mtcw


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να παραστώ στη σεμνή αυτή γιορτή η οποία όπως πληροφορούμαι οργανώνεται αδιαλείπτως κάθε χρόνο από το 1959 που ιδρύθηκε η Κυπριακή Φιλοτελική Εταιρεία.

Η γιορταστική αυτή εκδήλωση, η οποία εξελίχθηκε σε πετυχημένο θεσμό, μαζί με πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως η οργάνωση φιλοτελικών εκθέσεων σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, η συνεχιζόμενη συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς και η απόσπαση χάλκινων, αργυρών και χρυσών μεταλλίων, οι ετήσιοι μαθητικοί φιλοτελικοί διαγωνισμοί και το εκπαιδευτικό φιλοτελικό πρόγραμμα στα σχολεία της Κύπρου, αποτελούν μερικές μόνο από τις πετυχημένες δραστηριότητες της Κυπριακής Φιλοτελικής Εταιρείας, προς την οποία θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα, να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια.

Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στη διοργάνωση εκθέσεων εθνικού επιπέδου σε όλες τις πόλεις της Κύπρου αλλά και στη διοργάνωση από κοινού με την Ελλάδα διαγωνιστικών εκθέσεων με στόχο τη διάδοση και εμπέδωση των φιλοτελικών αξιών. Μέσα από τις εκθέσεις αυτές δίδονται ίσες ευκαιρίες στους πολίτες όλων των επαρχιών για να ενημερωθούν, να γνωρίσουν από κοντά το έργο τέχνης που λέγεται γραμματόσημο και να συμβάλουν με τις δικές τους ιδέες και προσπάθειες στη διαρκή ανάδειξη της Κύπρου στους τομείς του φιλοτελισμού και του πολιτισμού.

Η πολιτεία και ειδικότερα το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, του οποίου προΐσταμαι, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει όλες αυτές τις δραστηριότητες που συμβάλλουν στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Η Κύπρος έχει να παρουσιάσει πολιτισμό και κουλτούρα που πολλές χώρες μεγαλύτερες σε έκταση και πληθυσμό θα τη ζήλευαν. Μπορεί να είναι χώρα μικρή, είναι όμως μεγάλη σε πολιτισμό που δημιούργησαν οι κάτοικοί της κατά τη διάρκεια των 9.000 και πλέον χρόνων της ιστορίας της.

Το μεγάλο αυτό απόθεμα πολιτισμού εύστοχα αποτυπώνεται με εντυπωσιακές παραστάσεις πάνω στα γραμματόσημα τα οποία μελετημένα και πετυχημένα εκδίδει η Υπηρεσία Γραμματοσήμων και Φιλοτελισμού του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, με την αξιόλογη εθελοντική συμβολή της Συμβουλευτικής Επιτροπής, το έργο της οποίας αναγνωρίζεται και αξιολογείται με άριστα.

Πρέπει επίσης όλοι να παραδεχθούμε ότι στις μέρες μας, κάτω από συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι ελλοχεύοντες πειρασμοί και οι διάφορες κοινωνικές απειλές επηρεάζουν αρνητικά την κοινωνία μας και ειδικότερα το ευάλωτο εκείνο τμήμα της νεολαίας μας το οποίο πάση θυσία οφείλουμε να προστατεύσουμε. Ο φιλοτελισμός που είναι εν δυνάμει ευγενής ενασχόληση και που λειτουργεί ως ανεξάντλητη πηγή γνώσης και έρευνας, προσφέρεται για την προστασία των νέων και την καλλιέργεια της ψυχής τους, την καλαισθησία και την ανάπτυξη αρμονικών σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους. Όλοι μας πρέπει να προτρέπουμε τα παιδιά μας και να τα ενθαρρύνουμε να γνωρίσουν τις καλές συνήθειες και τις ευχάριστες εκπλήξεις που προσφέρει, η ευγενής αυτή ενασχόληση. Αυτού του είδους το «πάθος» το οποίο συνδέεται με την ίδια την ανθρώπινη φύση, καθίσταται επιθυμητό και καρποφόρο, αφού ενισχύει, καλλιεργεί και αναδεικνύει τα χαρίσματα και τις πνευματικές ικανότητες μικρών και μεγάλων.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στις αξιόλογες διακρίσεις των μελών της Κυπριακής Φιλοτελικής Εταιρείας που εκπροσώπησαν την Κύπρο στο εξωτερικό και διακρίθηκαν το 2013 σε παγκόσμιες και διεθνείς φιλοτελικές διαγωνιστικές εκθέσεις στο γειτονικό Ισραήλ, στη μακρινή Αυστραλία, στην Ταϊλάνδη, στην Ελλάδα και στην Βραζιλία, οι οποίες σύμφωνα με το πρόγραμμα θα απονεμηθούν σε λίγο στα μέλη σας, καθώς και στα διεθνή βραβεία και μετάλλια που κέρδισαν ως τώρα και τα οποία σας τιμούν ιδιαίτερα.

Η εκλογή του κ. Ν. Ράγκου τον περασμένο Οκτώβριο ανάμεσα σε πολλούς υποψήφιους στη θέση αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας και τον περασμένο Δεκέμβριο στη θέση αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Φιλοτελικής Ακαδημίας, τιμά και προβάλλει ιδιαίτερα τον τόπο μας.

Θα μου επιτρέψετε τελειώνοντας και τώρα που βρισκόμαστε συμβολικά στην αφετηρία μιας καινούργιας χρονιάς να μην εξαντληθούμε μονάχα στην στερεότυπη ανταλλαγή ευχών. Να επιχειρήσουμε αυτοκριτικά να κάνουμε έναν απολογισμό δράσης. Να αναλογιστούμε ατομικά και συλλογικά λάθη και παραλείψεις που ίσως ευθύνονται για τη δεινή κατάσταση στην οποία σήμερα βρισκόμαστε. Να συνειδητοποιήσουμε ότι τα κακά που μας βρήκαν δεν ήρθαν τυχαία αλλά είναι απότοκο και δικών μας ευθυνών. Να προσπαθήσουμε στο σχεδιασμό της πορείας μας για το 2014 να ξαναβρούμε το αληθινό νόημα και τις πραγματικές αξίες της ζωής. Και να αγωνιστούμε με ενότητα και αγάπη να μετατρέψουμε τη νέα χρονιά σε μια αφετηρία ελπίδας, αισιοδοξίας και δημιουργίας.

Θα ήθελα και πάλι να σας συγχαρώ για το έργο που επιτελείτε, να σας διαβεβαιώσω ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, ως Κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε σ’ ό,τι καλό και ευφάνταστο προωθείτε. Να ευχηθώ ατομική και οικογενειακή υγεία, ευτυχία και δύναμη και είμαι βέβαιος πως με πίστη και θέληση θα μετατρέψουμε το 2014 σε χρονιά ελπίδας, αισιοδοξίας και δημιουργίας.