mtcw


Αγαπητέ μου συνάδελφε Υπουργέ Άμυνας,
αγαπητοί αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς,
αγαπητά μου παιδιά,

Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ ανάμεσα σας, για να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου για το μεγάλο θέμα των οδικών δυστυχημάτων στην πατρίδα μας. Ευχαριστώ θερμά την Εθνική Φρουρά και τους αξιωματικούς σας για τη φιλοξενία. Ευχαριστώ επίσης την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου που διοργανώνει τις εξαιρετικές αυτές διαλέξεις με το Σύμβουλο Οδικής Ασφάλειας, αγαπητό φίλο κ. Ανδρέα Παπά.

Το πρόβλημα των οδικών δυστυχημάτων έχει καταστεί πραγματική μάστιγα. Κάθε χρόνο χάνονται μέχρι και εκατό ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο στην μικρή Κύπρο μας και σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά και νέοι σαν εσάς. Δεν πιστεύω να υπάρχει πιο άδικος θάνατος, από το χαμό ενός νέου στο δρόμο, πριν ακόμα χαρεί τα νιάτα του και τη ζωή του.

Η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν θέσει το πρόβλημα των οδικών δυστυχημάτων στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους. Γίνονται πολλά για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας και θα γίνουν ακόμη περισσότερα. Οι δρόμοι συνεχώς βελτιώνονται και γίνονται πιο ασφαλείς, το ίδιο και τα οχήματα. Το πιο δύσκολο όμως είναι να βελτιωθεί η οδική συμπεριφορά των οδηγών μας αλλά και των πεζών. Γι’ αυτό το λόγο ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας μας αφορά στην εκπαίδευση των οδηγών, των επιβατών και των πεζών, την ευαισθητοποίηση τους, αλλά και στον έλεγχο της οδικής συμπεριφοράς με αστυνόμευση. Ίσως κάποιοι από εσάς θεωρούν τους νόμους και τον αστυνομικό έλεγχο καταπιεστικούς και περιοριστικούς στην ελευθερία σας. Είμαι βέβαιος όμως ότι όλοι μπορείτε να καταλάβετε ότι οι περιορισμοί αυτοί υπάρχουν και εφαρμόζονται για την προστασία της ζωής σας και της αρτιμέλειας σας. Κανόνες και περιορισμοί για την οδήγηση υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και μάλιστα σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες επιβάλλονται πολύ πιο αυστηρά από όσο στη χώρα μας. Αυτή είναι η ριζική λύση στο μεγάλο πρόβλημα των οδικών δυστυχημάτων. Αυτός είναι ο τρόπος που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πετύχει να έχουν το ένα τρίτο των νεκρών σε αναλογία πληθυσμού απ’ ότι η Κύπρος.

΄Οπως ξέρετε έχομε ως Υπουργείο, ως Πολιτεία, κηρύξει μια καθολική και συνολική προσπάθεια για καταπολέμηση της οδικής βίας και μείωση των οδικών δυστυχημάτων, των τραυματισμών και θανάτων από αυτά.
Σ’ αυτή την προσπάθεια καλούμε όλους να συμμετάσχουν γιατί όλοι έχουν θέση. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες, η Αστυνομία, τα οργανωμένα σύνολα, τα ΜΜΕ. Βασική όμως και σημαντική θέση σ’ αυτή την προσπάθεια έχετε εσείς, οι νέοι. Γιατί είσαστε η πιο ευπαθής ομάδα στα οδικά δυστυχήματα. Αλλά και γιατί μόνο εσείς μπορείτε να μεταφέρετε το μήνυμά μας προς άλλους νέους, συνομήλικους σας, με τρόπο πειστικό και αποτελεσματικό.
Σας καλούμε λοιπόν να γίνετε κήρυκες της οδικής ασφάλειας μέσα στους νέους. Να γίνετε η αιχμή του δόρατος της προσπάθειας μας να πείσουμε τους νέους να αποκτήσουν συνείδηση οδικής ασφάλειας. Είμαι σίγουρος πως με τη δική σας ενθουσιώδη συμμετοχή, θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε τους στόχους μας, που δεν είναι άλλοι από τη μείωση των οδικών δυστυχημάτων και των θανάτων στους δρόμους. Να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Να σώσουμε νεανικές ζωές.

Θα σας αφήσω τώρα στα ικανά χέρια του αγαπητού κ. Παπά, που είμαι βέβαιος ότι θα πείσει πολύ πιο αποτελεσματικά, από όσο εγώ με τα λίγα λόγια μου, για τη σημασία της τήρησης των κανόνων στους δρόμους.