλή αλλά και από άλλες κατευθύνσεις.


Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που εκδόθηκε αυτό το διάταγμα, για να θωρακίσει την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι οποιασδήποτε προσπάθειας να χρησιμοποιηθεί η χώρα μας προς αυτήν την κατεύθυνση".


Απαντώντας σε άλλη ερώτηση η κα Μαρκουλλή υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής πολιτικής της χώρας μας και πρόσθεσε: "Όπως γνωρίζετε, έχουμε και με το Ισραήλ πολύ καλές σχέσεις σε όλους τους τομείς. Έχουμε Πρεσβεία στο Ισραήλ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχουμε εμπορικές, οικονομικές και άλλες σχέσεις. Ταυτόχρονα όμως έχουμε και μια πολύ στενή, αδελφική θα έλεγα, σχέση με τον παλαιστινιακό λαό.


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ιδιαίτερα προβλήματα που δημιουργούνται από τις επιδιώξεις της Τουρκίας αλλά και άλλων που θέλουν να στηρίξουν αυτές τις επιδιώξεις ιδιαίτερα μέσω του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. Οι συνειρμοί βέβαια με το θέμα του απευθείας εμπορίου πιστεύω ότι είναι αρκετά καθαροί και οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες σε ό,τι αφορά αυτό τον Κανονισμό".